Monza szálláshelyek, látnivaló és utazás tippek

Monza

A lombard tartományban fekvő, észak-olasz város, Monza bár számos turistacsalogató látnivalóval büszkélkedik, fő turisztikai vonzerejét mégis annak köszönheti, hogy az autósport versenyek megszállottjainak nagy örömére, évről-évre itt kerülnek megrendezésre a Forma-1 olasz nagydíjának futamai. Teljes, 33 km²-es területén 123598 fő volt 2018-ban az állandó lakossága, sűrűn lakott a területe.

Gyors szállás foglalás díjmentesen magyarul: Monza szállások: hotel, panzió és apartman ITT. Kis panzió, kiadó privát lakás (konyhás, teljesen felszerelt, ‘Albergi’ olaszul) keresésére van lehetőség. Helyben 2-3-4 csillagos szálloda kategória. Olcsó diákszállás, kollégiumok csoportoknak a közeli nagy városokban. Milánóban sem olcsó, és sok munkásszálló (hostel) kategória üzemel egész évben. A Hotel Royal Falcone **** neve joggal kiemelhető, a vendég vélemények nagyon jók, az árak elfogadhatóak.

Név szerint jó hotelek: Hotel De La Ville Monza 4**** (Small Luxury Hotels of the World tag), AS Hotel Monza, Hotel Royal Falcone, B&B Hotel Milano-Monza és például Hotel Della Regione.

Last minute utazás és előfoglalás árak a szálláshely foglalási összes oldalról kigyűjtve: Monza és környéke összes hotel, szállások ITT. Keress egy konkrét dátumra figyelmesen! Szoba, olcsó magánszállás, apartman, kis szállodák, vendégház típus kereshetően. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálláskereső online rendszerekből. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomag ajánlatok az egész világból. Elit luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden.

Városok a környéken, közeli további szállások keresése online, települések: Lissone 4.5 km 3, Brugherio 4.5 km 1, Cinisello Balsamo 4.6 km 6, Concorezzo 5.2 km 1, Desio 5.4 km 1, Cologno Monzese 5.7 km 3, Sesto San Giovanni 6.1 km 11, Agrate Brianza 6.7 km 1, Arcore 6.7 km 1, Triuggio 7.5 km 1, Lesmo 8.0 km 1 és Cernusco sul Naviglio 8.4 km 1. Továbbá: Bergamo, Como, Bellagio, Lecco, Rho, Cernobbio, Varese, Muggiò és Biassono.

Repülőterek távolsága a belvárostól: Linate (LIN) 13.9 km, Milánó – Orio Al Serio (BGY) 35.5 km, Malpensa (MXP) 43.4 km, Agno (LUG) 54.4 km és Montichiari (VBS) 84.6 km – Brescia. Fapados és normál repülőjáratok minden nap elérhetőek.

Hotel fotók, luxus villa és egyszerű kis szálloda szoba képek:

A Milánótól mindössze alig 15 kilométerre fekvő városra, mely a 6. században koronázási székhellyé lett, már a római hódítások előtt büszkék voltak őslakosai, az insuberek. Bár a történelem folyamán Monza alul maradt a Milánóval folyó évtizedes-százados versengésben, az 1300-as évektől fogva félszemét mindig a nagytestvéren tartva, igyekezett tőle nem mesze lemaradni a fejlődésben.

Nevezetességei, monzai látnivalók és egy kis történelem:
Monza leglátogatottabb épületének címére minden bizonnyal a Keresztelő Szent János nevét viselő székesegyház, a Duomo pályázhatna, melynek értékes freskói mellett a kápolna tabernákulumában őrzött lombardiai Vaskorona adja vonzerejét. A 16. századtól kezdve ezzel a Vaskoronával koronázták itáliai királyokká ugyanis a német-római császárokat. A különleges „fejfedőt” V. Károly mellett még maga Napóleon viselte.

A koronának természetesen legendája van, a mindössze 8 centi széles, drágakövekkel ékített aranyabroncs, mely az állítólag Krisztustól származó, névadó vasabroncsot hivatott oltalmazólag körülölelni, maga Theodolinda királynő keze munkáját dicséri. A misztikus ajándéktárgyból a történet szerint ő készíttetett volna koronát tulajdon férjének, hogy ezzel emelhesse a királyok sorába.

A híres korona másolatát a templomban magunk megszemlélhetjük, ez, a Duomo baloldali kereszthajójában kapott helyett, az épület alapítója, Theodolina királynő sírkápolnája mellett. A mai székesegyházat a 12-14. század folyamán építették, a Krisztus megkeresztelését ábrázoló dombormű, mely a székesegyház kapuzata fölött tekinthető meg, azonban még a régi templom öröksége.

A székesegyház kincseit, köztük Theodolinda királynő legyezőjét és fésűjét a Serpero Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődök.

A Székesegyház mellett érdemes felkeresni Monza régi városházát, az Arengariót, már csak azért, mert az épületet a milánói Ragione palota mintájára emelték. Szintén érdemes lehet a látogatásra a Municipio palota klasszicista épülete, már csak azért, mert előtte állították fel az első világháborúban elesettek emlékművét. És ha már palotáknál tartunk, végül, de nem utolsó sorban ki ne maradjon a sorból a Mária Terézia megbízásából készült Villa Reale. A 18. századi barokk palota impozáns látványával garantáltan mindenkit csodálatra késztet majd.

MonzaAki mégiscsak a Forma 1-es futamok miatt látogatna a városba, melyeket első ízben 1922-28 között rendeztek meg, jól teszi, ha a programokról előzetesen a www.monzanet.it weboldalon tájékozódik, ahol angol nyelven találhatunk bővebb eligazítást. Sőt a város legkiválóbb éttermeit és szálláshelyeit megismerhetjük, legyen az éppen négycsillagos luxus szálloda, vagy olcsóbb árfekvésű, családbarát, hangulatos kemping.

Aki kirándulni szeretne, Milánót minden további nélkül felkeresheti!

További élményeket, kérdéseket és tippeket várunk fórum szerűen alább a hozzászólásoknál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük