Gesäuse Nemzeti Park friss bemutatása, szálláshelyek

Gesäuse Nemzeti Park

Ausztria legfiatalabb nemzeti parkja Stájerország északi részén található, arculatát a folyók, valamint a sziklák határozzák meg. Téli és nyári turizmusa is van a térségnek. A teljesen csendes és a mozgalmas időszakok változása jellemzi, az igazi főszezonja az a nyár és az ősz. A régióba érkező Enns váratlanul vaddá, zuhatagossá válik, és robaja messzire visszhangzik a sziklák között, erre a hanghatásra utal a „Gesäuse” név. Mind az Enns, mind pedig a Salza folyók remek helyszínek vadvízi evezésre. Az alsó korhatár 8 év, így a nagyobb gyermekeknek sem kell kimaradniuk a kalandokból. Ha „barátságosabb” vizes programot keresel, látogass el a közeli élményfürdőbe Weng település határában. Az alapítók nagy hangsúlyt fektetnek a természetközeliségre, így megtartották a természetes növényzet, köztük a fák jelentős részét. Én minden extrán veszélyes hegyi és vizi programról lebeszélnék mindenkit, hiszen éltem olyan helyen, ahol heti szinten volt súlyos baleset (nem itt, hanem Tirolban), és sok halálos volt. Ez jóval biztonságosabb környék, mint sok más ‘látszólag’ stabil hegy/erdő, ahol több a baleset, de itt is láttam óriási kidőlt fákat az esőzések idején nyáron, és olyan nagy túlsúlyos darus autót, hogy már az is csoda, hogy a kanyargós utakon eljutott a céljához. A hatalmas kamionok, a farönkök szállítása miatt maguk az utak jók, karbantartják őket, úthibákat alig látni.

Szállások listája, online hotel kereső, díjmentes foglalás ajánlóval/leírásokkal/fotókkal magyarul: Hieflau minden foglalható szálláshelye ITT. Olcsóbb turistaszálló háztól az igényes és 4 csillagos hotel luxusug minden, szálláshelyek, kedvezményes napi és több éjszakás csomag árak, több lehetőség egész évben. Lesz wellness és szauna építés/szolgáltatás is nemsokára. A Ferienapartments 31erHaus központi helyen lévő, új/modern 45 m²-es teljesen felszerelt apartmanjai 2 főre árban a leginkább versenyképesek. A többi hely minden szolgáltatását is részletesen áttekinthetjük a jó fotók mellett.

A vizes és sziklás élőhelyek mellett fontosak az alpesi legelők és a terület több mint harminc százalékát borító erdők. A biodiverzitás rendkívül magas, azaz a park méretéhez képest nagyon sokféle állat és növény él itt és több közülük másutt nem fordul elő. A helyi flóra büszkesége a 48 orchideafaj, amelyeket vezetett túra során ismerhetünk meg. Sokféle tematikus túra érhető el, köztük éjszakai program is. Szemfüles kirándulók lencsevégre kaphatnak néhány zergét vagy mormotát, a gazdag madárvilágból elsősorban a szirti sast, vándorsólymot, hófajdot és a pintyféléket ajánlom a látogatók figyelmébe. Őzekkel, szarvasokkal és nyulakkal fényes nappal is összefuthatunk, az utakon is, ezért is ajánlott a sebesség csökkentése mindenütt a figyelmesség mellett. A hegyek három csoportba rendeződtek: az Ennstal-Alpok, a Hochtor-csoport és a Buchstein-masszívum. A 2369 méteres Hochtor a terület legmagasabb pontja, meredek falai néhol egy kilométeres magasságig emelkednek. A hegyek alapkőzete mészkő, amelyből a természeti erők jellegzetes karsztformákat alakítottak ki.

Gstatterboden számos hegymászó túra alapállomása, pavilonjában multimédiás geológiai kiállítás látható. Egy másik nevezetes pont az Enns partján kialakított élményközpont, a Fűzfadóm (Weidenmdom). Ez az Alpok legnagyobb olyan építménye, amely élő növényekből áll. A dómot boltívesen összehajló fűzfák alkotják. Találunk itt játszóteret, szabadtéri színházat és egy kutatólaboratóriumot. A „dóm” kertjében szezonális virágokat, gyógynövényeket, gyümölcsöket és zöldségeket termesztenek. Olykor izgalmas idényjellegű lehetőségek érhetők el, nagy népszerűségnek örvendett például egy sasfészek életének webkamerás közvetítése.

Három tanösvény indul a Fűzfadómtól. Az ártéri erdőt bejáró Lettmair Au interaktív módon mutatja be a régió élővilágát és kialakulásának történetét. Az erdőn, valamint a Johnsbach patakon áthaladó Leierweg kerekesszékkel is bejárható és egy kilátóponton ér véget. A „vad John” meredek, szinte függőleges sziklákkal határolt völgyben húzódik. Maga a tanösvény mindössze 2 kilométeres, de az út (igaz, egyre szűkebbé válva) 3 kilométeren át folytatódik Johnsbach településig.

A park igazi nyári túraparadicsom, amit még a forgalom nem igazolt vissza, mert csak az átutazó motorosok száma volt újra az egekben 2023-ban. A kezdőknek ajánlott, egyszerűbb utak főleg a folyóvölgyekben futnak. A családok többnyire a Johnsbacher Almrunde körtúrát járják végig, amely érinti a környékbeli tanyákat (ezek az „alm”-ok) és remek kilátást nyújt a csipkés hegycsúcsokra. Szintén könnyen teljesíthető a a Fűzfadómot és a pavilont összekötő, négykilométeres Rauchbodenweg.

A magasabban fekvő utak már kihívást jelentenek, elsősorban a komoly szintkülönbség és a sziklás, sokszor meredek terep miatt. A legszebb panorámát a Wasserfallweg ígéri, de ezt csak feketeöves kirándulóknak javasoljuk: ugyanis legnagyobb része drótkötélpályán, vaskampókkal a sziklafalhoz erősített úton át vezet. A legmagasabb hegy, a Hochtor megmászása komoly állóképességet igényel. Ennél valamelyest simábban hódíthatjuk meg például a Hochzinödl csúcsát. Ha egy hosszabb kirándulás sem jelent akadályt, a „Gesäuse Hütten” gyalogtúrát ajánljuk, amely extraként a szomszédos Eisenwurzen Natúrparkba is ad egy kis betekintést. Az osztrák hegyek elmaradhatatlan elemei a „hütték”, vagyis a menedékházak. A legismertebbek az 1893-ban épült Hesshütte és a Kölbwirt. Autóval csak egyetlen érhető el: az 1486 kilométeres magasságban fekvő Oberst Klinke Hütte.

Sokan választják a hagyományos kerékpárral teljesíthető „Enns utat”, az extrémebb kihívásra vágyó bringásokat pedig hegyi túrák várják. Ezekből a legkedveltebb a Gstatterbodenból induló Hochscheibenalm körtúra. A legtöbben motorosok itt nyáron, akiktől néhány helyi ember megőrül, pedig ők általában jól viselkedő és pénzt hozó turisták, és az az év nagyobb részében az autós forgalom is csekély, a népsűrűség is roppant alacsony. A kerékpárutakat még fejlesztik, javítgatják, hiszen ez meg sem közelíti a nagy Duna-menti kerékpárút forgalmát, és néhol rá kell hajtanunk a főútra, a nyári hónapokra egy kiváló program hasonlóan a Mura folyó menti útvonalhoz.

Rendkívül látványos, függőhidakkal tarkított út vezet Wasserloch szurdokba. Ez már a parkon kívül esik, azonban az 5 vízesés és a szurdokot körbeölelő bőven megéri a kitérőt! Hasonlóképpen lélegzetelállító élményt kínál a Nothklamm-szurdok és a Kraushöle. Utóbbi egy izgalmas földalatti világ: a gipszkristályokban gazdag barlang 1,5 órás túrával bejárható. Legszebb része a Táncterem (Tanzsaal) nevet viseli. A szurdokot a Gams-patak alakította ki, az élővilág különlegessége az egyébként igen ritka vízirigó.

Környéke

A Gesäuse Nemzeti Park belsőbb/zöldebb részeinek bejárását követően derítsd fel a környékbeli településeket! Admont a világ legnagyobb egyházi könyvtárával rendelkező kolostoráról híres. A városkától délre fekszik. Rottenmann, ahol Stájerország második legnagyobb várát (Burg Strechaeu) és egy lenyűgöző, Steyr márkájú oldtimer-gyűjteményt tekinthetünk meg. A cég eredetileg fegyvergyártással foglalkozott, és az I. világháborút követően állt át az autókra. A második világháború alatt ismét hadicélokat szolgált, és utána már csak kisebb méretű járműveket állítottak elő. A kiállításon a ’20-as és ’30-as évek modelljei szerepelnek. A régi mesterségek iránt érdeklődők látogassanak el Wildalpenben a Tulleck’sches vashámor épületébe (most már múzeumként üzemel), illetve az egykori felügyelő 17. században épült házába. A bécsi vízvezeték szintén ipari műemléknek számít. Ha vonzanak a különleges szállások, próbáld ki a landli fogadót, amely 1618-ban épült és eredetileg udvarház volt. Ugyanezen a településen látható egy 1594-es polgárház és a großreiflingi erdészmúzeum. Utóbbi érdekessége, hogy egy 1171-ben épült magtárból alakítottak ki.


Ardingban egy több mint százéves vasúti alagút található: a Bosruck déli kijárata 1906-ban készült el. A kulturális nevezetességek közül javasoljuk továbbá Frauenberg kéttornyú barokk templomát és a Weng közelében fekvő Gallenstein-várromot. Utóbbi számos kiállításnak, koncertnek és a St. Gallen Fesztiválnak ad otthont. Johnsbach szomorú nevezetessége a hegymászók temetője – ez a sport a 19. századtól vált egyre népszerűbbé. Sportos kalandokért keressétek fel Palfaut, ahol az íjászkodásba kóstolhattok bele.

Linkek lista, hasznos tudnivalók felsorolása

– Hochtor, fotók és leírás: www.alpenverein.at/linz-waizenkirchen/alben/2010/2010-08-21-Planspitze-Hochtor/index.php.
– Erdészmúzeum, erdészeti múzeum: www.forstmuseum.at/.
– Landl-ben fogadók és vendégházak: www.landl.at/betriebe-landl/category/gasthoefe.html.
– A felújítás után újra kinyitottak a GEO apartmanok és szobák Gams bei Hieflau-ban 2023 júniusától: www.neueroeffnung.info/gams-bei-hieflau/geoappartements.
– Hol és mikor álljunk meg egy kávéra, ebédre vagy süteményre? Ebben a legnagyobb segítség online a GoogleMaps, ahol friss fotók, élménybeszámolók és értékelések is szerepelnek. Egy teljesen új bisztró/bár jó ebéd menüvel 11:30-tól 13:30-ig Hieflau-ban van. Hatalmas parkoló, szép séta/túra útvonal része az Emma Wanderer Campus Alps (Emma Café). A kiemelkedő minőségű kávé itt az alap, és a teáik is hasonlóan jók, és a házi/helyi készítésű süteményeik között is találhatunk nekünk kedveset. Ez amúgy egy luxus-digitális nomád üdülőközpont, a kemping ára is kiemelkedően magas az extra szolgáltatások miatt. Egész évben nyitva tartanak, amit maximum egy karácsonyi szünet fog megszakítani. A fenntarthatóságot is a zászlójukra tűzték, mint elérendő célt, de ez még jó távoli, de a kezdeti lépéseket már megtették. Aki ennél jobban rohan és spórol is egyszerre, az a falu közepén a SPAR üzlet bárjában vagy padján teheti meg ugyanezt, ugyanott van közpark/parkoló is, ahol nagyon kényelmesen le lehet ülni a folyópartnál.
– Tanyák-, gazdálkodók házainál körtúra: www.koelblwirt.at/de/johnsbacher-almrunde.html.
– Élő dóm: nationalpark-gesaeuse.at/nationalpark-erleben/besucherzentren/erlebniszentrum_weidendom/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük