Mexikó beutazási szabályok: útikalauz bevezető és látnivalók

Mexikó nevezetességei 1. rész

Most a 2021-es év végén érdekes azzal szembesülni, hogy van egy boldog és hatalmas ország tőlünk távol Amerikában, ahová szabadon be lehet utazni. Ez Mexikó. Eltekintve a hamisságoktól, ez most tényleg hihetetlen mekönnyebbülés. Az aktuális beutazási szabályoknak természetesen spanyolul járjunk mindig utána a hivatalos weboldalaikon.

Magyarul (2021.11.22-én) érvényes konzuli információ:
Be lehet-e utazni az országba? Igen. Mexikóba bárki, állampolgárságától és kiindulási országától függetlenül beutazhat, ha teljesíti a beutazás általános feltételeit. November 8-ától az ország északi, Egyesült Államokkal közös szárazföldi határán akkor is át lehet lépni a határt az Egyesült Államok irányába, ha a határátlépés célja nem “alapvető fontosságú” (essential). Ennek feltétele ugyanakkor, hogy a belépésre jelentkező 18 évesnél idősebb személy be legyen oltva Covid-19 ellen valamely az Egyesült Államok vagy az Egészségügyi Világszervezet által elismert oltóanyaggal.

b. Kell-e teszt? Nem.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

Nincs előzetes regisztrációs kötelezettség, de a repülőjáratokon/reptéren ki kell tölteni az „Egészégügyi Kockázatok Azonosításra Szolgáló Kérdőívet”. Ezt a repülőgép személyzete általában papíron is kiosztja az utasoknak, de a mexikóvárosi repülőtér honlapján online is elérhető: https://www.vuelaseguro.com/login

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

e. Karanténkötelezettség: Nincs.

Az a külföldi, akinek belépését engedélyezték, szabadon mozoghat az országban, a helyi járványügyi intézkedések betartása mellett.

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincsenek külön szabályok az üzleti célból beutazókra.

g. Tranzitálási szabályok: Nincsenek külön tranzitálási szabályok.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Mexikóba bárki, állampolgárságától és kiindulási országától függetlenül beutazhat, ha teljesíti a beutazás általános feltételeit, ‘Reglas oficiales de ingreso a México‘, az USA-ból utazó mentességet élvezők, a felépült betegek, PCR stb. teszttel utazók a speciális szabályok között olvashatóak el.

Az erőszak építette fel Mexikót, ahol még a föld is remeg.” A tragikus múltú ország szebb és békésebb jövőben reménykedik sok válságból is sikeresen kikecmeregve nem véletlen / alaptalanul. Lakossága 2021 végére 131 milló fő körül lesz, ez az 1960′-as évekhez képest háromszoros növekedés, olyan mintha itthon Magyarországon közel 30 millióan élnénk.

Mexikó fővárosában, Mexikóvárosban több mint 20 millió ember él. Ez a Föld leggyorsabban növekvő városa. A gyors népességnövekedés miatt az ország lakói közül sokan az Egyesült Államokba vándorolnak. Becslések szerint több mint 10 millió mexikói tartózkodik az Egyesült Államokban legálisan, és senki sem tudja, hányan lépték át a határt engedély nélkül. Mexikóváros magyar konzulátusa: mexikovaros.mfa.gov.hu.

Mexikó csodálatos hely a látogatóknak, amint azt a turisták számának növekedése mutatja, lakói közül sokan mégis úgy érzik, el kell innen menniük. A súlyos véráldozattal kivívott szociális és politikai reformok áldásait még távolról sem érezheti minden mexikói, mivel a népesség növekedése kimerítette az ország erőforrásait. Mexikóban minden évben kb. 2,5 millió vagy több gyermek születik.

A mexikóiak félig tréfásan azt szokták mondani, hogy amikor átlépik a határt, csupán visszafoglalják Kaliforniát, sőt ma már USA lakosságának jelentős része spanyol anyanyelvű, amely valamikor az ő országukhoz tartozott – Texasszal, Arizonával, Új-Mexikóval és az Egyesült Államok több más államával együtt. Amerika reakciója az erős határőrizet és a gringo turisták Acapulco és más csodálatos csendes-óceáni üdülőhelyek felé irányuló „elleninváziója” volt. A turistákat különösen az ókori civilizáció tízezernyi csodálatos emléke és a sok-sok ünnepen és búcsúban megnyilatkozó, forró vérmérsékletű latin életforma vonzza ide. A legvonzóbb sokáig a pazar szállodaparadicsomok világa, Cancún volt Mexikóban, és talán 2022-től újra ez lesz a fő célpont az olcsó repülőjegyek miatt is.
Olcsó repülőjegy Mexikóba 2022-ben
Sehol sem ünneplik nagyobb lelkesedéssel ezeket az ünnepeket, mint magában Mexikóvárosban. Ugyanakkor e városnak megdöbbentően szegény nyomornegyedei vannak; levegőjébe gyárkémények ezrei okádják a füstöt; az 1985-ös földrengés után egész városrészek tűntek el vagy süllyedtek lassan a föld alá. Ennek ellenére Mexikónak van stílusa, vannak pazar művészeti és építészeti kincsei, és lakóiban megvan az élni tudás tehetsége is.

A főváros 2500 km2-nyi területe magába foglalja Montezuma azték fővárosának, Tenochtitlánnak utolsó nagy templomát, a spanyol hódító, Cortez palotáját, az olimpiai sportstadionokat és a világ legnagyobb, 60 000 fős bikaviadal-arénáját. A város D-i részén áll a modern egyetemi tömb. A Diego Rivera és a monumentális freskófestészet más mexikói mesterei által díszített többi modern épület jól megfér a spanyol-gyarmati templomokkal. A luxusnegyedek kihalt, elegáns terei más korokat és más városokat idéznek.

Mexikó a földkéreg rendkívül nyugtalan részén fekszik, és gyakran rázzák meg földrengések. A vulkáni hegyvonulatok és magas platók földje ez, síkságok csupán a csendes-óceáni partvidéken, a Mexikói-öbölnél és a Yucatán-félszigeten vannak. A lenyűgöző, 5452 méter magas Popocatépetl vulkán, amely 1928 óta szunnyad, a főváros D-i részénél emelkedik; mögötte látható az 5699 m magas Citlaltépetl (Orizaba), Mexikó legmagasabb hegye, amelynek csúcsát örök hó fedi. Az ország területének kb. 70%-a több mint 500 m-rel van a tengerszint felett.

ÉNy-on, a tengerpart és a nagy, sivatagos, központi Mexikói-fennsík között fekszik a Nyugati-Sierra Madre hegység. A fennsíkot D-en széles völgyek, tavak és szunnyadó vulkánok övezik. A Keleti-Sierra Madre hegység a Mexikói-fennsík K-i széle és a tengerpart között emelkedik. A főváros D-i részétől a guatemalai határig nyúlik a Déli-Sierra Madre, amelyet a szűk Tehuantepeci-földszoros tör meg. Itt az Atlanti- és a Csendes-óceánt egy mindössze 216 km széles földdarab választja el egymástól, s ezt tekintik az észak-amerikai kontinens határának.

Mexikó

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, élménybeszámoló utazás fotók most már milliónyi részletet elárulnak az interneten keresgélve.

Egy hozzászólás a(z) “Mexikó beutazási szabályok: útikalauz bevezető és látnivalók” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.