Leonardo városa, faluja és Arezzo

Pistoiától délre találják a dombtetőre épült Vinci falucskát. Itt született Leonardo da Vinci, s a helybeli kastélyban szórakoztató múzeumot rendeztek be a lángeszű művész találmányaiból . Van itt fa kétkerekű, tengeralattjáró, tank, helikopter – mindezt Leonardo jegyzetfüzetei alapján fabrikálták.

Vinciből kanyargó mellékút vezet Firenzébe. Álljanak meg Poggio a Caianónál , Lorenzo de’Medici egyik villájánál, amely oly sok társának szolgált mintául. Firenze határában elhaladva forduljanak rá a dél felé, Arezzóba tartó A1-es autósztrádára, vagy az útjelző táblákat követve téijenek le az Incisa forgalmi csomópontnál Vallombrosa felé. Nem is annyira a 18. századi kolostor lesz a jutalmuk, mint az azt övező gyönyörű bükkerdő, amely annyira elbűvölte az 1638-ban idelátogató John Milton angol költőt, hogy az Elveszett paradicsomban megénekelte Vallombrosa őszi leveleit.

További szépségek várnak önökre, ha északi irányban rátérnek az N72-esre Stia felé. Innen két szenthelyet kereshetnek fel a festői szépségű erdőségben, hegyi patakok és vízesések között. Az egyik a Camáldoli remetelak (kizárólag férfiak látogathatják), Stiától 17 km-re keletre, a másik j a tőle délre található La Verna kolostor, amelyet legkönnyebben úgy i közelíthetnek meg, ha Bibbienától kelet felé tartanak. Itt borították el stigmák csodálatos módon Szent Ferenc kezét és lábát 1224-ben. A kolostorból gyönyörködhetnek a környék körpanorámájában.

A várostól délre, Arezzo irányában keressék fel a Caprese Michelangelót. Ebben a kastélyban született Michelangelo, a parkban szoborparkot rendeztek be. Az alpesi táj látványa megmagyarázza, miért tulajdonította a művész élénk agyműködését a gyermekkorában belélegzett jó levegőnek.

Arezzóban kitűnő régészeti múzeum működik, tele a római korból származó helyi kerámiával. A legtöbben mégis Piero della Francesca freskóciklusáért keresik fel a várost, amelyet 15 évi restaurálás után ismét láthatnak a San Francesco-templomban. A falfestmények az Igaz Kereszt legendáját beszélik el. A művész lebilincselő, talányos stílusát felsőfokokban dicsérik a művészettörténészek, s önök is könnyen rabul eshetnek e titokzatos műveknek, akárcsak John Mortimer angol író Nyárra kiadó című regényének hősnője. Ha így történne, menjenek tovább Piero della Francesca nyomában Monterchibe , amelyet 25 kilométerre délre találnak az N73-as út mentén. Egy volt iskola itt állította ki a festő Pratói Madonna (Várandós Madonna) című képét. Innen már csak 12 kilométerre esik Sansepolcro, a Buitoni-tésztát előállító város. A Museo Civicóban megcsodálhatják della Francesca 1463-ban festett remekét, a Feltámadást, melyet Aldous Huxley a világ legjobb festményeként üdvözölt. Tanulmányutuk befejezése képpen tekintsék meg a Marche-tartománybeli Urbino hercegi palotájában Krisztus megostorozását, valamint a művész egyéb munkáit.

Hotel keresés, szállás ajánló ITT, Arezzo és környéke.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük