Firenze történelme, történeti útikalauz

Firenze (vagy más néven Florentzia), Olaszország egy nagyvárosa, Toszkána régió székhelye és kulturális központja. Az Arno folyó két partján, annak gyönyörű völgyében fekszik. A várost a „reneszánsz bölcsőjeként” is emlegetik.

Utazás segédlet: A hotel ajánlókat, a szálláshely keresési leírást itt olvashatja.

1986-ban Európa Kulturális Fővárosa volt. Fő gazdasági ágazata a kereskedelem. Kiemelkedő jelentőségű kulturális jellegű idegenforgalma. A városban található az haute-couture Gucci cég, mely egyike azon kevés divatvállalatoknak, melyek nem Milánót választották székhelyül. A közelben még a Prada, a Pucci és Roberto Cavalli textilvállalkozásának neve ismert. Firenze Toszkána legjelentősebb kereskedővárosaként a borkereskedés egyik központja is. A Firenzei Tudományegyetem egyike a legrégebben alapított itáliai egyetemeknek, 60 000 diák számára nyújt oktatási lehetőséget, magyar tanszék is működik kampuszában.

Története

Az i.e. 8-7 században Fiesole területén az etruszkok egyik városa állt. Terjeszkedésüket Róma állította meg az i.e. 3-2 században. I. e. 59-ben Julius Caesar veterán katonái létesítettek új coloniát az Arno jobb partján, melynek a Florentia nevet adták, melynek jelentése virágzó. A római katonák feltételezhetően jókívánságként adták e nevet városuknak, természetes óhajként, hogy új településük szépen kibontakozzék és virágozzék. A négyszögletű várost téglafallal vették körül és a derékszögben egymást metsző két főútja végén kapukat építettek. Ezt a városszerkezetet a középkori belváros is megőrizte. A kereszténység a 3. században terjedt el a városban. Az 5. században népvándorlások pusztításait kellett megszenvednie Firenzének, utoljára a gótok dúlták fel területét. A hagyomány szerint a várost Nagy Károly építtette újjá. Az ezredforduló idején Firenze felett őrgrófok uralkodtak. A 11. századtól kezdve a gazdag firenzei kereskedő- és bankárcsaládok egyre nagyobb befolyásra tettek szert és különböző hatalmi, politikai csoportosulásokba szerveződtek. Ezt a politikai helyzetet a történetírók a „tornyok társasága” (Societa dei Torri) korszakának nevezik, mert ekkoriban minden nemesi család felé egy-egy torony magasodott, mivel a városfalakon belül nem volt elegendő hely a terjeszkedésre, és mert ezek kiváló védelmet biztosítottak a különböző pártok közötti villongások során.

Mára kevés torony maradt csak fent. A 13. században a hatalmi csoportosulások két tömbbe tömörültek. A pápát támogató guelfekre és a német-római császárt pártoló ghibellinekre oszlottak. Versengésük évszázadokon át nyugtalanságban tartotta Firenzét. A guelfek 1250-ben véres csatározások után reformálták meg a városvezetést. A következő néhány év Firenze virágzásáról szól, ekkor verték az első aranypénzeket, az Európában nagybecsült „fiorentino d’orókat” is, valamint sikerült meghódítaniuk számos területet. 1333-ban az Arno áradása okozott pusztítást, 1340-ben pestisjárvány tizedelte Firenze lakosságát. A város gazdaságának alapját a bankok, és a textilipar képezte, a vagyon néhány befolyásosabb család kezében összpontosult. A középkori városban virágzott a kulturális élet, hamarosan az itáliai reneszánsz vezetőjévé nőhette ki magát. A reneszánszban a Mediciek hosszantartó uralma kezdődött meg, a tudományok és művészetek virágzásnak indultak. Brunelleschi, Donatello, Masaccio, Lippi is Firenzében dolgoztak.

A reneszánszt követően a város előbb osztrák kézben volt, majd 1865-1871 között az Olasz Királyság fővárosát képezte. A világháborúkat azonban a virágzó város is megsínylette. 1944. augusztus 4-ére virradó éjjel a német csapatok felrobbantották az Arno összes hídját a Ponte Vecchio kivételével, és elpusztították Firenze belvárosának legrégebbi részét is. A károkat csupán két évtized alatt sikerült helyreállítani. 1966-ban az Arno ismét kilépett medréből, megrongálva a Ponte Vecchio pilléreit, a Santa Croce templom csodálatos festményeit olajos, szennyes vízzel borította, a Nemzeti Könyvtárban felbecsülhetetlen értékű kéziratokat, kódexeket tett tönkre.

Florence Firenze a történelmi város

Nevezetességei, látnivalók (Firenze cikk, útikalauz folytatása)

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés