Franciaországban a történelem nyomai, múzeumai

Útikalauz részletek, meghökkentő mesék

A francia vidék és a vidéki városok ma is magukon hordozzák az elmúlt századok nyomait, azét a régmúlt időét, amikor még nem tartoztak egységes nemzethez, sok érdekes példa van erre, amit szép múzeumokban mutatnak be. Provence jó példa erre: amfiteátrumai, diadalívei, a világ legjobban megőrződött ókori vízvezetéke Pont du Gardnál (Nimes), a római hódítás emlékét őrzik. Az első nagy frank császárság megalapítója, Nagy Károly (kb. 752-814) idejében a főurak várakat építettek birtokaik védelmére. Számos ilyen erődítmény tarkítja ma is a francia tájat.

A franciák büszkék múltjukra, amely csaknem az emberi faj megjelenéséig nyúlik vissza. A Crȏ-magnoni ősember a Dordogne-ban található Crȏ-Magnon barlangról kapta a nevét. Arra van bizonyíték, hogy a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató ősember már 500 000 évvel ezelőtt megjelent ezen a területen. A legendás gallok, akiket sokan a franciák elődeinek tartanak, a Kr. e. 8. sz.-ban érkeztek a mai Franciaország területére, magukkal hozva a hettiták fémmegmunkáló tudományát, aminek köszönhetően földművelő eszközöket és fegyvereket egyaránt tudtak készíteni. A gallok a Rajnán érkeztek és az ország ÉK-i részét foglalták el. Végül mindenfelé letelepedtek, keveredtek más népekkel, amelyek ugyancsak szép számban vándoroltak be erre a földre.

Ezek az ősi telepesek azonban nem sok emléket hagytak hátra, és Franciaország inkább későbbi történelme okán vált híressé. A reneszánsz korában, a 15. és 16. sz.-ban olasz mesterembereket alkalmaztak, akik azokat az elegáns kertekkel és parkokkal övezett kecses kastélyokat építették, amelyeket a történelemkönyvekben és az irodalomban megjelenő történelmi Franciaországot megismerni kívánó turisták keresnek fel. A palotákat a főurak és nemesek lakták egészen a nagy francia forradalomig, amely 1789-ben robbant ki és XVI. Lajos király kivégzéséhez vezetett. A Loire völgyében néhány különlegesen szép kastély található, például Ambose (Amboise), Blois, Chambord és Chenonceaux városkákban.

Plébániatemplomok ezrei és gyönyörű katedrálisok tucatjai épültek, jelképezve a római katolikus egyház gazdagságát és hatalmát, a francia hívők jámborságát. Boltívek és vaskos oszlopok jellemzik a 11. és 12. sz.-ban épült tömör, román stílusú templomokat, amelyek majd’ mindenütt megtalálhatók Dél-Franciaországban. É-on viszont a 12. és 13. sz.-ban emelt magas, csúcsíves, nagy színes üvegablakos, gótikus katedrálisok a gyakoriak. Ilyen Chartres fenséges székesegyháza.

A francia forradalom azonban megfosztotta az egyházat a hatalomtól. Nemrég a huszadik században a lakosság 80%-a katolikus volt, de csak 13%-uk jár rendszeresen misére. Ez a magatartás tükröződik a franciák általános értékítéletében. Noha az egyház tiltja a fogamzásgátlást és az abortuszt, az állam 1967-ben legalizálta az előbbit és 1974-ben az utóbbit. Minden negyedik házasság válással ér véget. Minden 100 élve születésre 22 abortusz jutott.

Amboise kastély

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.