Krakkói kirándulás, ünnepek és kirándulóhelyek

Hagyományos és modern lengyel ünnepségek, események és fesztiválok

2016-2017-ben kedvelt marad a tarka, emberi legyen város. Lengyel jókedv és változatosság közel a Kárpát-medencéhez, ez Krakkó.

Mi most indulunk neki, pont Advent első vasárnapján, így igazán izgulunk, utána részletesen beszámolunk fotókkal az újdonságokról.

Minthogy Krakkó egyetemi város és a művészetek városa, itt döntő többségében kulturális rendezvényeket tartanak. Vannak azonban helyi szokások és hagyományos ünnepek, melyeket gazdag külsőségek között ünnepelnek meg. Az év minden részében rendeznek érdekes eseményeket, fesztivál programokat:

■             Az orgonamuzsika napjai. A legrégebbi krakkói zenei fesztivál keretében orgonahangversenyekre és oratóriumok előadására került sor a Filharmónián és különböző templomokban. Április.

■             Zsidó Kulturális Fesztivál. A rendezvénynaptárban szerepelnek koncertek, színházi előadások és kiállítások, melyeket az egykori zsidó városrészben, Kazimierzben tartanak. Június.

■             Lajkonik ünnepség. Annak emlékére, hogy a XIII. században sikerült megvédeni a várost a mongolok támadásával szemben, Lajkonik (egy mongol öltözetbe bújt tutajos) vesszőparipán ünnepélyesen, látványosan végiglovagol a Főtéren. Júniusban, nyolc nappal Úr-napja után.

■             Orgona koncertek Tyniecben. A középkori Benedek-rendi apátsági épületben júniustól augusztusig kerül sor orgonahangversenyekre.

■             Zenei rendezvények a régi Krakkóban. A világ minden részéből érkező zenekarok fellépéseivel klasszikus koncerteket rendeznek a különböző régi épületekben. Augusztus.

■             Krakkói Mindenszentek Dzsesszfesztivál. A nagy dzsesszfesztiválra, melyre mindenszentek idején kerül sor, számos külföldi sztár érkezik. November eleje.

■             Karácsonyi jászol Verseny. Nagy múltú rendezvény. A legszebb jászlakat a Krakkói Történeti Múzeumban állítják ki. December.

Vonzó kirándulóhelyek, kirándulás ötletek:

Szép időben akár a Wawel szikláiról vagy a Kościuszko-dombról lehet látni a Tátra csúcsait. Krakkótól 100 kilométerre található Zakopane, a közkedvelt üdülőhely. Vannak azonban más érdekes kirándulóhelyek, melyek közelebb esnek a városhoz, és ezért könnyebben megközelíthetők.

■             Wieliczka. A csupán mintegy 15 kilométerre fekvő kisváros sóbányájáról nevezetes, mely már a középkorban működött. A járatok egy része (4 km) megtekinthető, a föld alatti tavacskák, a sóból kifaragott kápolnák, benne oltárok és szobrok elkápráztatják a látogatót. Végül megtekinthető a 130 méterrel a föld felszíne alatt levő múzeum. Itt régi szerszámokat és fából készült gépeket láthatunk, melyeket a sajátos mikroklíma több évszázadon át jó állapotban őrzött meg, ezenkívül vannak itt dokumentumok és egy szép ásványgyűjtemény.

■             Ojców és Pieskowa Skała. 25 kilométerre északnyugatra Krakkótól fekszik az Ojców-medence, mely napjainkban Nemzeti Park. A mély sziklahasadék függőleges fehér mészkőfalaival kapukat, tűket és barlangokat alkot Sokféle állat- és növényfaj fennmaradt ezen a vidéken. Turistalátványosság a festői ojcówi várrom és a Pieskowa Skáłán álló reneszánsz vár. Ebben múzeum található, melyben több évszázad bútorai, festményei és gobelinjei tekinthetők meg.

Krakkó

Krakkó turista és általános eseménynaptára: krakow.travel/en/wydarzenia, koncertek és nagyobb nemzetközi események.

Kulturális programok, aktuális esemény ajánló és friss hírek: www.krakow.pl, sport, oktatási intézmények programjai a listákban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük