Kiskőrössy Halászcsárda

Az 1930-as években alapított csárda 2007-ben a Népszabadság száz legjobb magyar éttermet rangsoroló kiadványában is szerepelt. A szegedi vendéglátóhely, mely a kritikusok szerint az ország legjobb halászléjével büszkélkedhet, az előkelő ötvenedik helyen végzett. A Tisza partján fekvő, hagyományőrző, rusztikus  hangulatot árasztó halászcsárdát jó 3 kilométerre találjuk a városközponttól, a Felső Tisza-part 336. szám alatt. A régi építésű, muskátlikkal felvirágoztatott parasztházhoz vízre néző terasz tartozik, mely hatalmas fák árnyékában nyáron közel kétszáz főnek biztosít helyet. Odabent az ódon falakon, még az egykori árvizek szintje is jelölve van a hozzátartozó évszámok kíséretében. Érdemes megnézni e történelmi mementót.

 Az éttermet vezető Oláh Dezső 1984-ben került a Kiskőrössy Halászcsárda élére, ha hihetünk neki, az éttermet egész Európában ismerik és emlegetik is, mely nemcsak a személyzet alázatos munkájának, de a felhasználásra kerülő minőségi alapanyagoknak is köszönhető. Csak halászléből hat félét találunk az étlapon, melyből a szegedi filézett vegyes viszi a prímet, a bográcsban szervírozott különlegesség négyféle kopoltyús felhasználásával készül, sűrű, finom, kiadós, egyszóval nem lehet rá panasz. A csuszák és roston sült, rántott halszeletek gazdag választéka mellett a béka, a csirke és a sertés is szerepel a kínálatban, bár ez csak afféle kuriózum jelleggel. Igazi ínyencség viszont a haltepertő, és vétek lenne kihagyni a kétszemélyes haltálat, melyen minden van, mi szem szájnak ingere lehet. A köret mellett roston, sörtésztában sült és rántott halak pazar kavalkádja kínálja magát. Mindezeken felül csütörtökönként Cipi bácsi faszénparázson sült Erdélyi fleckenjét és ínycsiklandó vargabélesét is megkóstolhatjuk. A csuka, süllő, ponty vagy harcsavacsorát pedig egy jó kis házias palacsintával, esetleg gesztenyepürével koronázhatjuk.

Az itallapon a tokaji borokon kívül néhány palackozott nedűt is találunk, a csongrádi, badacsonyi borok mellett például egri bikavért. Hétfő kivételével a kellemes időtöltést hangulatos élő zene színezi, melyet Várkonyi Gyula biztosít. A halászcsárda rendezvények, esküvők, vállalkozói megbeszélések esetére különtermeket is rendelkezésünkre bocsát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük