Blois, szállás és nevezetesség, vár-kastély a Loire völgyében

Blois

A folyóparti város egy kiemelt idegenforgalmi pont a térképen, a Loire völgyben sokak szerint a második legfontosabb. Blois 37.5 km²-es teljes területén az állandó lakosság 2015-2016-ban 46 ezer fő körüli volt, régen sem volt sokkal több, az 50 ezer főt súrolta az 1970′-es években. A Loire völgye sokak fülében kellemesen cseng, az enyémben is, pedig még mindig nem jutottam el oda, a kastély múzeumok világa egyszerre lenyűgöző és elgondolkodtató, megfigyelhető az emberi, a bölcs és a túlzásokba eső része. A francia nyelv három éves tanulása után persze megtehettem volna, hogy körbejárom azt a vidéket, de sok más mulasztásom mellett ez volt az egyik tipikus butaságom, inkább kétszer az innen 179 km-re északra található Párizsba (másfél-két óra vonattal Blois-tól), a zsúfolt francia fővárosba mentem, ahol nem éreztem különösebben jól magam. A város minden nevezetességéről, hídjáról, műemlékéről és épületéről nem emlékezünk itt meg, de jó hivatkozásokat (linkeket) adunk alul.

A Royal de Blois kastély-múzeum és vár neve sokak által ismert (Château Royal de Blois), az aszimmetrikus épület külsőleg és belsőleg egyaránt érdekes. Chambord jól elérhető tömegközlekedéssel is a központból. Chambord hatalmas parkjában van lehetőség piknikezésre és sportolásra, vannak itt vad megfigyelőhelyek, az erdők természetesen védettek, jó részt kerítéssel körbekerítették őket.

A várkastély programokat is szervez, korábban képzéseknek is helyszínt adott. A története, a történelme gazdag, akit érdekel, sokat tud olvasni az itt megfordult hercegekről és különleges kisasszonyokról, vallásháborúk vezetőiig vagy éppen a kor leggazdagabb kereskedőiig. Medici Katalin (III. Henrik anyja) itt halt meg például.

Szállás ajánlatok összehasonlítása gyorsan, keresés egyénileg: Blois szállások ITT. Kiadó egységek külön-külön. Részletes leírások/árak és szobatípusok, foglalható lehetőségek. A település és környéke, hotel, szállodák, olcsó magánszállás kiadó szoba, panzió, lakások, konyhás apartman, üdülő-villa, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta B&B vendégház és turista- / diákszállás (hostel) interneten, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek, belváros (központ) közelében egyszerűen tudunk keresni. Friss vendég vélemények, értékelések a leírás mellett fórum szerűen segítenek a döntésben.

Kiemelek szálláshelyeket, amiket a többség kedvelt, de nem ez a lényeg. Tudd a saját igényeid, és akkor gyorsan tudsz jó döntést hozni. Mi egyfajta térképet helyezünk eléd a tájékozódáshoz a cikkeinkben.

– A La Perluette ITT – két-két főre foglalható szálláshelyek 2017-től (B&Bpanzió 26 m² és 30 m²-es kiadó tágas szobák reggelivel, különágyas vagy franciaágyas, jó elhelyezkedés/személyzet, tisztaság a fő jellemzői, kilátás a Loire folyóra, mi kellhet még? 131 euró/éj, Címe 9, quai du Foix, a Foix negyed éke)


hotelF1 Blois ITT (olcsó turista kategória, a reggeli olcsó, nem véletlenül keresik sokan két és háromágyas elhelyezési lehetőségeit, gyakran ez a legolcsóbb lehetőség az egész városban)
– Maximum 4 főre jó lehetőség 2019. februárjától: appartement Le Rive Gauche ITT, 40 m²-es egy hálószobás apartman egység, a bevezetői árai jók voltak, a vendégek elégedetten távoztak.
– A tágas, 96 m²-es két hálószobás apartman egyfajta luxus, a Blois La Tour 1696 ITT, kiváló helyen egy 17. századi épületben, egy üzletembernek és családjának mindenképpen kiválóan megfelel.

Összes ár, szálláshelyek listájával: Blois hotel, szállások: apartmanok ITT kereshetően – az internetes egyéni és kis csoportos utazási irodai napi árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő online rendszerekből, ténylegesen foglalható szálloda lista. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomag ajánlatok. Gyakran nagy baráti társaságok részére ugyanez az online hotelkeresők kínál szobákat jó feltételekkel.

Utazás élménybeszámoló, hotel, szállás és látnivaló ízelítő képek fentebb és alább:

Városok, települések a közelben, környéke szállás ajánlóval online: Amboise, Saint-Aignan, Vineuil, Cellettes, Chailles, Saint-Gervais-la-Forêt, La Chaussée-Saint-Victor, Molineuf, Saint-Lubin-en-Vergonnois, Saint-Bohaire, Villebarou és Saint-Denis-sur-Loire.

Repülőterek távolsága a központtól, a belváros szívétől légvonalban: Tours Val de Loire repülőtér (TUF) 48,9 km (Tours) és Chateauroux-Centre repülőtér (CHR) 86,1 km.

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat és Google StreetView képek, fotók, kiváló minőségben egyre jobb minőségben az interneten.

Budapest és Blois távolsága kb. 1679 km autóval az online útvonaltervező ajánlásával, az utazási idő így kb. 15 óra 10 perc autópályákon haladva. Mellékutakon (jelenleg fizetős autópályán kívül) haladva 20 óra 20 perc (1669 km), de inkább több ismerve az utakat és a közlekedést arrafelé, és a szabályokat sem árt betartani.

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni? Wikipedia, útikalauz részletek:
– angolul en.wikipedia.org/wiki/Blois
– franciául: fr.wikipedia.org/wiki/Blois. Modern és régi templomok, régi épületek rengeteg történettel. A Szent-Miklós templomot nevezik a helyiek a legszebbnek. A 60 méter magas harangtoronnyal büszkélkedő Notre-Dame de la Trinité templom más okokból érdekes, amikor megszólal itt a sok (48 db) hatalmas harang, az csodálatos élmény ünnepnapokon. Kastély nyitvatartás (Horaire d’ouverture), aktuális hírek: www.chateaudeblois.fr.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.