Merano útikalauz részlet

Merano

Merano (Meran) pálmákkal szegélyezett sétaútjaival, elegáns üzleteivel, kitűnő éttermeivel és patinás nagyszállóival ízelítőt ad a látogatónak a régi Európából. A város az Alpok legnagyobb és leghíresebb gyógyfürdőjeként több mint egy évszázadig volt a felső tízezer társas életének színhelye. Akik megengedhetik maguknak, e földközi-tengeri éghajlatú fürdővárosban pihentethetik idegeiket. Merano híresen enyhe éghajlatát annak köszönheti, hogy egy völgy mélyén búvik meg, s míg északról az Alpok zömök csúcsai védelmezik, délen nyitott az Etsch-völgy irányában. Merano a 13. század végétől a 15. század elejéig élte virágkorát, amikor ez volt Tirol fővárosa. Ezután egy ideig háttérbe szorult, mígnem újra felfedezték gyógyfürdőként.

A város északi határában áll a Castel Tirolo, az egyetlen olyan kastély a világon, amelyről egy egész tájegységet neveztek el. Nyáron koncerteket rendeznek a kastélyban. A hegyoldalban bújik meg a Castel Brunnenburg, itt lakott Ezra Pound (1885-1972) élete utolsó éveiben.

Meranótól nyugatra a Venosta-völgy (Vinschgau) egészen a svájci-osztrák-olasz határig terjed. A Reschen-hágón átvezető utat a római időktől használták; ez kötötte össze Augsburgot a Pó völgyével. A vinschgauer kenyér a vidék specialitása. A kis, lapos cipókat ánizzsal ízesítik.

A Val di Senales (Schnals-völgy), amely északon, Naturno mellett elágazik, áthalad a Similaun-gleccser vidékén. Itt találtak rá turisták 1991 őszén az 5000 éves „similauni emberre”. A megfagyott, felöltözött holttest mellett ott voltak a szerszámai és fegyverei. A lelet értékes ismeretekkel szolgált a bronzkor emberének életmódjáról.

Alto Adige központjában terül el a Val Sarentina (Sarn-völgy), ahol megállt az idő. A völgy parasztjainak egyszerű élete szöges ellentétben áll Merano jólétével és pompájával. Öreg gazdaságok tapadnak meg ingatagon a hegyoldalakban, vad hegyi patakok vájnak mély vízmosásokat a hegyhátakba, s maguk a színes népviseletbe öltözött helybeliek is, mintha a régmúltból léptek volna elő. A federkielstickerei, a pávatollakkal való hímzés ősi mesterségét máig űzik errefelé. A tollakat hosszában borotvaéles késsel vékony fonalakra metélik szét. Ezekkel hímezik ki az olyan bőrárut, mint a cipő, öv, kézitáska és könyvborító. Sarentinóban (Sarnthein) megnézhetik, hogyan dolgoznak a mesteremberek.

A völgyből a tartományi székváros, Bolzano felé kivezető út több alagúton halad át, mielőtt újra felbukkanna a Castel Róncolónál (Schloss Runkelstein). A kastélyt egy szédítően magas szirtre építették 1250-ben, s jelenleg gót freskókat bemutató múzeumnak ad.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.