Liestal szálláshelyek: utazás tervezés

Liestal a svájci Bázeli kanton székhelye, híres nagyváros, Bázeltől mindössze 17 kilométerre.

Díjmentes szállodakereső, hotel itt tekinthetőek meg: Engel Swiss Quality Hotel Liestal – szállás ajánló. Városi további szállások a környéken: Pratteln 5.8 km 3, Muttenz 7.8 km 3 szálláshely. Továbbiak: Muttenz, Rheinfelden, Lampenberg, Bubendorf, Hersberg, Arisdorf, Sissach, Kaiseraugst, Augst, Hölstein, Diegten. Apartman, vendégház, kiadó lakás, kis panzió és szép 3-4 csillagos szálloda is a kínálatban.

Szálláshely árak összegyűjtve: Liestal és környéke legjobb szálláshely ajánlatai ITT – Engel Swiss Quality Hotel ****, Hotel Tagungszentrum Bienenberg, jó szállás árak több kategóriából.

Repülőtér a közelben: (Bázel) Basel-Mulhouse (BSL) 19.2 km távolabb a Les Eplatures (ZHV) 83.7 km

Történelme, története röviden:
Lihstal néven 1189-ben említik először, római gyarmat volt. A város fejlődését stratégiailag fontos elhelyezkedésének köszönheti, félúton található a Bázelbe vezető első rajnai híd és a Szent Gotthárd hegyszoros között. 1476 és 77 között a város polgárai részt vettek a burgundiai háborúkban. 1501-ben a polgármester állampolgári esküt tett a Svájci Államhatalomnak (Konföderáció), ez okozta folyamatos konfliktusát a szomszédos Rheinfeldennel, ami akkoriban a Habsburg Birodalomhoz tartozott. A 17. században lakosai Bázel ellen lázadtak, de végül a bázeliek foglalták el Liestalt. A felkelés három vezetőjét Bázelben fejezték le. 1789-ben barátságosan üdvözölték a francia forradalom jelszavait, a szabadságot, egyenlőséget, testvériséget. Ünnepelték Napóleont, mikor a legendás hadvezér 1797-ben átutazott a városon. Bukása után, a korábbi bázeli fennhatóság elnyomása lépett életbe. Az 1830-as francia forradalom Liestalban is nagy felfordulást okozott. Ideiglenes kormány alakult, 1832. március 17-én a várost az új kanton székhelyévé választották.

Látnivalók, nevezetességei és programok a városban:
Liestal kicsi, ipari város, csinos, macskaköves óvárossal, mely a karneválok idején a leglátványosabb. A húshagyó keddet követő vasárnap éjjel, ezrek vonulnak az utcára a Chienbesen parádéra. Ilyenkor kocsikon vontatják keresztül a hatalmas máglyatüzeket a középkori városon, míg a nézők égő fenyőfáklyákat lóbálnak a fejük felett, afféle középkori, drámai látványosságként. A tradíció régi keletű, a 16. századra nyúlik vissza, mégis örökös viták kereszttűzében áll. Hol az egyház nézi rossz szemmel, akik szerint sátáni eredetű szokásról van szó, mostanában pedig, a tűzoltóság emel ellenne mind gyakrabban kifogást, akik szerint életveszélyes. A dühöngő pokol ellenére, mely évről-évre Liestal szűk utcácskáira szabadul, a tűzlángok olyan magasra csapnak, mint a háztetők, az emberek vállat vállnak zsúfolva szelik keresztül az óvárost repülő parázs és perzselő hőség közepette, ez idáig soha, semmi komolyabb baj nem történt még. A régió más városai is a Liestaléhoz hasonló mód tartják az ünnepet. Ha tehetjük, a várost ebben az időszakban keressük fel.

A karneválon túl a Városi Múzeumot is megéri felkutatni a festői Óvárosban, melyet közvetlen a Városháza mellett találunk. Kapuit 2001-ben nyitotta meg újra a nyilvánosság előtt. Várostörténetet bemutató, tematikus kiállítása mellett, antikváriuma és hangulatos kávézósarka is népszerű. A csoportosan látogatható Harmónium Múzeum választéka közel száz, ma is megszólaltatható hangszerből áll. A zenerajongóknak feltétlen el kell látogatniuk oda.

Az Óvárosban található a Törli, Liestal felső kapuja is, a város egyik fő jelképe. Alapzata a 13. századból származik, sisakos harangtornya későbbi, 1554-ből való. Utoljára 1950-ben esett át felújításon, melynek köszönhetően ismét a liestaliak fő büszkesége lehet.

A Gitterli sport és szabadidőközpontban az úszás szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyeiknek, a felnőtt medencék mellett külön gyerekmedencék, wellness lehetőségek várják a turistákat májustól szeptemberig.

Szálláshelyek magyarul: Liestal és környéke legjobb szállások, ajánlatok ITT magyar foglalással több mint 20 hotel.

Időjárás előrejelzés, jelentések a városban és környékén:  http://uk.weather.yahoo.com/switzerland/canton-of-basel-country/liestal-783161/

Zoomolható térkép, a környék GoogleMaps műholdképeken:
[geo_mashup_map]

Liestal kevés szálláshelye, a környéken több olcsóbb ajánlat is van, amit érdemes megfontolni. Az időjárásra készüljünk fel, itt nem csak télen lehet hűvös meglepetésben részünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.