Moszkva éhesen – Gasztornómia

Éttermek, Orosz és grúz konyha a fővárosban

Ha már egyszer Moszkvában vagyunk, meg kell kóstolni az orosz konyhát. Az orosz étkezésnek elengedhetetlen része az előétel, a zakuszka, hallal, kaviárral, gombával, zöld hagymával. Van, aki már ezektől jóllakik, holott a leves (szoljanka, borscs, halleves) meg a főétel (Beuf Sztroganoff, bifsztek, kotletki) és az édesség (torta, konfetki), a tea vagy a pezsgő csak ezután következik.

Alapvetően ajánlhatók a felsorolt szállodák éttermei. A Metropolban már csak az étterem kiképzése miatt is. Kiemelt helyek ajánlója:

■             Grand Imperial. Az Arbat negyedben levő étterem antik bútorral van berendezve. Intim a légköre, meglehetősen drága, viszont remekül érezheti itt magát az ember. Gagarinszkij pereulok 9/5.

■             Dom Lityeratorov. Egykori nemesi palota, a szovjet írószövetség volt székháza, mely évtizedeken át az irodalmi elit találkozóhelye volt. Ulica Povarszkaja 50.

■             Glazur. Finom, ahogy azt az ember az új Oroszországról szívesen feltételezi – és drága. Szmolenszkij bulvar 12/19.

■             Piroszmani. Itt a lehetőség, hogy megkóstoljuk az egykori grúz szovjet köztársaság nemzeti konyháját. Bohém hely, és meglehetősen drága. Novogyevicsij proszpekt 4.

■             Kropotkinszkaja 36. Bár folklór jellegű, nem tolakodó ez a közepes árkategóriájú étterem. Ulica Precsisztytenka 36/21.

■             Praga. Az Arbatra vezető kapu a forradalom előtti korszak minden kellékével: márvány, bronz, falfestmények három emelet kiterjedésben. Ulica Arbat 2.

■             Russzkoje bisztró. Orosz gyorsétterem, nem drága és jó, emellett folklór jellegű. Ulica Tverszkaja 19A/23.

Moszkvában is sok olcsó étterem, kifőzde van, illetve különböző utcai büfék is várnak ránk a fő nyári turista szezonban. Oroszország, Moszkva lakossága is folyamatosan csökken, így nem minden a drágulás felé mutat rövidtávon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük