Galway szállások – utazás Írországban a blogon

Galway (írül: Gaillimh) ír kikötőváros Connacht tartományban, az azonos nevű megye közigazgatási központja. Írország nyugati részén, a Corrib-folyó torkolatánál, az Atlanti-óceán partján terül el. Állandó lakossága mindössze 76 ezer fő körüli, mégis kimondottan fontos város ez.

Szállások akciós árakkal minden kategóriában: Galway szállások ITT, kattintson ide!  Magyarul is garantáltan a legjobb napi és csomag árak, könnyű és gyors online foglalás a megbízható szálláshely keresőn. Hotelek, apartmanok (kiadó szobák és lakások konyhával), olcsó panzió és minden ajánlat a szálláshelyek kínálatából vendég véleményekkel és képekkel. Félpanziós, és teljes ellátásos ajánlatok és a szállodák kínálatában.

A galwayi vendégek fóruma, véleményei alapján népszerű szállások, kiemelten kedvelt hotelek, panziók és lakások:
– Abbey View Bed & Breakfast *** – (nyugodt hely távolabb a központtól parkolóval)
– Jameson Court Apartments **** – (luxus apartmanok, Salthill, kiváló tengerparti kilátás)
– Prairie House – Boutique Hotel – (régi épület 100 méterre az óceán partjától)
– Westwood Hotel **** – (igazán elegáns hely, az egyetem gyalog elérhető távolságban)
– The Western Citypoint Apartments – (a bevásárlóközpont, a Citypoint felett, gyakran kedvező akciós árak is elérhetőek)
– Glen Oaks Hotel *** – 5-6 perc autózásra a belvárostól, az egyik legolcsóbb, 29-59 euró/szoba (2 főre), sokan kedvelik
– Corrib Village (Campus Accommodation) – egyetemi olcsóbb szállás, minden nap egy ingyenes busz visz be a belvárosba.
– Garveys Inn (15 szoba a belváros szívében, kedvező utolsó pillanat, last minute árak)

Az 1-2-3-4-5 csillagos szállások mindegyike itt és a közelben. Városok / szállások száma és távolsága a környéken: Barna 7.1 km 1, Oranmore 8.6 km 8, Claregalway 10.0 km 1, Furbo 11.0 km 2, Moycullen 11.2 km 1, Clarinbridge 12.5 km 1, Kinvarra 16.9 km 4, Spiddal 17.1 km 1, Ballyvaughan 18.6 km 5, Athenry 20.5 km 2, Oughterard 24.7 km 4 és Gort 27.8 km 1.

Repülőterek: saját repülőtér a Galway (GWY) 7.8 km, 100 km-en belül van még a Shannon (SNN) 64.3 km (Limerick) és Ireland West Knock (NOC) 72.6 km.

Bevezető leírás Galway-ról magyarul:

Galway Írország leggyorsabban fejlődő városa. Erőteljes helyi gazdasága a kiegészítő üzleti ágazatokon alapszik, beleértve a feldolgozóipart, az idegenforgalmat, a kiskereskedelmet, az oktatást. 2007-ben Galwayt a világ nyolc legszexisebb városai közt tartották számon. Egy 2008-as felmérés szerint pedig a 42. leglátogatottabb turistacélpontnak bizonyult a világon, a 14. leglátogatottabbnak Európában, végül Írországon belül, Dingle mögött lemaradva, a második helyen végzett. A rangsorban Edinburgh kivételével majd minden európai főváros szerepelt és számos olyan hagyományos turisztikai célpont is, mint Velence. Galway beceneve Írország Kulturális Szíve, melyet híres, pezsgő életmódjának, valamint számtalan fesztiváljának, ünnepségének, rendezvényének köszönhet.

Története

Szerencsés földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően már a középkorban is az Ír-sziget egyik legforgalmasabb és leggazdagabb városa volt. 1234-ben az ír klántól a normann Richard de Burgo foglalta el, majd 1396-ra a város polgárai vették át a város igazgatását, amiről királyi oklevél is biztosította őket. Galwayt 1270-ben fallal övezték, a környékbeli ír kiskirályok folyamatosan fosztogatása ellen védekezve. A 15. századra Galway már a Brit-szigetek leggazdagabb települései közé tartozott, melyben jelentős szerepet játszott kereskedelme, melyet a portugál és spanyol kikötővárosokkal folytatott. 1473-ban tűzvész pusztított a városban. A középkor folyamán Galwayt a „tizennégy törzs” néven elhíresült 14 kereskedőfamília irányította, minden évben körükből került ki a város új polgármestere. Tőlük származik Galway másik beceneve is, a törzsek, vagy pereputtyok városa. A törzsek szó eredetileg becsmérlő kifejezésnek számított a cromwelli időkben. A kereskedők úgy tekintettek magukra, mint angol nemesekre, ezért királyhűek voltak. Bizonytalan reakciójuk Cromwell csapatainak ostromaira ragasztotta rájuk a címkét, amit utólag, dacból magukra vettek. Minden családnak külön temploma volt, melyek közül mára egyedül a Szent Miklós-templom maradt meg. A városban többször megfordult Kolumbusz Kristóf is, a helyiek szerint első, nyugatra vezető hajóútja előtt maga is a Szent Miklós-templomban imádkozott, annak sikeréért. Ennek emlékét őrzi az az 1992-ben állított szobor is, melyet az ír és az olasz állam együttesen helyezett el a város kikötőjében.

Az angol polgári forradalom idején a város a monarchia oldalára állt, Oliver Cromwell ostromolta kitartóan. A háború elől menekült el Walter Lynch püspök is, aki végül győri segédpüspök lett. Állítólag ő adományozta a győri székesegyházban elhelyezett Könnyező Madonna képet a győri püspökségnek, mely a legenda szerint minden alkalommal könnyezni kezd, valahányszor Írországot veszély fenyegeti. A forradalom után az angolok betiltották a spanyolokkal és portugálokkal való kereskedést, amibe Galway gazdasága kis híján bele is roppant, de végül a halászat, a könnyűipar, az oktatás és az idegenforgalom megmentette az összeroppanás szélén álló várost. A hetvenes évek óta Galway az ír népzene egyik fellegvára. A város három hétig tartó, világhírű összművészeti fesztiválját, július második felében rendezik.

Nevezetességei, látnivalók:
A város nagy terei közt találjuk a városközpontban fekvő John F. Kennedy teret, mely nevével az ír származású amerikai elnök 1963-as látogatására emlékeztet, valamint a Spanyol sétányt, közvetlen a Spanyol Diadalív mellett.

A legszebb középkori városi házak egyike Írországban a Shop Streeten álló, 11. századból származó Lynch Kastély, mely most az Allied Ír Bank egyik fióktelepének ad otthont.

A Szent Miklós Főiskolai Templom a legnagyobb középkori templom, melyet még ma is minden nap használnak Írországban. 1320-ban alapították, majd a következő két évszázadban bővítették is. Különösen szép épület az óváros szívében.

Római katolikus párja, a Miasszonyunk mennybemenetele és Szent Miklós székesegyház, melyet 1965-ben építettek, lényegesen nagyobb, impozáns mészkőépület. Eklektikus stílusú, reneszánsz kupolával, oszlopokkal és boltívekkel ellátva, fő homlokzatát a román csarnok uralja, mely szokatlan eleme a modern ír egyházi építészetnek. Leginkább a spanyol Salamanca városában álló templomra emlékeztet.

A katedrálistól nem messze találjuk Írország Nemzeti Egyetemének négyszög alakú épületét, melyet 1849-ben, a nagy éhínség idején emeltek. Az egyetem az UNESCO kelta nyelvű beszélt archívumával is rendelkezik.

A város másik jelentős mészkőépülete a Meyrick Hotel, eredetileg a Nagy Déli Hotel, melyet 1845-ben a Nagy Déli Vasúti Társaság építetett fel. A John F. Kennedy tér déli peremén áll, ez a város legöregebb szállodája, mely máig üzemel.

Galway múzeumainak sorából elsősorban a Galway Városi Múzeum emelkedik ki, mely gyűjteménye két részből áll. Egyrészt az „egy város töredékeiből”, másrészt „az észrevételekből”. Míg az elsőben Galway örökségét ismerhetjük meg, a második a 20. század második felének legjelentősebb ír alkotóinak munkásságáról ad számot. A múzeum, azzal a céllal jött létre, hogy mind a turisták, mind a helyiek valóban megérthessék és megismerhessék Galway városát. A múzeum ad otthont a híres költő, Pádraic Ó Conaire szobrának is, mely felújítása előtt, eredetileg a Kennedy Parkban állt.

Galway éves eseményei közé tartozik a januárban megrendezésre kerülő Galway Csillagászati Fesztivál, a márciusi Komédia Fesztivál, az áprilisi Nemzetközi Irodalmi Fesztivál. Nyáron légi bemutató, művészeti és filmfesztivál is várja az érkezőket, az ősz a zenéé, elsősorban a jazzé, de ilyenkor kerül sor a Nemzetközi Gyermek Művészeti Fesztiválra is, csakúgy, mint Galway Tudományos és Technológiai Fesztiváljára.

Galway városközpontjában egy állandó, ír nyelvű színházat is találunk, mely Írország leghíresebb színészeit foglalkoztatja. Ezenkívül nevezetes még az 1993-ban alakult Városháza Színház, mely modern művészeti színháznak aposztrofálja magát. 52 hetes programjuk kiterjed valamennyi előadó művészetre, legyen szó akár koncertekről, balettelőadásokról, musicalekről vagy operákról. A Filmfesztivál során ez a színház a helyszíne az ír filmek premierjének is.

Galway sportöröksége is igen változatos, a lóversenytől a focin és rögbin át, egész a motorsportig vezet. A Galway-i futamok világszerte népszerűek, csúcspontjai az ír lóversenysportnak. Az elmúlt években a futamok éves fesztivállá nőtték ki maguk, hét napon át tartanak. A motorsportban a Galway Nemzetközi Rally volt az első nemzetközi futam az Ír Köztársaságban.

2009. május 23-a és június 6-a között kerül sor a Volvo Óceán versenyére, mely a legjelentősebb Írországban megrendezett sportesemények közé fog tartozni, a részvétel mindenki számára ingyenes lesz.

A tengeri és a tavi vitorlázás egyébként is egyaránt népszerű sportok a városban, csakúgy, mint a Corrib-folyón való evezés. De a tempós gyaloglást is egész évben űzik a fanatikus sportmegszállottak Galway sétányain.

Mint a legtöbb városban, a hagyományos ír zene Galwayben is népszerű, a kocsmák és az utcai előadóművészek tartják életben. S mint már említettük, számos zenei fesztivál is a helyiek, és a turisták ez irányú igényeit szolgálja.

Galway a nyugati part legjelentősebb városa, mégis kisváros hangulatát kelti. Nyaranta van igazán elemében, ilyenkor érdemes felkeresni, nyüzsgő, színes és egy kicsit őrült is. Vasárnap a legtöbb ír pub megtelik helyiekkel, akik hangosan szurkolnak kedvenc rögbi, vagy éppenséggel focicsapatuknak.

Magyar szállás keresés: Galway szálláshelyek, hotel ajánló és összevont foglalási oldal – garantáltan jó árak. A fenti szálláskereső az összes foglalási rendszer akciós árait kikeresi.

Fotó galéria, élménybeszámoló képek 1:

Hőmérsékletek, időjárása és előrejelzések: Weather.com.

Zoomolható térképe:

Egyetem oldala: www.nuigalway.ie/.

Galway hotelek ajánlója. Szoba keresés és foglalás, időjárás és térkép, a város leírása egy helyen. Segítsen Ön is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük