Prešov szállás, hotel, és utazás látnivaló Eperjes

Eperjes (szlovák Prešov) Szlovákia harmadik legnagyobb városa. Kelet-Szlovákiában, Kassától 33 kilométerre a Tarca folyó partján fekszik.

Ma már nagyon jól megoldott a gyors szállás ár keresés az interneten, érdemes a kedvező ajánlatok között böngészni Presovban és környékén: Szállás árak ITT – panzió szoba, szálloda és kiadó apartman árak. Kiadó konyhás privát lakásokról a helyiektől tudunk érdeklődni, ma már ez is gyorsan megy az interneten.

A környék kellemes kiránduló és nyaraló hely is sokak számára. Medence, szauna, fitneszterem, illetve különféle masszázsok állnak rendelkezésre, gyermekeknek sportpályák és játszótér.

Last minute szálloda előfoglalás, érvényes szállás ajánlatok összegyűjtése másodpercek alatt: Presov, Eperjes szállások minden ajánlata ITT. Hotel szoba, olcsó B&B magánszállás, kiadó lakások, konyhás apartman, turista turista-vendégház és diákszállás ITT kereshetően. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálláskereső online rendszerekből. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomag ajánlatok.

A vendégek véleménye alapján népszerű eperjesi szállások, kiemelten kedvelt hotelek Presovban:
– Hotel Enchanté 4**** (szép tiszta és modern 9 szobás ház, wifi, kiváló szolgáltatások, – ‘drága’)
– Hotel Dukla 4**** (nagy 60 szobás drága szálloda, régi épület, jó helyen van)
– Penzion Trattoria * (kedves panzió, központi, belvárosi utca)
– Ambiente Pension 3*** (csendes környezet, ingyenes wifi)
– A 7 – Avenue 7 Penzion (modern szállás történelmi városrészben)

presovi panzió

Települések, közeli falu és város, Eperjes, Presov környéke szállás ajánlatokkal 60 km-en belül:  Košice/Kassa 28 (KSC repülőtér), Poprad-Tatry (TAT), Bardejov 26.7 1, Vyšný Klátov 1, Muszyna 5, Lőcse 4, Izby 1, Krynica 14, Smižany 1, Piwniczna 4, Kežmarok 3 és Hrabušice 1. Ill. Ukrajna: Ungvár (Uzhhorod) nemzetközi repülőtér (UDJ) 84.4 km – Ужгород [Uzshorod]. Továbbá, illetve magyarul: Kassabéla, Felsősom, Budamér, Héthárs, Nagysáros, Kiskökény, Kisszeben, Ruzsin, Frics, Szinyelipóc, Bartosfalva és Girált.

Az Eperjesi kerület és az eperjesi járás székhelye. Neve a magyar eper szóból származik, olyan helyre utalva, ahol sok földieper terem. A monda szerint az elnevezés a városalapító II. (Vak) Béla királytól származik, az eper a városcímerben máig látható.

A 8. század óta lakottnak számító terület 1299-ben kapott városi jogot, szabad királyi várossá Károly Róbert király emelte 1324-ben. A város a 16. században élte virágkorát, 1514-ben vásártartási jogot kapott, a reformáció egyik központjává vált. A virágzó Eperjest 1673-ban I. Lipót fosztotta meg jogaitól, korábban emelt falait leromboltatta. 1696-ban tűzvész pusztított területén. 1710-ben a pestis sem kerülte el, 1831-ben itt volt a koleralázadás egyik központja. A szabadságharc téli hadjáratának végén Görgey hadai itt csaptak össze a császári csapatokkal. Az 1887-es, újabb tűzvészben, csaknem az egész város leégett. 1915-ben az első világháború folyamán az oroszok megközelítették a várost. 1919-ben a magyar Tanácsköztársaság hadserege visszafoglalta Csehszlovákiától, kikiáltva a Szlovák Tanácsköztársaságot, melyet nem sokkal ezután az intervenciós csapatok vertek le. Az első bécsi döntés nem érintette, a német megszállás alól a duklai csata után, 1945-ben szabadult fel.

Látnivalók, épületek és nevezetességek ma:
Ugyan a külvárosban a szovjet befolyás is nyomát hagyta az épületeken, legékesebb letéteményesei ennek a masszív vasbeton házak – hasonló alkotásokkal a kormányépületek szomszédságában is találkozhatunk -, Eperjes a barokk, a gótikus és a rokokó építészet olvasztótégelye. Noha az 1887-ben pusztító tűzvész a főutca polgárházait sem kímélte, melyek az újjáépítés során általában modern homlokzatot kaptak, mind az óvárosban, mind a főutca körül csupa ilyen stílusban épült templomba ütközünk.

Közülük is kiemelkedik a 14. században emelt, monumentális Szent Miklós-kegytemplom, ma búcsújáróhely, melyet 1490-ből származó szárnyas főoltára miatt is érdemes megtekinteni. Ahogy szintén történelmi mondanivalója miatt lehet fontos felkeresni a 17. század elején, reneszánsz stílusban épült Rákóczi-házat, ma múzeum működik területén, ahol az eperjesi egyezményt kötötték meg. A Neptun-szökőkúttal szemben a 15. század elején épített Városháza épülete fekszik, mely napjainkban Bormúzeumként funkcionál.

Szállodák, kiadó szobák keresése, panzió foglalás díjmentes azonnali online visszaigazolással: Népszerű eperjesi, szlovák szálláshelyek listája árakkal ITT.

Fotó galéria, élménybeszámoló:

Presov és környéke zoomolható térképe, GoogleMaps műholdképek:
[geo_mashup_map]

Budapest és Eperjes (Presov) távolsága kb. 296 km autóval az online útvonaltervező ajánlásával. Az utazási idő kb. 3 óra 15 perc részben autópályákon haladva. Mellékutakon (autópályán kívül) haladva két napon belül elérhetjük.

Szálláshelyeket közvetlenül nehézkes, időigényes megtalálni, inkább németül próbálkozhatunk, mert sajnos a magyar nyelv itt nem ismert, sőt jobb nem itt büszkének lenni a magyarságunkra. www.presov.info/hotels/.

Időjárása, előrejelzések: www.yr.no/place/Slovakia/Pre%C5%A1ov/Pre%C5%A1ov/ – nagyon tetszetős oldal, érthető jelekkel, szél, csapadék és hőmérséklet.

További adatok, tudnivalók magyarul: hu.wikipedia.org/wiki/Eperjes_(Szlov%C3%A1kia).

Ennyi volt a szálláshelyek Presov és környéke, Szlovákiai út leírás. Időjárás, utazás, nevezetességek és látnivalók a jó hotelek együtt Eperjesen és környékén.

1 thought on “Prešov szállás, hotel, és utazás látnivaló Eperjes

  1. Visszajelzés: Levoča, Lőcse világörökség látnivaló és szállások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.