Nizza drágán mindent: a létezés súlyos könnyedsége

A nizzai West End vagy a Westminster szállodában ahol a vendégek – közéjük tartozott Viktória királynő és a walesi herceg is – mérhetetlen pénzt költöttek el egy üdülés, nyaralás során. Nizzában ez volt, és sokszor a mai napig ez a normális, igen, az eszeveszett kompenzálás egyfajta adakozás a pór (szegény) népeknek. Lehetne ezt okosabban csinálni, de a nap szúr :), és gondolkodni nehéz és fáradtságos. 5000 euró fejenként, ez itt a norma, 2000 eurót gyorsan el tudnak költeni.

A nagy igényű briteknek köszönhetően jöttek létre a legendás hírű luxusszállók, a széles bulvárok, a hatalmas parkok, zenepavilonok és teniszpályák. Brit volt, aki a „riviéra” kifejezést kitalálta. Nizza a briteknek köszönheti szimbólumát, a Promenade des Anglais-t is. Ennek az elegáns utcának az építését (Franciaország legnevezetesebb útvonala, a Champs-Élysées mintájára) a brit vendégek kezdeményezték 1821-ben: egy katasztrofálisan rossz narancstermést hozó évben a tengerparti út építésével munkát adtak az elszegényedett lakosságnak. Nem minden önzés nélkül finanszírozták ezt a hatalmas tervet. Az esős észak sznobjainak így lett végre előkelő sétaterük, melyet a helybéliek neveztek el gúnyosan „Angolok promenádjának”. Így hívják ma, sétáról azonban ma már szó sem lehet.

Az utcát időközben nyolcsávos autóúttá építették át, és nyaranta valóságos autókorzó van a pálmafák alatt. A „Prom” ennek ellenére megőrizte nagyvilági hangulatát és dolce vita jellegét, különösen éjszaka. Az út egyik oldalán a kavicsos tengerparton csobognak a hullámok, a másikon fényszórók világítják meg a luxusszállók – a valószínűtlenül nagy gazdagság szimbólumai – homlokzatait. Ezek közül a legkáprázatosabb a Négresco, a Belle Époque nemzeti emlékműve. Ebben az 1913-ban épült, palota jellegű, elegáns szállodában császárok és királyok, sejkek és elnökök, filmsztárok és multimilliomosok s különböző korszakok legszebb nagyvilági hölgyei szálltak meg.

Az utóbbi időben ismét egyre több orosz arcot látni. Gazdagságukra az országukban bekövetkezett kaotikus változások során tettek szert, és azt nagyszüleik módjára Dél-Franciaországban akarják kiélvezni, hiszen az oroszok gazdag hagyományokkal rendelkeztek Nizzában. 1856-ban vásárolta meg Alekszandra Fjodorovna, az elözvegyült cárné a Villa Aquavivát a Promenade des Anglais-n. Voltak időszakok, amikor az orosz kolónia előkelőbb társaságot vonultatott fel, mint a brit. Az orosz főnemesség és pénzoligarchia legkedveltebb üdülőhelye volt. 1903 és 1914 közölt a mai Boulevard du Tzarewitchen még egy orosz ortodox katedrálist építtettek (Cathédrale Orthodoxe Russe). Zöld kupolájával a város egyik impozáns építménye.

Az oroszok olyan életmódot folytattak, ami a franciáknak kedvükre való volt. Patakokban folyt a pezsgő, a bor és a vodka. Az éjszakák egyetlen véget nem érő ünnepet alkottak. Így tarják ezt mai honfitársaik, amikor estefelé visszatérnek a lebarnult strandtündérekkel folytatott flörtjeikről. Akkor aztán pukkannak a pezsgősüvegek dugói, és Nizza átadja vendégeit a város gátlástalan szeretetének.

luxus jachtok és kis hajók

A fotók, a képek magukért beszélnek.

Negresco hálószoba luxus

Hotel Negresco Nice, Nizza

a tengerparton a sétány mellett

étkező a luxus 5 csillagos szálloda modern részén

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.