Dublin – Városnézés másképpen

Dublinban egészen különleges városnézésben lehet része a látogatónak: az érdeklődőket színészek kísérik az egyik pubtól a másikig, közben idézeteket mondanak regényekből, szavalnak, balladákat adnak elő, és melodrámákat visznek színre. Magunknak is csinálhatunk akár még kreatívabb ötleteket is, a valóság feltupírozása mókás, emberi, emlékezetes.

Aki elhatározza, hogy nyomon követi a költők útját, és részt vesz egy „Literary Pub Crawl”-on (Irodalmi kocsmajárás), nemcsak a leghíresebb írországi írók és költők műveiről és működési helyeiről tud meg sok mindent, de attól sem kell tartania, hogy kiszárad a torka. A pubok felkeresése során elsősorban olyan szerzők munkásságáról és életéről lesz szó egy ilyen körséta alkalmából, mint Oscar Wilde, James Joyce, Patrick Kavanagh, Samuel Beckett, Flann O’Brien és Brendan Behan – akik legalább annyira szerettek inni, mint írni. Különösen a 40-es és 50-es években, amikor az ír puboknak nem jelentett még konkurenciát a televízió, s ezek voltak a társadalmi érintkezés központjai, Írország legnevesebb „szó-művészei” olyannyira otthonosan rendezkedtek be egy-egy pubban, hogy az szinte második dolgozószobájukká vált.

A „Literary Pub Crawl”, melynek útvonalát az „újrázók” miatt időnként meg-megváltoztatják, lehetőséget ad az irodalomkedvelőknek arra, hogy egy sor információ és anekdota megismerése mellett megismerkedhessenek a város hangulatos kocsmáival is. A vidám nyakolajozó „kocsmajárás” húsvéttól október végéig naponta, télen csütörtöktől szombatig minden este 19.30-kor indul a Duke Streeten levő Duke pubtól. Ennek a kocsmának, mely időközben háromnegyed évszázados lett, elsősorban Joyce, Kavanagh és Behan volt a törzsvendége. Vagy talán még mindig itt vannak? Az egyik vendég ezt írta egy kiadós kocsmaszámlát eredményező körséta után: „Remélem, meg fogják bocsátani nekem, hogy egy hideg éjszakán, miután éltem a ház vendégszeretetével, bebeszélem magamnak, hogy a múlt idők neves vendégeinek szellemét látom szembejönni és táncolni az utcán.” Legalábbis ez áll az itallap hátoldalán.

Ugyancsak a Duke Streeten van a Davy Byrnes’ és a Bailey is. Mindkét pub James Joyce Ulysses című regénye révén vált közismertté. A Davy Byrnes’-ben a regény hőse, Leopold Bloom gorgonzolás szendvicset evett. Azóta is minden év június 16-án megünneplik az úgynevezett „Bloomsday”-t (Bloom napja), és az étlapon mindig van gorgonzolás szendvics. A vele szemben levő Baileyben is megfordult a regényhős. Leopold Bloom „lakóházának”, az Eccles Street 7. számú háznak a kapuja, melyet meg tudtak menteni a ház lebontásakor, a Bailey átépítése miatt sajnos ma már nem itt, hanem a North Great George’s Streeten levő James Joyce Központban tekinthető meg.

Aztán tovább halad a csoport, melyhez már csatlakozott egy-két vájt fülű járókelő is, a Trinity College belső udvarán keresztül a Poolberg Streeten levő Mulligan’s sörözőbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük