Isztambul – Nagy Szulejmán

Amikor Szulejmán 1520-ban az Oszmán Birodalom szultánja lett három célt tűzött ki maga elé: meghódítani Bécset az iszlám számára, vezetékes vizet adni városa lakóinak és hatalmas mecsetet építtetni magának. 1529-ben hatalmas seregével Bécset ostromolta, de a várost nem sikerűit bevennie. Uralkodásának 46 éves időszaka volt a török birodalom aranykora. Szulejmán az oszmán nemzetség tízedik szultánja volt, s a negyedik, aki Isztambulból irányította birodalmát. Semelyik másik szultán nem támogatta annyira az építészetet, a művészeteket az oktatást és a közigazgatást, mint ő, aki maga is írt verseket melyeket Muhibbi álnéven jelentetett meg.

A háremhölgyek énekléssel és játékokkal múlatták az időt, ünnepi lakomákkal és ópiumszívással. A hárem központi helyisége a Huenkar Sofasi volt, ahol a szultán gyönyörködött a háremhölgyek zenéjében és táncában.

Egy hozzászólás a(z) “Isztambul – Nagy Szulejmán” bejegyzéshez

 1. jetcuh

  Mitől nagy Szulejman?

  1526 Mohácsi csata után Csehország és fél Magyarország a habsburgok kezébe hullik…..
  1529 sikertelen Bécs ostroma
  1532 Szulejman megijed a Bécs alatt gyülekező seregtől visszavonul Kőszeg alól
  1541 Buda elfoglalása kis siker
  1552 Eger kudarc
  1555 Vereség a máltai lovagoktól
  1566 az öreg nem tud belenyugodni a kudarcokba Bécs ellen indul, de Szigetvárig jut, ahol miután meghalt kitömik, hogy legalább Szigetvár legyen meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük