Miért éppen Bulgária? Téli síelés vagy nyaralás

A Fekete-tenger partján fekvő délkelet-európai állam homokos tengerpartjával vonzó a turizmus szempontjából. A tengerpart csodálatos, az apartmanok kiválóak.

Érdemes megkóstolni a különleges halételeket, melyek után kihagyhatatlan a különféle ízesítésekben kapható palacsinta. A legnépszerűbb és leggyakoribb étel, ami a családok asztalára kerül a bob chorba, amely egy helyi bableves specialitás. Kóstoljuk meg a padlizsán alapú moussakát is. Joghurtból, vízből és sóból készül az alkoholmentes ayran, amit Örményországban is előszeretettel fogyasztanak a helyiek. A rakia pálinka Bulgária nemzeti italának számít, különlegessége, hogy salátával együtt fogyasztják. A bolgár boroknak nemzeti hagyománya van, az országban több borvidék is található. A Mavrud tiszta aromájú vörösbor. Az egyik legjobb bolgár bornak számít. A partvidék legnagyobb központjai Várna és Burgasz, amelyek nemzetközi repülőtérrel is rendelkeznek.

A Wizz Air gépei Burgaszba érkeznek, a Malévvel pedig Szófiába, és Várnába lehet eljutni repülővel. Aki pedíg autóval igyek eljutni az országba, annak fel kell készülnie arra, hogy a bolgár utak néhol igen rosszak és nincsenek tájékozódási pontok, mert hiányosak az útbaigazító táblák. Mivel az ország minden évszakban rengeteg kikapcsolódási lehetőséget nyújt, így a téli sportok kedvelői is megtalálják számításukat. A földrajzi adottságok kedveznek az extrém sportokat űzőknek, válogathatnak bőven a programok között a síelés és a túrázás lehetőségei is kiemelkedőek.

A tehetősebb turisták azonban egyelőre távol maradnak a Bulgáriától a luxuskínálat – wellness, golf, jachtkikötő – hiánya miatt. Pedig az elmúlt években a turisztikai szolgáltatások hihetetlen nagymértékű fejlődésnek indultak. Mindemellett az árszínvonal még mindig nem éri el a nyugati szintet. Vonzó látnivalónak számítanak az ország kulturális kincsei is, ilyen például a világörökség részévé nyilvánított Boyai templom, a kazanlaki trák sírkamra, az ivanovói sziklatemplom komplexum vagy Neszebar óvárosa. A természeti világörökségekhez tartozik a Pirin Nemzeti Park lélegzetelállító látványa és a Srebarna bioszféra rezervátum.

Nagyobb síközpontok az országban, Bulgáriában:
• Pirin-hegység (Banszko síközponttal),
• Rila-hegység (Borovec síközponttal),
• Rodope-hegység (Pamporovo síközponttal)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük