Liestal szálláshelyek: utazás tervezés

Liestal a svájci Bázeli kanton székhelye, híres nagyváros, Bázeltől mindössze 17 kilométerre.

Díjmentes szállodakereső, hotel itt tekinthetőek meg: Engel Swiss Quality Hotel Liestal – szállás ajánló. Városi további szállások a környéken: Pratteln 5.8 km 3, Muttenz 7.8 km 3 szálláshely. Továbbiak: Muttenz, Rheinfelden, Lampenberg, Bubendorf, Hersberg, Arisdorf, Sissach, Kaiseraugst, Augst, Hölstein, Diegten. Apartman, vendégház, kiadó lakás, kis panzió és szép 3-4 csillagos szálloda is a kínálatban.

Szálláshely árak összegyűjtve: Liestal és környéke legjobb szálláshely ajánlatai ITT – Engel Swiss Quality Hotel ****, Hotel Tagungszentrum Bienenberg, jó szállás árak több kategóriából.

Repülőtér a közelben: (Bázel) Basel-Mulhouse (BSL) 19.2 km távolabb a Les Eplatures (ZHV) 83.7 km

Történelme, története röviden:
Lihstal néven 1189-ben említik először, római gyarmat volt. A város fejlődését stratégiailag fontos elhelyezkedésének köszönheti, félúton található a Bázelbe vezető első rajnai híd és a Szent Gotthárd hegyszoros között. 1476 és 77 között a város polgárai részt vettek a burgundiai háborúkban. 1501-ben a polgármester állampolgári esküt tett a Svájci Államhatalomnak (Konföderáció), ez okozta folyamatos konfliktusát a szomszédos Rheinfeldennel, ami akkoriban a Habsburg Birodalomhoz tartozott. A 17. században lakosai Bázel ellen lázadtak, de végül a bázeliek foglalták el Liestalt. A felkelés három vezetőjét Bázelben fejezték le. 1789-ben barátságosan üdvözölték a francia forradalom jelszavait, a szabadságot, egyenlőséget, testvériséget. Ünnepelték Napóleont, mikor a legendás hadvezér 1797-ben átutazott a városon. Bukása után, a korábbi bázeli fennhatóság elnyomása lépett életbe. Az 1830-as francia forradalom Liestalban is nagy felfordulást okozott. Ideiglenes kormány alakult, 1832. március 17-én a várost az új kanton székhelyévé választották.

Látnivalók, nevezetességei és programok a városban:
Liestal kicsi, ipari város, csinos, macskaköves óvárossal, mely a karneválok idején a leglátványosabb. A húshagyó keddet követő vasárnap éjjel, ezrek vonulnak az utcára a Chienbesen parádéra. Ilyenkor kocsikon vontatják keresztül a hatalmas máglyatüzeket a középkori városon, míg a nézők égő fenyőfáklyákat lóbálnak a fejük felett, afféle középkori, drámai látványosságként. A tradíció régi keletű, a 16. századra nyúlik vissza, mégis örökös viták kereszttűzében áll. Hol az egyház nézi rossz szemmel, akik szerint sátáni eredetű szokásról van szó, mostanában pedig, a tűzoltóság emel ellenne mind gyakrabban kifogást, akik szerint életveszélyes. A dühöngő pokol ellenére, mely évről-évre Liestal szűk utcácskáira szabadul, a tűzlángok olyan magasra csapnak, mint a háztetők, az emberek vállat vállnak zsúfolva szelik keresztül az óvárost repülő parázs és perzselő hőség közepette, ez idáig soha, semmi komolyabb baj nem történt még. A régió más városai is a Liestaléhoz hasonló mód tartják az ünnepet. Ha tehetjük, a várost ebben az időszakban keressük fel.

A karneválon túl a Városi Múzeumot is megéri felkutatni a festői Óvárosban, melyet közvetlen a Városháza mellett találunk. Kapuit 2001-ben nyitotta meg újra a nyilvánosság előtt. Várostörténetet bemutató, tematikus kiállítása mellett, antikváriuma és hangulatos kávézósarka is népszerű. A csoportosan látogatható Harmónium Múzeum választéka közel száz, ma is megszólaltatható hangszerből áll. A zenerajongóknak feltétlen el kell látogatniuk oda.

Az Óvárosban található a Törli, Liestal felső kapuja is, a város egyik fő jelképe. Alapzata a 13. századból származik, sisakos harangtornya későbbi, 1554-ből való. Utoljára 1950-ben esett át felújításon, melynek köszönhetően ismét a liestaliak fő büszkesége lehet.

A Gitterli sport és szabadidőközpontban az úszás szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyeiknek, a felnőtt medencék mellett külön gyerekmedencék, wellness lehetőségek várják a turistákat májustól szeptemberig.

Szálláshelyek magyarul: Liestal és környéke legjobb szállások, ajánlatok ITT magyar foglalással több mint 20 hotel.

Időjárás előrejelzés, jelentések a városban és környékén:  http://uk.weather.yahoo.com/switzerland/canton-of-basel-country/liestal-783161/

Zoomolható térkép, a környék GoogleMaps műholdképeken:
[geo_mashup_map]

Liestal kevés szálláshelye, a környéken több olcsóbb ajánlat is van, amit érdemes megfontolni. Az időjárásra készüljünk fel, itt nem csak télen lehet hűvös meglepetésben részünk.

Szólj hozzá!

Legyél te az első hozzászóló!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés