Guernsey szállás és utazás tipp a közelben

Guernsey (angolul Bailiwick of Guernsey) a második legnagyobb Csatorna-sziget, a brit korona függősége, nem tagja az Európai Uniónak. A Szent Malo-öbölben fekszik, 48 kilométerre a nyugat-franciaországi Normandia partjaitól, 121 kilométerre az angol Dél-Weymouthtól. Két fő földrajzi régiót foglal magába, a Haut Past, a déli magas fennsíkot és a Bas Past, a mélyen fekvő és homokos északi régiót. Általánosságban elmondható, hogy a Haut Pas a kettő közül inkább mezőgazdasági jellegű, míg a Bas Pas inkább ipari. Sokan békés nyaralóhelyként ismerik.

Szálloda kereső garantáltan jó információkkal és árakkal: Guernsey hotel és apartman lista ITT. Népszerűek például: The Old Government House Hotel & Spa drága szogáltatásai, a St. Pierre Park Hotel & Golf akciója vagy éppen a The Farmhouse luxus apartmanjai keltették fel a figyelmünket? Foglaljunk ezen a linken keresztül online!

Guernsey-hez tartozik: Alderney, Herm, és Sark. Guernsey és a többi Csatorna-sziget a középkori Normandiai Hercegség utolsó maradványa, a szigeteken II. Erzsébet brit királynő mint Normandia hercege uralkodik. Bár a védelem minden szigeten az Egyesült Királyság felelőssége, Guernsey nem része az Egyesült Királyságnak. Híres, mélytengeri kikötője és fővárosa St. Peter Port. A Casquets, a szigetecskék egy csoportja, figyelemre méltó világítótornyáról nevezetes. Guernsey ad otthont a Specsavers Optikai csoportnak, amely a legnagyobb optikai láncot tartja fenn az Egyesült Királyságban és Írországban, de működik Skandináviában, Hollandiában, Ausztráliában és Spanyolországban is. Guernsey saját sterling érméket és bankjegyeket is kibocsáthat, de az Egyesült Királyságban használt érmerendszer (angol, skót és észak-ír) bankjegyei is szabadon mozoghatnak területén.

Történelem, története:
Guernsey a jégkorszak után alakult ki, a tengerszint emelkedésével először félszigetként a La Manche-csatornában, majd később a többi hegyfokhoz hasonlóan, szigetként vált el az európai kontinenstől. Partvidékén ez idő tájt neolitikus földművesek éltek, akik dolmeneket és menhireket emeltek területén. Az itteni faragott menhirek nagy érdeklődést váltottak ki a régészekből is. A britek Britanniába vándorlásuk közben szállták meg az akkor még Lenur-szigeteknek nevezett Csatorna-szigeteket. A kereszténységet Szent Sampson honosította meg Guernseyben. A sziget előbb a Bretagne-i Hercegség birtoka lett, majd 933-ban a Normandiai Hercegség kebelezte be. A középkorban francia támadások érték, melyeket megszállások követtek, az első 1339-ben történt. Az angol polgárháború idején Guernsey a parlament oldalára állt, mely összefüggött azzal, hogy a lakosság jelentős része kálvinista volt, vagy más reformált egyház tagja, valamint az is, hogy korábban I. Károly angol király elutasította, hogy fellépjen a barbár kalózok által fogságba ejtett Guernsey-i tengerészek érdekében.

A XVII. és XVIII. század folyamán, a francia-spanyol háborúk idején az ország hajógazdái és kapitányai kihasználták kontinentális kapcsolataikat, és kalózleveleket szereztek kereskedőiknek, akik így törvényes kalózok lettek. A XIX. században drámaian nőtt a sziget gazdagsága, a világméretű tengeri kereskedelem és a kőbányászat virágzása miatt. William Le Lacheur, Guernsey-i kereskedő építette ki például Costa Rica kávékereskedelmét Európával. Míg az I. világháborúban kb. 3000 szigetlakó szolgált az Európában harcoló brit seregben, a másodikban Guernseyt és tartozékait megszállták a német csapatok. A megszállás előtt sok gyereket evakuáltak Angliába, néhány szigetlakót pedig Délnyugat-Németország táboraiba deportáltak. Alderneyben koncentrációs tábor épült, ahol főleg kelet-európaiakat kényszerítettek munkára. Ez volt az egyetlen brit földön létesült koncentrációs tábor. Ugyancsak a II. világháború folyamán erősítették meg a szigetet nagy stratégiai jelentősége miatt. Mivel Hitler megszállottan hitte, hogy a britek minden áron megkísérlik majd visszafoglalni a területet, az Atlanti Fal anyagi eszközeinek 20%-át a Csatorna-szigetekre összpontosította. Ma a legtöbb német erődítmény érintetlen, jó pár magántulajdonban van, és nyitott a közönség előtt.

Cobo Bay Guernsey

A pénzügyi szolgáltatások és a biztosítások körülbelül 32%-át adják az ország teljes jövedelmének. A turizmus, a feldolgozóipar, valamint a kertészet, főleg a paradicsom és a vágott virágok termesztése, különösen a fréziáé, jelentősége már csökken. Az alacsony adó-és illeték Guernseyt az offshore alapítású cégek központjává teszi. Bár Guernsey nem tagja az EU-nak, az egyre többet kényszeríti rá saját szabályait. Mint más offshore központokra, Guerneseyre is egyre nagyobb nyomás nehezedik a nagyobb nemzetek felől, hogy változtassa meg üzletvitele módját. Guernseyben jelenleg is folyamatban van az adórendszer működésének megreformálása, annak érdekében, hogy az OECD és EU-kompatibilis legyen.

Az angol az egyetlen nyelv, amit a lakosság többsége beszél.

Érdekességek:
Az ország nemzeti állatai a szamár és a Guernsey-i tehén. A hagyományos magyarázat szerint a szamárra, mint teherhordó állatra a St. Peter Port-i utcák meredeksége miatt volt szüksége az embereknek, bár a szamár kifejezést használták és használják Guernsey lakóinak makacsságára is. A Guernsey tehén már nemzetközileg is közkedvelt ikonja a szigetnek. Amellett, hogy gazdag, krémes teje miatt díjazzák, mely állítólag más tejfajtáknál még egészségesebb is, a Guernsey szarvasmarhák híre húsuk miatt is egyre emelkedett az idők folyamán, jellegzetes ízük és gazdag sárga zsírjuk miatt. Bár az 1960-as évek óta kevesebb gazda tart szarvasmarhát, az utcákon még időnként lehet látni egy-egy tinót.

Guernsey ideális úti cél, ahol az inspiráló sétányokat szikla utak szegélyezik, az ország falusias belső részei és a szigetvilág gyönyörű strandjai pedig remek terepei a kikapcsolódásnak.

St. Peter Port, a sziget fővárosa, nyüzsgő kikötőváros a római idők óta, mélységének, biztonságos horgonyzóhelyének és Franciaországhoz való relatív közelségének köszönheti, hogy a Csatorna-szigetek első számú kikötője lett, a gazdag hajóépítők és kereskedők kalandjainak színhelye. Ma bisztrók, éttermek és butikok tucatjai vonják magukra a látogatók figyelmét, míg a kikötőben menetre kész komphajók várják, hogy átvigyenek bennünket a testvérszigetekre.  Manapság a város a gregorián és a párizsi stílus lenyűgöző keveréke, lépcsőzetes kertek és teraszok keretezik, keresztül-kasul szelik a lépcsők és rejtett, zegzugos sikátorok.

Szent Peter Portban vásárolni kihagyhatatlan élmény. Mivel vámmentes terület, jó áron juthatunk elektronikai és fotós felszerelésekhez, ékszerekhez és parfümökhöz, borokhoz, dohányárukhoz is, és természetesen a híres Gurnsey-i kötényruhához, melyet még mindig világszerte használnak, híres hőtartó és víztaszító gyapjú anyaga miatt. A kis butikokban exkluzív ruhákat, cipőket és bőrárukat kínálnak, míg az Óvárosban inkább régiségekre érdemes vadászni. Időbe telik, hogy körbenézzünk, végül is, ez a Csatorna-szigetek egyik legszebb városa.

A helyi éttermekben széles a választék, az indiai, a török, a spanyol és az olasz konyha különlegességei kényelmesen megférnek a hagyományos kínálattal. St. Peter Port számos hangulatos pubbal és bárral is rendelkezik, ahol jól eshet elkortyolni egy hűsítő koktélt vagy egyet, a helyben főzött világos sörök közül.

Guernsey egy különleges hely, egy virágzó közösség, amely tárt karokkal fogadja látogatóit, és maradandó benyomást tesz mindenkire, aki lábát egyszer beteszi ide.

A sziget egykor Victor Hugo francia írónak is otthont adott, 15 éves száműzetését töltötte itt, háza, a St. Peter Port-i Hauteville ház ma múzeum, amit Párizs városa tart fenn. Kreatív szelleme azokban a non-stop kiállításokban és előadásokban él tovább, amit tiszteletére rendeznek. Hugo Guernsey száműzetése alatt írta legjelentősebb műveit, köztük a Nyomorultakat is.
A 20. század is jelét hagyta a szigeten, gondoljunk csak a Hitler által épített Atlanti-falra. Hagyatéka egy erődítményszerű labirintus, plusz lenyűgöző múzeumok sora, melyek a megszállt szigetek mindennapi életét teszik napjainkban is újra valóságossá.
A 28,5 mérföldes szikla tetején ösvényeket találunk, valamint Guernsey számos öble is  számtalan lehetőséget kínál a túrázóknak. A gyalogos ismerkedés a legjobb módja, hogy megérezzük a sziget valódi hangulatát, felfedezzük, hogy mi teszi olyan különlegessé. Ha a sétát választjuk, útközben olyan ritka, vadonélő, fél-trópusi fajokkal is találkozhatunk, mint az aloák, madeira muskátlik és kaffir fügék. Ami a vándorlásokat illeti, a helyiek átfogó programot is szerveznek köré, vezetett sétákat indítanak áprilistól szeptemberig, tavasszal és ősszel pedig még külön Sétáló Fesztiválokat is rendeznek. Szezonon kívül is igénybe vehetjük a bemutatósétákat.  Érdemes, mert ezek tényleg ragyogó lehetőséget kínálnak arra, hogy többet tudjunk meg a szigetről, hogy olyasmit is megpillanthassunk, amit másképp esetleg elmulasztanánk.

Az év során számos étellel kapcsolatos rendezvényt is tartanak errefelé, például a konyha ünnepét, melyet a világért sem érdemes elmulasztani. A sok hagyományos recept közül, a legismertebb a pörköltszerű Guernsey Bean Jaré. Ez egy évszázados hagyományokon nyugvó pörkölt, mely továbbra is igen népszerű a szigetlakók körében, különösen az éves Viaer Marchi fesztiválon kerül sor fogyasztására, ahol a pörkölt felszolgálása az egyik legfontosabb esemény. Ha Guernseyben járunk, kóstoljuk meg a Guernsey Gâchet is, ez egy speciális kenyér, mely mazsola, malagaszőlő és csonthéjasok felhasználásával készül.

Nem árt tudni, hogy 2006. júliusában a zárt légterű nyilvános helyeken betiltották a dohányzást, a törvény bevezetésére a dolgozók védelme érdekében került sor, hogy egészséges munkahelyi környezetet teremtsenek.

Guernsey hotel szálláshelyek legjobb árai ITT – Érdeklődjön a hotelszoba árakról!

Egy igazi európai stílusú turista paradicsom: http://www.visitguernsey.com/guernsey.aspx a hajózást és a luxus pihenést kedvelők egy kevésbé ismert helye.

Wikipedia még sok-sok információval: https://hu.wikipedia.org/wiki/Guernsey

Időjárás és előrejelzések, angolul (Weather forecast):  http://www.gyweather.com magyarul: http://www.wunderground.com/global/stations/03894.html

Zoomolható térkép:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük