Mongólia nevezetességei, útikalauz blog-fórum

Mongólia és Dzsingisz Kán öröksége

A hajdani nagy Mongol Birodalom öröksége ma Kína és Oroszország között terül el, Mongólia néven. Ez az az ország, ahol a modern városi lét és a nomadizáló életforma a mai napig egymás mellett él. Ahol a messze elterülő sztyeppéken és sivatagokon jurtákban lakó emberekkel találkozhatunk, harmóniában a páratlan természettel, nagy természetvédelmi területekkel. Az országba látogatók ezek mellett egyaránt megismerkedhetnek a mongol kultúrával és a színes, mai napig élő hagyományokkal és rendezvényekkel. Külföldieknek Mongólia felkeresése semmilyen veszéllyel nem jár. A közbiztonság jónak mondható, azonban az utak minősége és a civilizációs különbségek, és egyes területeken a vízhiány okozhat némi kellemetlenséget nekünk.

Pár általános adat. Mongólia egy nagy kiterjedésű, ám gyéren lakott, mintegy hárommilliós ázsiai köztársaság. Fővárosa, a másfélmilliós Ulánbátor. Hivatalos nyelve a mongol, a fizetőeszköze a Mongol Tugrik (MNT). Mint írtuk, az ország gyéren lakott, és fővárosban él az ország több mint egyharmada. Főbb vallása a mongol buddhizmus és a sámánizmus. Területének nagy része füves puszta, északon és nyugaton magas hegyekkel, délen pedig a messze elterülő Góbi-sivataggal. Éghajlata száraz, ám a fővárosát, Ulánbátort, a világ egyik leghűvösebb átlaghőmérsékletű városaként tartják számon.

Utazás képek, kedvcsináló fotók, élménybeszámoló és szállás: . Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

Természeti látnivalói: A Góbi-sivatag, és az Altaj-hegység. A Góbi-sivatag az ország déli részén található. Ez a világon az egyik legszárazabb sivatag. A sivatag egyes területei csak gyakorlott túrázóknak ajánlott. Más területin viszont jól kiépített, könnyű útvonalak találhatóak, amin sokszor szerveznek autós kirándulásokat. A sivataghoz tartozik egy mongol legenda. E szerint a sivatagot egy hatalmas lény, a „mongol halálféreg” lakja. A lénytől a mongolok annyira félnek, hogy a nevét sem merik kimondani, létezése azonban csak legenda, de az idelátogatókat a helyiek megismertetik a lénnyel, színes és félelmetes történetek keretében. Mongólia másik főbb látnivalóját, az Altaj-hegységet a természet szerelmeseinek ajánljuk. Ide a kártevők miatt érdemes tavasszal, vagy ősszel ellátogatni, különben kellemetlen bogarakkal lehet dolgunk. Egyes részei csupán a jól felkészült turistáknak ajánlott, és területe autóval felkereshető, a panoráma itt csodás. A turistákat mindkét terület felkeresésekor megismertetik a mongolok kedvelt italával, a sós tejes teával, mely a mongolok legkedveltebb, nagy mennyiségben fogyasztott itala. Télen erőt adó, melegítő tartalmas folyadék, míg nyáron pótolja a kiizzadt sót.

Ezeken a területeken lehetőség van az íjászat és a lovaglás megismerésére, kipróbálására, melyek szintén fontos szerepet töltenek be a helyiek életében, hiszen az országban mindig sokan élnek a sztyeppéken jurtákban, az ősi mesterségeket űzve. Sok helyen lehetőség nyílik a jurták életének megtekintésére, kipróbálására. Szintén sok helyen tartanak spontán bemutatót birkózásból, mely a mongol kultúra egyik fontos eleme.

Az országban számos világörökségi helyszín található, mint például az Orhon-völgy kultúrtáj. Az Orhon-folyó mindkét oldalán elterülő nagy kiterjedésű legelőket, valamint a Karakorum környéki régészeti leleteket foglalja magába. A mezőkön jelenleg pásztorkodással foglalkozó nomádok élnek. Ha pedig a régi mongol kultúrára, hitvilágra vagyunk kíváncsiak, akkor érdemes felkeresni a Burhan Haldun szent tájait. A hagyomány szerint itt született Dzsingisz Kán, és itt temetkezett, így a mongol öntudat egyik fontos helye. Az itteniek szentként tisztelték a hegyeket, a folyókat és a sámánizmushoz helyi kapcsolható kőrakásokat. Vallásos rituáléikban az ősi sámánizmus hagyományai buddhista elemekkel keveredtek. 

Ha pedig egyedülálló természeti látnivalóra vágyunk, akkor érdemes felkeresni a Hövszgöl Tavat. E tó Mongólia második legnagyobb tava, és egyben a legmélyebbje. A Hövszgöl-tó Mongólia északnyugati részén fekszik, több mint 1645 méteres magasságban, az orosz határhoz közel. A területe télen, nyáron egyaránt látogatható. Nyáron és a melegebb hónapokban nagy, szervezett hajókázással egybekötött kirándulások vonzzák a turistákat, ahol bemutatják a tó környékét és kivételes élővilágát.

Ha pedig a városi életre vagyunk kíváncsiak, akkor Ulánbátort (angolul Ulaanbaatar, mongolul Улаанбаатар), a fővárost kell felkeresni mindenképp. A várost a (buddhista) kolostorok városának nevezik. Területén főleg kolostorokat találhatunk, melyek közül a leghíresebb Gandan (Örömteli) kolostor. Legrégibb szentélye a 19. század közepén épült. Ez volt az egyetlen kolostor, mely a szocialista időkben nyitva lehetett. Másik jelentősebb látványossága a Palotamúzeum. A Palotamúzeum az utolsó „bogdo-gegen” (mongol uralkodói cím) téli palotájának fennmaradt részeiből épült, orosz és kínai stílusjegyekkel ötvözve.

Esetleg érdekel a tánc, a társastánc vagy a néptánc. Ahogy a legtöbb helyen a modern világban, itt is népszerű lett a salsa, távol van az ősi népi kultúrától, mégis van tömegbázisa, ahogy több korábbi orosz tagköztársaságban is, vagy Kínában és bárhol. Lásd. pl.: www.facebook.com/MongolianSalsa/timeline.

Ulánbátor (és Mongólia) kiemelkedő eseménye a nemzeti ünnep, a Nadam, évente megrendezett rendezvénysorozata. Itt főleg a hagyományos birkózás, lovaglás és íjászat látható, bemutatók és versenyek keretei között. Azonban fontos tudni, hogy a turisták számára igazán érdekes, figyelemreméltó látnivalók mind a városokon kívül vannak e csodás ázsiai országban. Időjárás, hőmérsékletek: www.bbc.com/weather/2028462, télen meglehetősen hideg van, erre érdemes felkészülni, ha akkor készülünk ide. Wikipedia adatok magyarul: hu.wikipedia.org/wiki/Ulánbátor.

Mongóliában sokszor rosszak az utak, előfordulhatnak fennakadások, emiatt mindig pontosan számoljuk ki az időt, hiszen az idő pénz. Nagyobb kirándulásoknál, mindig vigyünk elegendő vizet magunkkal, különösen, ha a Góbi-sivatagba látogatunk, vagy a sztyeppékre. Utazás előtt védőoltásra nincs szükség, az immunrendszer erősítésre elég koncentrálni, ‘rágyúrni’.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.