Klagenfurt látnivalói, utazás és útikalauz képek

Látnivalók:

A város legfőbb és egyben kihagyhatatlan nevezetessége, természeti csodái mellett, a Minimundus. A miniatűr játékvárosok divatja az 1960-as évek elején kezdődött. Az első miniatürizált várost Hollandiában, a Hága melletti Madurodamban építették meg, Geroge Maduró tiszt emlékére, aki a II. világháborúban vesztette életét. Hasonló minivárost találhatunk Dániában, Billundban, a világhíres LEGO játékcég gyára mellett. Az osztrák Minimundus mégiscsak különbözik ezektől, legnagyobb erénye, hogy nemcsak Ausztria, de a világ össze híres épületei megtalálható területén, 1:25 arányban kicsinyítve. Másfélszáz épület makettjével a Minimundus Klagenfurt egyik büszkesége. „Piciny világ a Wörthi-tó partján”, vagy ahogy a helyiek mondják: Kleine Welt am Wörthersee.

A bejárattól nem messze magasodó New York-i Szabadság-szobor közelében a Fehér Ház robosztus épülete világít. De a csodák között megtaláljuk a Pisai ferde tornyon, a Párizsi diadalív és a Londoni Tower mását. Európa minivárosai közül a Minimundus az egyetlen, ahol magyar épület modelljét állították ki, nevezetesen a budai Halászbástyáét.A park áprilistól október végéig üzemel. A turisták legnagyobb örömére, a hely tulajdonosai évről-évre új épülettel várják az idelátogatókat.

Ha Klagenfurtben járunk, elképzelhetetlen, hogy ne látogassunk el a Wörthi-tóhoz. A Minimundus megtekintése után, ahol nemcsak képletesen járhatjuk be az egész a világot, érdemes sétahajózásra áldozni.  Átkelve a túlpartra, a kis szigeten két konkurens egyházat tekinthetünk meg, valamint itt nyúlik az égbe a Pyramidenkogel kilátó, ahonnan festői kilátás nyílik közelre, távolra egyaránt.

Elragadó templomai mellett, Klagenfurt Madárparkját érdemes felkeresni. A Vögelparkban megannyi madárfajtát nézhetünk meg testközelből, mintha az egyes fajok gazdagsága a Minimundust szeretné túllicitálni, Ausztráliától kezdve Dél-Amerikáig bezárólag, mindenfelé őshonos szárnyasok várják az érkezőket. A sétát érdemes az állatsimogatóval zárni, ahol a nyuszik mellett, kiskecskéket is simogathatunk.

Belvárosi és nyaraló hotel/apartman ajánló: klagenfurti szállások ITT.

Történelem és érdekességek:
A monda szerint az elnevezés onnan ered, hogy a mai város helyén elterülő mocsárvidéken egy óriási sárkány lakott, mely emberekkel táplálkozott. A Glan mocsaras gázlója valóban sok emberéletet követelt, innen a legenda igazsága. Így vagy úgy, a Lindwurmnak nevezett, hatalmas sárkány, máig a város ismert jelképe, 1287-ben került Klagenfurt címerébe. A város Európa egyik legmelegebb és legnagyobb alpesi tavának partján fekszik, a róla elnevezett tágabb medencében, a Wörthi-tó (Wörthersee) keleti végében. Fontos vasúti és közúti csomópont. Az évszázadok során ugyan többször leégett, de mivel mindig korszerűen épült újjá, máig modern város benyomását kelti.

A város alapítása a 12. század elejére nyúlik vissza. Az alapító főúr II. Sponheimi Ulrich herceg volt. Városi jogokat 1338-ban II. Albert hercegtől kapott. A városi polgárok már ekkoriban sokat küzdöttek a hatalmaskodó nemesség ellen. 1476-ban a török támadás érte Klagenfurtot, a várost részben felégették. Újabb tűz 1514-ben pusztított területén. I. Miksa adományozta a karantán nemességnek azzal a feltétellel, hogy újjáépítik, és megerősítik várát. Mielőtt azonban hozzákezdhettek volna az építkezéshez, a város 1519-ben újra leégett. Klagenfurt ekkor már Karintia fővárosa volt. A karantánok által emelt városfalak egész a franciák 1809-es betörésig kitartottak. (Ezek helyén keletkezett a körút.). Az ellenreformáció idején szerzetesrendek költöztek területére, a város ennek köszönheti barokk arculatát. jelentős fejlődésnek mégis csak a 18. században indult, miután Triesztet szabadkikötővé nyilvánították 1719-ben. A tenger felé a Loibl hágót építették ki. 1789-ben a gurki püspök költözött ide, székhelye jelenleg itt van. 1849-1867 között itt tartották internálva Görgey Artúr tábornokot. 1919-ben néhány hónapig jugoszláv csapatok tartották megszállva, a kitörő harcoknak csak az 1920. október 10-i népszavazás vetett véget. A főváros újra felvirágzott, manapság élénk, kitűnő szervezettség jellemzi, mely mellett idegenforgalma igen jelentős a nappali és a szálló vendégek egyaránt kedvelik.

Turisztikai portál németül, angolul és olaszul is: www.visitklagenfurt.at/de/, a korábbi www.info.klagenfurt.at/deutsch/ oldal utódja. Étterem ajánló, programok, szórakozóhelyek és események télen-nyáron.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.