Kassa látnivalók, program és szálláshely tippek

Kassa látnivalói

Ki akar életében legalább egyszer eljutni Kassára (Košice)? Európa egyik legszebb eldugott városa, szinte minden látogatót elvarázsol, lépten-nyomon történelmi emlékekkel találkozhatunk. Szlovákia második legnagyobb városa, több mint 240 ezres állandó népességéből hivatalosan ~6382 magyar, a sok probléma ellenére a népesség fogyás itt minimális volt (pontos adatok itt). Az időjárás nyáron jó, ilyenkor a hőmérséklet 20-32C° körüli.

Szállás ajánlatok kigyűjtése online gyorsan, szálloda egyénileg foglalhatóan: Kassai szállások, minden ajánlat ITT. Hotel, olcsó magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza.

Tökéletes hely a történelemre és régi történetekre éhes, az aktív kikapcsolódásra és a nagyvárosi életet élvezni vágyó utazóknak egyaránt. Egy kis videó után folytatjuk a leírást:

Kassát szinte átjárja a történelem, aminek fontos szereplője a város fennállásának kezdete óta. A település ősidők óta lakott hely, először 1230-ban említik, legközelebb pedig Károly Róbert korában. Tartott itt országgyűlést Nagy Lajos, és sok uralkodó és államférfi kísérelte meg bevenni a várost: I. Ulászló, I.Ferdinánd, Szapolyai János, Bocskai, Bethlen. Itt halt meg Bocskai, itt kiáltották ki a rendek I.Rákóczi Györgyöt Magyarország fejedelmévé. 1920-ban szakadt el hazánktól, és vált Csehszlovákia részévé. 1938-ban az első bécsi döntés révén visszakerült Magyarországhoz, majd a város bombázása volt a háborús ok, ami miatt országunk hadat üzent a Szovjetuniónak. Érdekesség, hogy itt jelent meg a legelső magyar nyelvű folyóirat, a Magyar Museum. További érdekesség, hogy az itt rendezett békemaraton a világ második legrégibb futóversenye, 1924 óta rendezik meg minden év október első vasárnapján, az óvárost és a parkokat övezve.

A kassai dóm kihagyhatatlan látványosság. A Szent Erzsébet Székesegyház a város legjellegzetesebb építménye, belépve a katedrálisba ámulatba ejtenek a terek. A gótikus stílusú templomot 1380 körül kezdhették el építeni, és több átalakításon esett át, a 19. században például Steindl Imre terve alapján. A gyönyörű dómban helyeztek végső nyugalomban olyan történelmi alakokat, mint II. Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona, Esterházy Antal gróf, Bercsényi Miklós gróf és Csáky Krisztina grófnő.

A dómtól egy keveset észak felé sétálva áll az Orbán-torony, amelyben a szőlőművelés védőszentjének, Orbánnak kongatják a harangot. A felépítésére azért volt szükség, mert a dóm tornya nem bírta a harang súlyát. 1967 szilveszterén leégett az épület, és az akkor megsérült eredeti harang most a torony előtt tekinthető meg, a  45 méter magas torony belsejében pedig a városhoz kötődő neves alakok viaszfiguráiból tartanak állandó kiállítást.

A város legrégibb épülete a Domonkos templom 1290 körül épült, román stílusban, amelyet később barokkosítottak. Kassa utcáit járva nagyon sok vallási épülettel találkozunk még: érdemes megnézni a ferences, az evangélikus, a görög-katolikus templomot, és a Schulek Frigyes által átalakított Szent Mihály kápolnát.

Bőven akad választék a színház szerelmeseinek: a Thalia színház, a Madrid színház, a Márai Studio, Filharmonikusok, illetve az építészetileg is kiemelkedő Állami Színház. A látogatót az épület szecessziós elemekkel díszített újbarokk külseje mellett a hárfát formázó íves beltér, a színház meghittsége és fensége, valamint a bécsi Gastgeb Peregrín, Shakespeare 4 drámájának jeleneteit ábrázoló mennyezeti festményei nyűgözik le. A balett, opera és dráma társulatot is foglalkoztató színház első bemutatóját 1899-ben tartották.

Közvetlenül a színház mellett található az 1723-ból származó Szeplőtelen Szűz Mária pestis-oszlop (Immaculata). A Mária-oszlop egy kis parkban áll és az 1709. és 1710. évi pestisjárványtól való megmenekülésnek állít emléket. Történelmi dokumentumok tanúsága szerint a barokk alkotás belsejében került elhelyezésre szent Bálint ereklyéje is.

A színház és a szoborcsoport mellett sétálva látható a zenélő szökőkút és a harangjáték parkja. Minden egész órában felcsendül a parkban a 22 harangból álló, fát formázó harangjáték hangja. Májustól októberig a harangjátékot a zenélő szökőkút is kiegészíti, amely a harangjáték elhalását követően egy megnyugtató zene dallamára lép működésbe (sötétedés után világít is) minden nap 22 óráig. Kedvelt célpontja mind a helyieknek, mind a turistáknak, szinte sosem látni elhagyatottan.

Ezek a nevezetességek mind Kassa észak-déli irányú, orsó alakú főutcájának láncán helyezkednek el, megkönnyítve a látogatók dolgát. Itt található még az Alsókapu is, ami a földalatti múzeum együttesének megnevezése, melyhez hozzátartozik a város egykori kapuja és a 13. század második feléből származó eredeti városfal részei is. Feltárásukra 1996-ban, a Hlavná utca rekonstrukciója során került sor. Ma ez az együttes egyedülálló hangulatának köszönhetően kiállítások, fogadások és a hagyományos szeptemberi Kassai Borünnep helyszínéül szolgál, és itt zajlik a maratoni futók regisztrációja is.

Nem érdemes kihagyni a Városházát, vagy az Andrássy-palotát sem, ahol egykor a város legkedveltebb kávéháza, napjainkban pedig cukrászda működik. Érdekes kiállításon vehetünk részt a Gerster-házban, amely a kassai születésű Gerster Bélának állít emléket. Egy karnyújtásnyira a földalatti múzeum kijáratától megismerkedhettünk a zseniális kassai mérnökkel, világhírű csatornák és vasutak, például a Korinthoszi – és a Panamacsatorna tervezőjével. Kedvelt turistacélpont a Lőcsei-ház, ez Kassa legrégibb polgári épülete, a 14. századból. Nevét az itt elszállásolt Lőcse városából érkező kereskedők után kapta. Vendégfogadóvá alakítása után itt tartotta esküvőjét Bethlen Gábor és Brandenburgi Katalin. A ház hajdani hátsó részében lakott egykor Tinódi Lantos Sebestyén. Mondája révén híressé vált egy Koldus-ház nevű épület. Állítólag egy koldusnak sikerült itt akkora vagyon koldulnia, amiből felépíttette ezt a házat, erre utal az oromzat csúcsán elhelyezett, kalapját megemelő koldus szobra.

Remek hangulatú a Rodostói ház, ne hagyják ki. Az emlékhely annak a háznak az utánzata, ahol Rákóczi fejedelem száműzetésében élt, és halt meg. Az alaprajz eltér ugyan az eredetitől, aminek kivitelezésében maga a fejedelem is részt vett, tehát nem pontos másról beszélünk. Az épületben Rákóczi életútját kísérhetjük végig a különböző termekben.

Kassa nem csupán a történelmi épületekkel és múzeumokkal kedveskedik számunkra, számos csábító program vár itt felfedezésre. Megcsodálhatjuk a várost hőlégballonból, vagy felmehetünk a 21 méter magas kilátótorony tetejére. Az állatkert kiterjedését tekintve Európában a harmadik legnagyobb, csaknem 150 állatfajt nézhetünk vagy etethetünk meg, akár szezonális kísérőprogramok keretében.  (Például az éjszakai barangolás az állatok között rendkívüli élmény!) Az állatkerttel összevont Dínó Park vagy a Gyermekvasút kiváló program kisgyerekes családoknak, akárcsak a 800 méteres bobpályán való száguldás. (9 és 19 óra között nyitva.) Ennél is nagyobb adrenalin-löketet adhat a Tarzania kötélparkban való 32 akadály leküzdése 4-10 méter magasságban 180 méternyi pályán, vagy a Jazero tavon kipróbálható vízi sportolás (wakeboard, vízisí), amelyhez felszerelést kölcsönözhetünk helyben. Magával ragadó hangulata van a Cassovia Oldtimer múzeumnak, ahol mindent meg is érinthetünk, sőt, be is öltözhetünk a régi szép idők stílusában. A régi időkben vásárolhatunk is, ha elmegyünk a varázslatos mesterségek utcájába, a középkorba csöppenünk. Ezen felül bármilyen is az elképzelésünk az éjszakai mulatásról, Kassa teljesíti azt. Bármi is legyen tehát az érdeklődési körünk, ebben a városban nem fogunk unatkozni!

A szálláshelyeket lehetetlen volna felsorolni, minden igényhez és pénztárcához találni megfelelőt a városban. Komoly segítség egyéni utazók részére:

Útikalauz szállás ajánló: www.travelguide.sk/hun/kosice/szallas/.

Látnivaló képgaléria, utazás élménybeszámoló és ízelítő:

Tényleg ilyen szépek a felvidéki lányok, ahogy azt hallani? Jó kérdés. A tapasztalataim, élményeim szerint igen. Természetesen ez ízlés dolga, és a boldogság felé egyetlen lépcsőfok a külső.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.