Iowa látnivalói, nevezetességei és hotel szállás

Iowa állam a nevét egy helyi indián törzsről kapta. A terület a fejlett mezőgazdaságáról, főként a kukoricaföldjeiről híres, emiatt úgy is nevezik, hogy „Tall Corn State”, vagyis a „Magas kukorica állama”. Az állam a híres kukorica övezet része, és az Amerikai Egyesült Államok éléskamrájaként is szokták emlegetni.

Szállás ajánlatok összegyűjtése gyorsan, hotelfoglalás egyénileg: Iowa szállások, minden ajánlat ITT. Hotel, olcsó magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek közelében is egyszerűen tudunk keresni.

Az állam fővárosa és egyben legnépesebb városa, továbbá Polk megye székhelye Des Moines. A város az üzleti világ számára kedvező adottságokkal rendelkezik, ezért is található itt a biztosítási ipar egyik nagy központja, továbbá pénzügyi- és kiadócégek bázisai. Des Moines a politikai életben is fontos szerepet tölt be, mivel ez az Iowa Caucus, vagyis az iowai választmányi gyűlés színhelye, ami az első nagy választási esemény az USA elnökének jelölésére. Emiatt sok elnökjelölt itt építi ki a központját. A város a metálrajongók körében is ismert, mivel innen származik a híres Slipknot.

A város kulturális és egyben művészeti központ is. A városvezetőség külön figyelmet szentel a hely szépségének és történelmi emlékeinek megőrzésére. Ennek bizonyítékaként a városban számos művészeti és történelmi múzeumot találhatunk, amelyeknek állandó tárlatai egész évben várják a kultúra iránt érdeklődőket. A városban olyan művészek festményeit tekinthetjük meg, mint Andy Warhol és Henry Matisse. A híres festők műalkotásait az Art Center-ben állították ki. Az állam története iránt érdeklődőknek az Iowa Historical Building-be is érdemes ellátogatniuk, továbbá felkereshetik az állam gyönyörű új országházát.

A hely nevezetes szezonális eseménye tárt kapukkal várja a turistákat, a Des Moines városában megtartott Iowa State Fair a közép nyugat egyik leghíresebb vásári rendezvénye, ahová állam szerte özönlenek az emberek.

Az állam egyik legvidámabb, legnyüzsgőbb városa Ames, amelynek pezsgő hangulatát főként a helyi egyetem hallgatói határozzák meg. A város elsősorban kulturális látnivalókban bővelkedik, itt járva feltétlenül be kell térnünk az Octagon Center for the Arts-ba, ahol galériák, művészeti osztályok, művészeti stúdiók és kiskereskedelmi üzletek várják az érdeklődőket. Az intézmény egyébiránt az egyik fő támogatója a városban megrendezett The Octagon Arts Festival-nak.

Az állam másik híres egyeteme, a University of Iowa az irodalom városában, Iowa City-ben található, ahol a művészeti és az irodalmi oktatás a legkiemelkedőbb. A város volt az első az államokban, amelyik az UNESCO-tól megkapta a “City of Literature” rangot.
A helyi nevezetességek közé tartozik az állam régi országháza, a gyönyörű, aranykupolás Old State Capitol, amely ma a helyi egyetem tulajdonában áll. Az amerikai történelem iránt érdeklődőknek érdemes még meglátogatniuk a Herbert Hoover National Historic Site-ot, amely az egykori elnök, Herbert Hoover életét mutatja be a turistáknak.

Dubuque az állam legrégebbi városaként van számon tartva. A hely egyik fő turistacsalogató látványossága a több díjat elnyert Dubuque Arboretum and Botanical Gardens, amely nagyszerű családi programokat kínál az odalátogatóknak. A városban a Mississippi folyó történelmével is megismerkedhetünk, a híres folyó történetét a Mississippi River Museum ismerteti meg az érdeklődőkkel. A városban járva érdemes még megtekinteni a belvárosban található Grand Opera House csodálatos épületét, és a híres Fourth Street Elevator-t.

Waterloo számos művészeti és történelmi múzeummal várja a turistákat. Itt található a Waterloo Center for the Arts, amelynek állandó tárlatában megtalálható az állam legnagyobb haiti grafikai gyűjteménye. A Grout Museum District több történelmi múzeumnak is otthont ad, mint a Sullivan Brothers Iowa Veterans Museum, a Rensselaer Russell House és a Snowden House.

Az állam második és harmadik legnagyobb helységébe is érdemes ellátogatni. Az Iowa keleti részen fekvő Cedar Rapids városában megtekinthető a Cedar Rapids Museum of Art, amely egy fantasztikus művészeti gyűjteményt kínál az érdeklődőknek, és a History Center, amely a város történetét mutatja be. Nyugaton, a Missouri partján Sioux City várja a turistákat, amely forgalmas kikötőjével és vasúthálózatával a környék egyik fontos közlekedési központja. A hely érdekes nevezetessége a Stone State Park-ban található Dorothy Pecaut Nature Center.

A turisták számára érdekes látnivalóval szolgál Pella városa, amelynek festői utcái az egykori telepesek munkája nyomán még ma is Hollandiát idézik. A fesztiválok rajongói számára izgalmas programot kínál a városban évente megrendezett háromnapos tulipán-fesztivál, amelyen a helyiek a várost alapító hollandokról emlékeznek meg.

Az állam domborzata leginkább a mezőgazdaságnak kedvez, a turizmus jórészt a kulturális látnivalókra, múzeumokra, emlékhelyekre, fesztiválokra korlátozódik. Ám még így is érdemes meglátogatnunk ezt a hangulatos államot, mert felejthetetlen élményekkel, értékes tapasztalatokkal gazdagodhatunk.

Des Moines 197 ezer
Cedar Rapids 128 ezer
Davenport 101 ezer
Sioux City 83 ezer
Iowa City 67 ezer
Waterloo 66 ezer
Council Bluffs 59 ezer
Dubuque 57 ezer
Ames 56 ezer
West Des Moines 55 ezer

További iowa-i amerikai városok, nagyobb települések még az államban:
Ankeny, Urbandale, Cedar Falls, Marion, Bettendorf, Mason City, Clinton, Marshalltown, Burlington, Fort Dodge, Ottumwa, Muscatine, Coralville, Johnston, Clive és Newton. Az állam nagy városainak 2014-es lakossági számai: Des Moines 209,220, Cedar Rapids 129,195, Davenport 102,448, Sioux City 82,517, Iowa City 73,415, Waterloo 68,364, West Des Moines 63,325, Ames 63,266, Council Bluffs 62,245, Dubuque 58,436 és Ankeny 53,801. További városai még: Urbandale, Cedar Falls, Marion, Bettendorf, Marshalltown, Mason City és Clinton.

Repülőterek: Des Moines nemzetközi repülőtér (DSM) és Sioux Gateway repülőtér (SUX).

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók:

Szomszédos államok: Nebraska, South Dakota, Minnesota, Wisconsin, Illinois és Missouri.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.