Netolice Csehország, kirándulóhely szállás ajánló

Netolice

Dél-Csehország egy békésebb, csendes helye a környéken megszokottnak mondható szép környezetben. Erdők, mezők, megművelt földek, halastavak és kerékpárutak között. 26.3 km²-es területén összesen kettőezer hatszáz fő körüli az állandó lakosság.

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

Szállás ajánlatok összehasonlítása gyorsan, hotelfoglalás egyénileg: Netolice és környéke Csehország, szállások minden ajánlata ITT. Hotel, olcsó magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás (hostel) interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek közelében egyszerűen tudunk keresni. Hotel Rychta Netolice 3***, Rybářská Bašta (5 fős kiadó apartman), illetve a Chaty U Žabáka 1* faházas üdülője.

Városok, települések a közelben, környéke szállás ajánlóval online: Nebahovy, Obora, Lhenice, Malé Chrášťany, Holubovská Bašta, Vodňany, Němčice, Radomilice, Dívčice, Holašovice, Žabovřesky és Jankov.

Csehország, hivatalos nevén Cseh Köztársaság egy szárazföldi ország Közép-Európában. Nyugaton Németország, délen Ausztria, keleten Szlovákia, északon Lengyelország határolja. Fővárosa és egyben legnépesebb városa Prága. A mai területén 1918 előtt három terület osztozott, ezek Csehország, Morvaország és részben Szilézia.

Csehország felszíne igen változatos. Az ország nyugati részén fekvő történelmi Csehország nagy része a Cseh-medence az Elba csehül: Labe és a Moldva csehül: Vltava völgyével. A medencét jellemzően alacsonyabb röghegységek ölelik körbe, mint például a Szudétákhoz tartozó Óriás-hegység. Itt található az ország legmagasabb pontja, az ezerhatszázkettő méter magas Sněžka. Az ország keleti részét elfoglaló Morvaország legnagyobb tájegysége a Morva-medence, amit a Cseh-medencétől a Cseh–Morva-dombság választ el. A Morva-medence legnagyobb folyója a Morva csehül: Morava, de itt ered az Odera is. Északi határán a Szudéták húzódnak.

Az egyetlen tengerrel sem határos Csehországból három vízfolyás ömlik a tengerbe, egy-egy az Északi- a Balti- és a Fekete-tengerbe. Csehország mindmáig bérli a versailles-i békeszerződés 363. cikkelyével Csehszlovákiának ítélt területet, a harmincezer négyzetkilométeres Moldauhafent a hamburgi kikötőben. Itt rakodják át a folyókon lehajózott árukat a tengerjáró hajókra. A területet Németország 2028-ban kapja vissza.

A Dél-csehországi kerület, csehül Jihočeský kraj, 2001-ig Budějovicei kerület közigazgatási egység Csehország déli részén. A kerületet északi részén a Közép-cseh-dombvidék, északkeleten a Cseh–Morva-dombság, középen a České Budějovice-i medence, délkeleten a Třeboňi-medence, délnyugaton pedig a Sumava hegyvidék találhatók. A kerület legnagyobb része a Moldva vízgyűjtőjéhez tartozik, csak egy kis rész keleten a Thayáéhoz, csehül Dyje-hez. A Moldva kisebb mellékfolyói a térségben még a Lužnice, az Otava és a Blanice és a Malše. Számos víztározó épült itt, a legnagyobb közülük a Lipnói-víztározó délnyugaton és az Orlíki-víztározó északon.

Ennek a kerületnek az egyik járása Prachaticei, ahol Netolicét találjuk, az ország egyik legrégibb városát.

A várostól északnyugatra mintegy két kilométer távolságban találjuk Kratochvíle-t, egy gyönyörű kastélyt, amit a reneszánsz korszak gyöngyszemeként tartanak számon. Az épület 1583-ban épült és az olasz építőmester Baltazar de Maggi el Arogno keze nyomát viseli magán. A kétszintes villát látványos kert veszi körül, és egy Szűz Máriának szentelt kápolnát tekinthetünk meg benne. Magában az épületben jelenleg múzeum működik.

Sok látnivaló van. Maga a város védett történelmi terület, amely titulust 1994-ben kapott meg. Érdekesség, hogy az épületek között találunk három ferde tornyot.

Egyházi jellegű látványosság a La preĝejo de sankta Venceslao, amely egy gótikus templom román stílusú elemekkel gazdagítva. A templomról először a XIII. században tesznek említést, ám keletkezése minden valószínűség szerint korábbra tehető.

A XIII. század második felében épült Netolice egy másik egyházi épülete, a La preĝejo de Ĉieliro de Maria la Virgulino. Ez a templom az előzőhöz hasonlóan gótikus stílusjegyeket hordoz magán.
Világi érdekesség a Rožmberka domo, a reneszánsz épület egy múzeumot rejt magában.
A városi tanács, a La urbodomo monumentális épületét érdemes megtekinteni, amelynek építési munkálatai 1869-ben kezdődtek.

A várostól mindössze egy kilométerre található Petrův Dvůr, egy tipikus reneszánsz parasztház 1378-ből. Az épületet mindenképpen érdemes megtekinteni, mert talán az utolsó a maga nemében.

Netolicében két értékes történelmi hidat találunk, amelyek a XV-XVI. századból származnak.
A városban járva két éttermet ajánlott meglátogatni, ezek egyike a Restaurace V Podloubi. Itt kipróbálhatjuk a helyi specialitást, a sertést káposztával és burgonyagombóccal. Ugyanezt a helyi különlegességet megkóstolhatjuk a Hotel Rychta-ban, amit egy kis, csendes, kellemes utcácskában találunk meg, amely tökéletes nyugalmat biztosít a vacsoránk elfogyasztásához.

Netolice a történelem iránt érdeklődő turisták egyik kedvenc helye lehet, az öreg város utcáin ugyanis érezhetőek az elmúlt évszázadok. A helyi látnivalók mind-mind a régmúlt szerelmeseinek tesznek a kedvükre, ugyanakkor egy gasztronómiai élménnyel gazdagabbak lehetünk.

Repülőterek távolsága a központtól légvonalban: Linz – Blue Danube repülőtér (LNZ) 90,9 km.

Budapest és Netolice távolsága kb. 459 km autóval az online útvonaltervező ajánlásával, az utazási idő így kb. 5 óra 5 perc autópályákon haladva. Mellékutakon (fizetős autópályán kívül) haladva 7 óra 15 perc (470 km).

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük