Glasgow szállások blog-fórum, utazás egyénileg

Glasgow

Skócia legnagyobb, a Brit-szigetek harmadik legmagasabb népességű városa. A Clyde folyó partján, az ország közép-nyugati mélyföldjén helyezkedik el.

Nézz körül mindössze néhány perc alatt az összes online szállás portálon egyszerre: Glasgow minden szállás ajánlat, teljes lista kereshetően ITT. Garantáltan kedvező egyéni és kiscsoportos árak. Kutakodjon néhány dátumra a glasgow-i szálloda/apartman/hostel ajánlatok között!

Magyar nyelven szállodakereső, hotelkereső Glasgowban: Glasgowban hotelek és egyéb szálláshelyek foglalása ITT online. – Glasgow jó szálláshelyei, utazás tippek Skóciában. Online azonnali szobafoglalás ingyen, gyorsan. Elhelyezkedés szerinti keresés térképen, látnivalók közelében, vasútállomás mellett.

Népszerű szálláshelyek, szállodák neve a jó vendég élménybeszámolók, vélemények fórum, vendégkönyek alapján: Millennium Hotel **** – kedvező ár és jó minőség a belvárosban, Argyll Hotel *** sok akciós ajánlat és jó elhelyezkedés együtt, Best Western Pond és a Express By Holiday Inn City Riverside a jól ismert nemzetközi standard hotelek.

Hilton luxus szálloda Glasgow 5*****
Grasshopper Hotel Glasgow
Blythswood Square luxus szoba stílus

Olcsó diákszállás (hátizsákos turista) is van elég csoportok részére is: Glasgow Backpackers, North Lodge At Elite Cafe ( a belvárosi élet felfedezéséhez), Alba Hostel (külvárosi pihenőhely), Lomond Hotel ** 2 csillagos szálloda kategóriában egész jó, vagy az Euro Hostel, ahol GBP-ben (Fontban) fizetnek a vendégek.

Drága, igazi luxus kategóriájú apartman pl.: Lomond Mews, Clyde View City és a Riverview Apartment,konyhás luxus lakás gazdagoknak vagy előkelő céges vendégeknek.

A Blythswood Square Hotel****+*(luxus Spa, belvárosi), Hotel Du Vin *****, No.15 Bed & Breakfast, Carnbooth House Hotel, ezek a kisebb és nagyobb 3-4-5 csillagos szállodák, exkluzív hotelek is rendesen leürítik a pénztárcánkat pár éjszaka alatt. A központi helyen található Grasshopper Hotel Glasgow 3*** három csillagos szálloda is egyre népszerűbb.

Közeli jó árakat, szállásokat kínáló városok, települések:
Renfrew 6.8 km 2, Stepps 7.0 km 2, Giffnock 7.5 km 1, Bailleston 7.9 km 1, Bearsden 8.1 km 2, Carmunnock 9.2 km 1, Clydebank 9.7 km 1, Kirkintilloch 10.2 km 1, Busby 11.0 km 1, Paisley 11.6 km 9, Strathblane 11.6 km 1 és East Kilbride 12.4 km 6.

Repülőjegy árak Glasgow:
Sikerült találni 32500 Ft-os oda-vissza jegyet is novemberre (3 hónapra előre 2010-ben), ami tényleg szuper.
Repülővel Bécsből indulva olcsóbb jellemzően, de Bécsbe a repülőtérhez Budapestről gyorsan el tudunk jutni 3900-5600 Ft-os oda-vissza árakon akciós buszjegyekkel (Eurolines ill.Orangeways).
Bmi British Midland járatok, British Airways és a KLM Royal Dutch Airlines is szóba jöhet többször a kedvezményeinktől, pénztárcánktól függően budapesti ill bécsi indulással.

Glasgow igazi egyetemváros, felsőoktatási intézményei közel 165 000 diáknak adnak otthon tanidőben. Magyarok is tanulnak itt több szinten. Weboldal: www.gla.ac.uk.

Látnivalók, történeti leírás magyarul:
Területét az őstörténeti idők óta lakják. A skótok ősei azért emelték ide két városuk közül az egyiket, mert a Clyde folyó vizének gyors folyása ideálissá tette a helyet a lazacfogásra. A város jelentősége a X. században nőtt meg, amikor is Skócia első királya megalapította iskoláját. Ebben az időben már a szerzetesrend is működött. A település óriási fejlődésnek indult, 1451-ben megépült egyeteme is, tovább növelve a város egyházi és oktatásügyi fontosságát. Az amerikai gyarmatbirodalom kiépülése után Glasgow a nemzetközi kereskedelembe is bekapcsolódott. A XVIII. századtól kezdve fontos pontja volt az Atlanti- Óceán felé irányuló kereskedelemnek. Az ipari forradalom a másodlagos szektorban is fellendülést hozott, a hajózás és a gépgyártás ágazatai települtek ide. Glasgow ekkoriban Skócia legnagyobb és legeredményesebb településének számított, innentől fogva nevezték az „Angol Birodalom második városának”. A XX. század elején Glasgow Európa negyedik legnagyobb városa volt, a világháború után azonban sokan elköltöztek a központból. A 90-es évek újabb fellendülést hoztak a város életében, ide helyezte székhelyét az Egyesült Királyság bankjainak nagy része, melynek köszönhetően Glasgow ma Európa 20 legfontosabb pénzügyi és bankközpontja közt szerepel. Galsgow 1990-ben Európa Kulturális Fővárosának címét is betöltötte.

A városközpontot, melyet a High Street, a Clyde folyó, és az 1960-as években épített M8-as autópálya határol, Glasgow földrajzilag vett mértani közepén találjuk.

Glasgow színházi és szórakoztató negyede a város szívében, a George téren kapott helyet. Rengeteg kulturális épület van itt, a skót opera és balett otthona, a Királyi Színház, a Pavilion, a Királyi koncertterem, a filmszínház, a modern művészetek múzeuma, a könyvtár, a Szépművészeti Múzeum, de még a világ legmagasabb mozija is. Ebben a városrészben magasodik a város középkori börtöne, a bíróság épülete, s Glasgow felsőoktatási intézményeinek zöme, a zenekonzervatórium, a mérnöki, és a katonai egyetemek. Valamint a nagy bevásárlóutcákat is erre találjuk. London után ez a legnagyobb városközpont a Brit szigeten.

A kereskedelmi negyed keleten fekszik, a történelmi központ közvetlen szomszédságában. Már az ipari forradalom idején is üzleti és lakóterületként funkcionált. A negyedet a Glasgow-i Katedrális méltóságteljes épülete uralja, de itt találjuk a piacokot, valamint a Kereskedelmi Épület és a Városháza is itt magasodik.

A város belsejének nyugati részét hivatalosan a nemzetközi pénzügyi szolgáltatások kerületének nevezik. Az 1980-as évek óta hatalmas toronyházak épültek ide, minden Londonban is megtalálható céget meglelünk itt.

A nyugati vég Glasgow bohém negyede, telis-tele kávézókkal, bárokkal, klubokkal, éttermekkel és pubokkal. Itt vannak Glasgow legdrágább telkei, a városnak ez a legsűrűbben lakott, legpezsgőbb része. Nem csoda, hogy minden év júniusában itt rendezik meg Skócia legnagyobb utcai ünnepségét is, a West End Fesztivált, ami kiemelkedik a nevezetességek sorából.

A Keleti vég a folyó túl felén, épp a West End ellentéte. Csendes lakóházak, fürdők, sportpályák övezik a Celtic FC és a szerzetesrend otthonát.

Az eredetileg ipari körzetként létesült Déli oldal, kellemes parkjaival, mint a Glasgow park, szűk kis utcáival, és tágas telkeivel, mára egyértelműen a drága lakónegyedek sorába küzdötte fel magát. A Rangers FC-nek is otthont adó negyed régi ipari voltára, csak az öreg kikötő emlékeztet.

A város legelmaradottabb része kétségkívül Észak-Glasgow. A legszegényebb területeken a drogfüggők és az alkoholfogyasztók száma is jelentős.

Glasgowtól a sport sem idegen, a foci, mondhatni a város életének része, 2003-ban pedig még Európa Sport Fővárosának is megválasztották. A világ első nemzetközi meccsét is Glasgowban játszották 1872-ben, mely döntetlenre végződött Anglia és Skócia között. Glasgow a világ három városa között van, melynek egyszerre két csapata is nemzetközi kupát tudott nyerni 1967-ben. De itt találjuk Skócia egyetlen 5 csillagos stadionját is, ahol már UEFA Kupadöntőt is rendeztek. A focin túl népszerű még a rögbi, a kosárlabda, a krikett, illetve az autó- és motorverseny. Valamint Glasgow a szülőhelye a mostanában divatos sportnak, a curlingnek is.

Minden kategóriájú szálláshely ár és népszerűség szerint is ITT, már online foglalással.

Időjárás előrejelzés, jelenlegi hőmérsékletek: news.bbc.co.uk/weather/forecast/6.

Glasgow repülőtér (érkezés, távozás, parkolás): www.glasgowairport.com.

Zoomolható térképe, GoogleMaps műholdképek, streetview fotók:

Szólj hozzá!

Legyél te az első hozzászóló!

Visszajelzés
avatar
wpDiscuz