Dublin – Múzeumok és Gasztronómia

Írország a történelméből táplálkozik… Enni és inni nagyon szeretnek, ami a mi szerencsénk is :). Gyorsétterem, utcai büfé vagy luxus étterem, mindenki megtalálja, ami számára jó.

…és kultúrával Írországban mindenütt szembe találja magát az ember – lett légyen az a Dublintól északra levő Boyne-Tal 5000 éves ásatási anyaga vagy az ország bármely részén található XVIII. századi nemesi kúria. A történelmi háttér jobb megértéséhez értékes segítséget nyújtanak a dublini történeti múzeumok.

■             Irish Whiskey Comer. Az „életvíz” gael neve „Uisce Beatha” – az angolok ebből készítették a whiskeyt. A régi gabonaraktárban berendezett múzeum bemutatja a nemes ital történetét és előállítási módját. Bow Street.

■             James Joyce Múzeum Az Ulysses című regény első jelenete abban a toronyban játszódik, amelyben 1962-ben ezt a múzeumot megnyitották. Első kiadások, rajzok és fényképek mellett itt látható Joyce halotti maszkja is. Sandycove, Dun Laoghaire.

■             National Gallery Elsősorban ír és angol művészek képeit láthatjuk itt, de vannak németalföldi és itáliai alkotások is. Merrion Square.

■             Kilmainham Gaol. A XVIII. század végétől 1924-ig ide zárták be az ír rebelliseket. Ma az épület nemzeti emlékhely. Inchicore Road, Kilhainham.

■             Nemzeti Múzeum. Legértékesebb része a kincstár. Leleteket láthatunk itt a kelta vaskorszaktól a késő középkorig, mint például a Tara-brosst a VIII. századból vagy Cong keresztjét a XII. századból. Kildare Street.

Nemcsak Irish Stew (Ír gulyás)

Dublin már régen nem a „konyhaművészet sivatagja”. A belvárosban minden sarkon van egy jó étterem, ahol kiváló minőségben kaphatunk ír különlegességeket is, például boxtyt, amely töltött burgonyafánk, vagy természetesen a nevezetes egytálételt, az ír gulyást. Annak ellenére, hogy az ország sziget, a halételek nem tartoznak a specialitások közé. Csak mostanában kezdtek új haléttermeket nyitni.

■             Longfields No 10. Ínyenceknek való étterem. Tommy Donovan főszakács az egyik legjobbnak számít Írországban. Lower Fitzwilliam Street 9-10.

■             Latchfords Bistro. Csodálatos György korabeli épületben berendezett étterem. A konyha specialitásai közé tartoznak a különféle steakek, fácán, rákok, de vegetáriánus ételek is. Lower Baggot Street 99-100.

■             Lord Edward Étterem és Taverna. A legrégebbi halvendéglő Dublin legrégebbi részén. De a vegetáriánusok és a húskedvelők se járnak itt rosszul. Christchurch Place 23.

■             Gallaghers Boxty House. Az étterem bebizonyítja, hogy az ír konyha nem is olyan ijesztő. Nem kell megvetni az ír gulyást. Temple Bar 20-21.

■             Little Lisbon. Portugál és angolai konyhára specializálta magát. Akár magunkkal is vihetjük saját borunkat. Fownes Street és Dame Street sarok.

■             Beshoffs gyors-vendéglő. A Patyomkin páncélos zendülőinek utolsó túlélője, lvan Besov alapította, mindig friss halkínálatáról híres. Westmoreland Street 14.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük