Milánói programok, események 2023

A lombard város a paloták és templomok mellett izgalmas programokat kínál a látogatóinak. A máig fontos kulturális, kereskedelmi és pénzügyi központ könnyen és olcsón elérhető, így a legolcsóbb hátizsákos utakat kereső fiataloktól a dúzsgazdag világpolgárokig itt mindenkit megtalálunk gyakorlatilag egész évben. Lássunk egy tematikus listát a jobbakból!

Gasztronómia:
A Milano Food Week a helyi konyha értékeit és ezáltal a fenntarthatóságot állítja a középpontba. A látványfőzések és kóstolások garantáltan meghozzák mindenki étvágyát! Most április 28.-tól: www.papido.it/milano/food-week.htm.

A december első hetében tartott Artigiano in Fiera vásáron a kézműves élelmiszereké a főszerep: a lelkes árusok nemcsak Itáliából, hanem a világ minden tájáról hoznak jellegzetes fogásokat.

A kávéfesztivál (december 2–4.) kiváló lehetőség, hogy új ízeket fedezz fel, a megfelelő ételpárosításokkal együtt. A kóstolás mellett érdekes ismereteket szerezhetsz a talajtípusoktól a felszerelésen át a készítési módokig. Dobd fel a reggeli feketédet az itt szerzett ötletekkel!

Zene és színház:
A Pianocity (május 19–21.) egy maratoni, ötvenórás zongorakoncert több helyszínen, amelynek egyik célja, hogy a zenét elvigye a hétköznapi emberek közé. A hangversenytermeken kívül extrém platformokon: például a piactéren, kompokon és metróaluljárókban csendülnek fel a jellegzetes dallamok. Jó hír, hogy a legtöbb esetben ingyenesen élvezhetők!

A júliusi Villa Arconati Fesztivál vendégei olasz és nemzetközi zenét hallgathatnak egy festői 18. századi kúriában. További ígéretes zenei események: a szeptemberi MITO SettembreMusica, az októberi JazzMi és a novemberi milánói zenei hét. A fesztiválok közül kiemelkedik a Milano Summer Festival, az I-Days és a szélesebb körű programokat kínáló Milano è viva.

Az operarajongók körében fogalomnak számító milánói Scala az egész évadban színvonalas előadásokkal várja a látogatókat.

Képzőművészet:
Milánóban (ahogy a legtöbb történelmi olasz városban) számos történelmi palotát találunk. Ezek egy része magánépület, így az év nagy részében legfeljebb fotókon élvezhetjük a bennük rejlő műalkotásokat. A Giornate Nazionali ADSI, vagy ismertebb nevén a Cortilli Aperti egyfajta kiskapuként működik: ilyenkor a paloták és kertjeik megnyílnak az érdeklődők előtt.

Az április közepén tartott Art Week a város művészetének szentelt hét, a Miart vásár pedig híd a múlt és a jelen kreativitása között. Az Arte sul Naviglio Grande keretében több mint 300 olasz művész tart közös szabadtéri galériát mintegy két kilométeres szakaszon. A színes forgatag önmagában élmény, és sok művész eladásra is kínál termékeket.

Egyéb kulturális programok:

Kasszasiker-várományosokból valószínűleg nem sokat fogsz látni a szeptemberi Milánói Filmfesztiválon, de ha független alkotásokra, a feltörekvő alkotók munkájára vagy kíváncsi, valamint nyitott vagy a nemzetközi kultúrára, akkor itt a helyed.

A Bookcity (november 15–19.) a könyvmolyok paradicsoma: a rengeteg könyv mellett a szerzőkkel és egyéb, a könyvekhez kapcsolódó művészekkel találkozhatunk. Dedikálások, konferenciák, előadások és műhelybeszélgetések népszerűsítik az olvasást.

További program ötletek:

Az Orticola növény- és virágkiállítás programjait rendszerint egy-egy érdekes gondolat köré szervezik. 2023-ban a központi téma a virágok intelligenciája a Nobel-díjas Maurice Maeterlinck nyomán. Megismerünk olyan növényeket, amelyek tudatosan irányítják a legideálisabb helyre a beporzó rovarokat: ilyen a Dactylorhiza incarnata vagy az önbeporzást megakadályozó Salvia sclarea. Gyere és ismerkedj meg a virágok szaporodási és túlélési stratégiáival!

Ha szeretsz bolhapiacokon bogarászni, próbáld ki a milánói Fiera di Sinigaliát! A széles kínálatból vagyonos gyűjtők és egyszerű látogatók egyaránt találhatnak kedvükre valót: régi és új ruhák, régi pénzek, vegyes használtcikkek bőségesen szerepelnek a standokon. Ugyanitt, minden hónap utolsó vasárnapján tartják a Mercatone dell’Antiquariato vásárt. ahol antik holmikból válogathatunk.

A világhírű milánói divathét első felvonásáról (február 21 – 27.) idén már lemaradtál, azonban a 2024-es női tavaszi-nyári trendeket megtekintheted szeptember 20. és 26. között, a férfidivatot pedig június 16. és 20. között szemlézheted.

A karácsonyi szezonban ünnepi vásár, Mikulásfalu és korcsolyapálya teszi hangulatossabbá a várost.

Nekem itt 2009-ben roppant mód nagyon tetszett a salsa/bachata társastánc parti. Nem volt óriási tömeg, de jól szervezett volt, és kedvesek voltak az emberek. 2024-ben lesz újra itt is nagy nemzetközi táncfesztivál. Zárt és nyitott Facebook csoportokban kaphatunk információkat az aktuális eseményekről. Ilyen például a BALLARE LATINO A MILANO.

Sport
– A sportkedvelőknek a vívó-világbajnokságot (2023. július 10–18.) ajánlom, amely nagy jelentőséggel bír a 2024-es párizsi olimpiára való kvalifikáció szempontjából.
– Az AC Milan focicsapatot se kell sokaknak bemutatni, igazi történelmi klub, amelynek voltak legendás korszakai/játékosai. 1899-ben alapították: hu.wikipedia.org/wiki/AC_Milan, weboldala: www.acmilan.com/en. Külön magyar szurkolói klubja is van.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:
Hotel, hotelek Milánó
Észak-Olaszország, szálláshely és város tippek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük