Dublin – Zene és fogadás

Hangszerek: Hárfa, bőrduda és gitár

Írország rendelkezik Európában a legélőbb zenei hagyományokkal. Még a legkisebb helyeken is van olyan Music Pub, ahol hetente legalább egy-két este hagyományos zenét játszanak. Sok ír ezzel keresi meg a kenyerét, vagy legalább néhány pohár ingyen italt. A hagyományos ír zenének két válfaja van: a hangszeres zene, mely általában a néptáncok kíséretéül szolgál, és a recitatív ének, melyet általában hangszer nélkül adnak elő, és a hangterjedelem mindössze egy oktávot ölel fel.

■             O’Donoghue’s. Ez a pub a „Dubliners” együttes bölcsője, itt énekeltek először együtt. Program minden este. Merrion Row 15.

■             The Brazen Head. Ez a város legrégebbi, 1198-ban alapított pubja. Összejövetelek minden este. Lower Bridge Street 20.

■             Hughes’ Bar. Hétfőn, szerdán és csütörtökön hagyományos tánczenére lehet ropni. A többi napokon zene van, tánc nincs. Chancery Street, 519.

■             International Bar. A zenészek nem a földszinten, hanem az első emeleten játszanak, hol rockot, hol countryzenét, hol hagyományos ír zenét. Wicklow Street 23.

■             Slattery’s. Írország egyik első zenei pubja. Különösen híresek a szerdai programok. Chapel Street 129.

■             Baggot Inn. Huszonöt éve ez az ír rockzene legjelentősebb pubja. Mindenki fellépett itt, aki számít, akinek neve van: Boomtown Rats, Thin Lizzy, U2 és még sokan mások. Baggot Street 143.

Fogadjunk…?

A bukméker foglalkozása Írországban ugyanolyan kockázatmentes, mint a vendéglősé. Itt nemcsak kutyákra, lovakra, postagalambokra vagy az ír futballcsapat esélyeire lehet fogadni, de gyakorlatilag mindenre: fehér karácsony Iesz-e, vagy melyik napon jön a világvége? Vannak külső szemlélők, akik szerint az írek csak azért űznek bizonyos sportokat, hogy lehetőséget találjanak általa a fogadásra. A versenypálya légköre egészen fantasztikus. A bukmékerek kis sámlin állnak a pálya szélénél a fekete tábla mellett, melyre fel vannak írva az állatok nevei és az esélyek, melyek a verseny során folyton változnak. A bukmékerek olyan nyelvet használnak egymás között, amelyet senki más nem ért meg.

■             Kutyafuttató verseny. Shelboume Greyhund Stadion, Shelboume Park; Harold’s Cross Greyhound Stadion, Harold’s Cross Road 151.

■             Lóverseny. The Curragh, Kildare grófság (45 kilométerre délnyugatra); Punchestown by Nas, Kildarc grófság (35 kilométer délnyugatra); Fairyhouse, Meath grófiság (20 kilométer északnyugatra); Leopardstown (10 kilométerre a városközponttól).

■             Síkfutóverseny. Curragh. A legfontosabbak az 1000 és 2000 guinea-s versenyek május közepén és az lrish Derby június végén.

■             Gátfutóverseny. lrish Grand National. Augusztus elején Fairyhouse-ban és Punchestown verseny április végén.

Szállások Dublinban ITT.

Találunk élőzenét bőven, ahogy híres zenekarokat is: joelynchmusic.com.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük