Lyon programok útikalaúzban

Lyon nevezetességeit felsorolni hosszadalmas, de itt rajta vagyunk, hogy a lényeget kiválogassuk.

Lyon városa nem Lion. Ebben a nagy francia városban és környékén rengeteg kellemes élményben lehet részünk, aki teheti érdemes hosszabb időt itt eltöltenie vagy egy szemesztert itt hallgatni, nyelvet tanulnia.

Minden évben Lyonban rendezik meg a rangos Pollutec környezetvédelmi kiállítást, amely 1986-os indulásakor még egyedülinek számított.

Lyont évszázadok óta Franciaország gasztronómiai fővárosának nevezik, mely részben annak köszönhető, hogy a városban dolgoznak Frankhon legjobb szakácsai. Ez a megbecsülés persze annak is szól, hogy Franciaország két legismertebb bortermelő régiója is Lyon közelében fekszik, északon a Beaujolais, délen pedig a Côtes du Rhône. A Beaujolais-i bor rendkívül népszerű Lyonban, leggyakrabban asztali borként is ezt szolgálják fel a helyi ételekhez.

Ha már szóba került az étkezés, keressük az úgynevezett „bouchon” házias éttermeket, ahol helyi alapanyagokból készült, tradicionális ételeket kóstolhatunk. Akár a lyoni kolbászt, akár miénktől eltérő, főtt hagymával készült pacalt, de a lyoni salátát is, melyet szalonnával, croutonnal és buggyantott tojással tesznek még ízletesebbé, érdemes megízlelni.

Ha a városnézés után szeretnénk megpihenni, keressük fel Lyon közparkjainak egyikét. A Jardin botanique de Lyon botanikus kert és a Parc de la Tête d’Or egyaránt alkalmas e célra.

Egyetemi tanulmányok sok külföldi hallgatóval: www.univ-lyon2.fr.

Programok Lyonban:  www.lyon.fr/vdl/sections/en/
www.en.lyon-france.com/business-and-press/leisure-tourism/p-621/programme-suggestions.php

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük