Isztambul éttermek – Gasztronómia

Mezeler, raki és sok minden más

A török konyha egyik igen fontos alkotóeleme a mezeler, az előétel. Ez általában olyan kiadós, hogy szinte nincs is szükség főfogásra. Akár hideg, akár meleg előételről legyen szó, a választék óriási, s ahhoz rakit, ánizspálinkát szokás inni, melyet a népnyelv oroszlántejnek hív.

Kiemelt éttermek, vendég vélemények, hírnév alapján étterem ajánló:

■             Fayoç. A város legjobb hajvendéglője. A Boszporusz partján Tarabya és Büyükdere között. Kireçburnu Caddesi 13.

■             Sunset Grill and Bar. Kaliforniai és olasz ételeket szolgálnak fel ezen a teraszon. ahonnan lélegzetelállító látvány nyílik a Boszporuszra. Adnad Saygun Caddesi 2 (Ulus park).

■             İskele Restaurant. A Rumeli Hisarı alatt levő étterem teraszától szinte karnyújtásnyira haladnak el a hajók. Yahya Kemal Caddesi 1. (Rumeli Hisarı).

■             Konyali. Így érezhették magukat annak idején a szultán vendégei: a török specialitásokat a Topkapi szeráj egyik pavilonjában szolgálják fel, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Boszporuszra és a Márvány-tengerre. Csak napközben van nyitva. Mecidiye Köşkü Sultanahmet.

■             Hacı Baba. A régen fennálló vendéglőben tipikus tájjellegű ételeket szolgálnak fel. A belső udvarból kilátással a görög templomra, İstiklal Caddesi 49. Beyoğlu.

■             Kumkapı. Már az oszmán kor előtti időszakban is megbecsülték a vendéget ebben a negyedben. Ma több mint 50 vendéglő várja a vendégeket a gyalogosövezetben, többségük halvendéglő.

■             Yakup 2. Ez a művészek és az értelmiségiek kedvelt találkozóhelye, hogy itt kóstolgassák a finom előételeket. De az idelátogató külföldiek körében is népszerű ez a hely. Asmalı mescit Sokak 35 (şişhane, Beyoğlu).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük