Pécs látnivalók leírása 1. rész

Pécs neve a külföldi utazók számára is ismertebb lett miután Európa kulturális fővárosa címmel büszkélkedhetett 2010.-ben.

A színvonalas programok folytatódnak, a ‘mediterrán’ Magyarország pezseg. Szállás keresés a másik leírásban (a linkre kattintva).

A kelta és pannon törzsek lakta vidéken a második század elején a rómaiak alapítottak várost Sopianae néven. Magyarország déli megyéjének Baranyának a székhelye a 150 éves török hódoltság után olyan gazdag építészeti emlékek maradtak fent mint Gázi Kászim pasa dzsámija, az ország legnagyobb török korabeli építménye, mely a város jellegzetes főterének közepén a Széchenyi téren található. Az 1543-1546-ban épült dzsámi ma belvárosi katolikus templomként működik.

A másik híres dzsámi Jakovák Hasszán pasa nevét viseli, mely hazánk egyik legjelentősebb török kori műemléke. Napjainkban imahely, mely a török kori múzeum gazdag gyűjteményét őrzi.
Idrisz Baba türbéje szintén jelentős török időkből való Rókus-dombon található muszlim síremlék – hu.wikipedia.org/wiki/Idrisz_Baba.

Nem messze a türbétől látható az egyetlen Magyarországon mai is meglévő török kori kút (Kerlejela).
A Jannus Pannonius Múzeum néprajzi kiállítása a térségben élő nemzetiségek népművészetét, gazdag tárgyi emlékeit őrzi.

A Káptalan utca legrégibb házában találjuk a Zsolnay porcelángyár művészi alkotásait felvonultató kiállítást. Ebben az utcában lelhetőek fel az absztrakt geometria világhírű atyja Victor Vasarely, született
Vásárhelyi Győző művei is.

Pécs belvárosában, a világörökség listáján szereplő ókeresztény bibliai falfestményekkel díszített sírkamrák közelében a Csotnváry Múzeum mutatja be Csontváry Kosztka Tivadar munkásságát 1973. óta állandó kiállítás keretében.

belváros, óváros

belváros, óváros

A város nevezetességeinek listáján szerepel a Négytornyú dóm, azaz a Basilica minor. Amit még István királyunk kezdett el építtetni, az idők folyamán sorozatos alakítások következtében végső alakját csak az 1882-1891. közti újabb átépítés során nyerte el.

Pécsett egész évben kulturális programok sokasága várja a szórakozni vágyó embereket. Főleg nyáron érik egymást a fesztiválok.

2011-es eseménynaptár részlet:
2011. június 3. /péntek/ – 2011. június 12. /vasárnap/
POSZT – Pécsi Országos Színházi Találkozó
2011. június 9. /csütörtök/ – 2011. június 11. /szombat/
Pécsi Folknapok – Nemzetközi Népzenei Fesztivál
a dél-dunántúli régió legjelentősebb népzenei
fesztiváljaként 1986. óta nyújt válogatást a Kárpát-medence
nemzetiségeinek és a világ népeinek tradicionális zenei
értékeiből. A műfaj legszínvonalasabb hazai előadói mellett
más európai népcsoportok, valamint távolabbi, egzotikus kultúrák
képviselői gazdagítják a koncertsorozat palettáját.
2011. június 11. /szombat/ – 2011. június 13. /hétfő/
Pünkösdi Pannon Pincék
Pünkösd hagyományosan a nyitott pincék ünnepe. A Pannon
Borrégió, azaz Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány pincészetei,
borosgazdái vonultatják fel terméseik gyümölcsét.
2011. június 20. /hétfő/ – 2011. augusztus 12. /péntek/
Pécsi Szabadtéri Játékok
Kulturális rendezvénysorozat Pécsen 2003. óta, mely minden évben táncos, zenés, sport programokkal várja a városba látogatókat.

2010-ben Pécs viselhette Essen és Isztambul mellett az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet: www.pecs2010.hu.

Több művelődési házat és színházat is találunk Pécsen, egy ismertebb a VOKE Vasutas Művelődési Ház. Továbbiak Pécsi Kulturális Központ, ANK. Kisebb és nagy könyvtár. Kevéssé a művelődésről szól, de népszerű a mozi Cinema City Pécs, a moziműsor online is megtekinthető régóta. Esti szórakozóhelyek, programok és koncertek már nagyon régóta mozgásban tartják a közösségi életet.

Videó, képek: www.youtube.com/watch?v=h0mNHUqVfmQ.

Pécs képeslap régebben

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.