Fiľakovo – Fülek szállások, bor-hotel, étterem és történelem

Fiľakovo – Fülek

Ugrás a keresett témához gyorsan: Szállás | Látnivalók | Környéke

A 16.2 km²-es területű kisváros történelme érdekes és változásokkal teli. Magyarország határán túlra került stabilan magyar többségű település, az állandó lakossága 1991-ben 10165 fő, 2017 végén 10654 fő volt. A kistérség fontos közigazgatási, ipari, oktatási és egyházi központja. Dél-Szlovákia Ipoly folyamvidékén, a régi (történelmi) Nógrád vármegye északi részén fekszik Fülek városa. Legendás és termékeny vidék ez, ősidőktől emberek által lakott. Avarok is lakták a területét. A romvár sziklatömbjeinél érdemes picit időzni, miután tovább haladunk Szlovákia mélyére, a vár egy vulkáni eredetű csúcsra épült a város közepén. A szőlőket és a gyümölcsösöket szintén érdemes megnézni, mert azok is sokat mesélnek a régi időkről. Jó étterem (Reštaurácie) és szép panzió szállás (Penzión) van, turistaként ezek a legfontosabbak.

Szállás ajánlatok keresése, összehasonlítása gyorsan, egyénileg: Fiľakovo – Fülek szállások ITT. Kiadó egységek külön-külön. Részletes leírások/árak és szobatípusok, foglalható lehetőségek. A település és környéke, hotel, szállodák, luxus és olcsó magánszállás kiadó Airbnb stílus kiadó privát szoba, panzió, lakások, konyhás apartman, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás (hostel) interneten, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek közelében egyszerűen tudunk keresni. Friss vendég vélemények, értékelések a leírás mellett fórum szerűen segítenek a döntésben.

Nem véletlenül a legnépszerűbb szálláshelye a Kállai Vináreň a Penzion 2 ** ITT (B&B panzió és bor-bár, svédasztalos és à la carte étteremmel). Modern kétágyas és tágas családi szobái kényelmesek és szépek.

Környéke

Városok és falvak, települések a közelben, környéke szállás/turisztikai ajánlóval online: Losonc, Egyházasbást, Rimaszombat, Alsósztregova, Nagykürtös, Újantalvölgy, Látka, Polyánka, Herencsvölgy, Felsőpalojta, Gyetva és Gömörhorka. Kassa autóval 159 km, Kassa repülőtere 150 km távolságra van (LZKZ, 040 17 Košice-Barca). Magyarul és további fontos közeli települések: Rapp, Ipolygalsa, Mucsény, Gács, Rózsaszállás, Málnapatak, Meleghegy és Divény.

Budapest központja és Fiľakovo – Fülek távolsága kb. 131 km autóval, 1 óra 52 perc jó időben. Az online útvonal tervezők sokat segítenek nekünk, pl.: Google, Viamichelin a profi útvonalterv készítők az olcsó (ingyenesen használható) vagy a leggyorsabb utak feltérképezésére.

Repülőterek távolsága a központtól légvonalban: PoprádTátra repülőtér (TAT) 94,7 km.

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?
Akit mélyebben érdekel a földrajz, néprajz és a történelem, az itt sok szépséget fedezhet fel. A települést 1246-ban, IV. Béla idején már írásban is említik. A háborús időszakokban az urak gyorsan váltották itt egymást. A helytörténeti múzeum különleges. Remek kilátópont a közelben a Bucsony-hegy, ami két óra gyaloglás kellemesen (515 méter).

Történelmi elnevezései a Wikipediáról, sokat elárul egy érdekes mese a hely: 1246: Filek, 1262: Fylek, 1348: Castrum Phylek, 1385: Oppidum Fylek, 1528: Filekwar, Vilk, Villagkk, Vieleck, Filekinum, 1684: Villeck, 1685: Filleck, 1742: Filek, 1786: Fülek, Filakowo, 1863-1913: Filekow, 1920: Filakovo (csehül), 1938-1945: Fülek, 1948-1990: Filakovo (csehül), 1991-től Fil’akovo (szlovákul), németül Fileck és Fülek (magyarul). Útikalauz részletek és adatok magyarul: hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%BClek, népesség megoszlása nemzetiségek szerint, történetei, időjárási átlagok.

Aktuális időjárása, előrejelzések, hőmérséklet, szél és csapadék: pocasie.sme.sk/krajina/slovensko/filakovo/15-dni. A környék zoomolható térképe, útvonalak keresése, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben az interneten.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.