Dél-afrikai Köztársaság – Városok és vidék

Aranyváros, az ország óriási ásványkincs vagyona minden más természeti erőforrását túlszárnyalja. A bányászat az ország hazai össztermékének (GDP) 10%-át adja. A jelentős ásványkincsek közül elsőként gyémántra bukkantak: 1886-ban fedezték fel az első lelőhelyet Griqualand Westben, a mai Észak-Fokföld tartomány területén.

Azután további ásványkincsekre leltek a Vaal folyó mentén és a kék agyagrétegben, a kimberlitben, amely nevét a gyémántláz idején keletkezett Kimberley városról vette: ott található a Big Hole (Nagy Lyuk) nevű bánya, amely az egész világon a legnagyobb kézi erővel mélyített bányalyuk;15,5 haterületen fekszik, mélysége365 m.

1886-ban a Föld aranyban leggazdagabb ércét fedezték fel a Witwatersrand néven ismert transvaali hegygerinc fő aranytelérjében. Ez vezetett az ország legnagyobb városa, Johannesburg kifejlődéséhez. Néhány évvel a létfontosságú aranylelet után nagyarányú szénbányászat vette kezdetét; Kelet-Transvaalban és KwaZulu-Natalban, valamint a Szabad Államban hatalmas szénmezők találhatók. A szén ma fontos kiviteli cikk, hőerőművek üzemanyagául szolgál, és egy Dél-Afrikában kidolgozott eljárással olaj is készül belőle.

Afrikában a Dél-afrikai Köztársaság a gazdaságilag legfejlettebb ország, gazdaságának pillérei a bányászat, a mezőgazdaság és – fokozódó mértékben – a gyáripar. Az ideiglenes kormány politikájának része a szegény sorsú többségi lakosság életszínvonalának felemelését célzó újjáépítési és fejlesztési program.

A mezőgazdaság a bruttó hazai terméknek alig 10%-át adja, de megfelelően csapadékos években annyi élelmet mindig megtermel, amennyi az ország szükségleteit fedezi, s még exportra is jut belőle. A fokföldi borok és almák, a dél-afrikai narancsok számos országban mindig megtalálhatók az üzletekben. Öntözés nélkül az ország nagy része pusztán állattenyésztésre alkalmas. A legnagyobb országos öntözőhálózatnak hatalmas méretű duzzasztógátjai, átvezető alagútjai vannak a szomszédos, tenger nélküli Lesothóhan, ahol az Orange folyó ered.

Város és vidék

A részben tragikus, részben reményteljes események lenyűgöző természeti szépségű környezetben játszódnak le. A Dél-afrikai Köztársaság a világ egyik legváltozatosabb és leglátványosabb természeti szépségekkel megáldott országa: az idilli hangulatú, napsütötte tengerpartoktól a szép síkságokig és magas hegyekig mindenféle táj megtalálható benne.

Fokváros (Cape Town), az ország törvényhozási fővárosa, a parlament székhelye egy természet alkotta amfiteátrumban terül el, a Tábla-hegy lábánál, amely nyáron gyakran felhőbe burkolózik: „abrosz” takarja az „asztalt”. Ez a kikötőváros a Fok-félsziget mentén terül el, kellemes kertvárosai a tenger és a hegy között húzódnak.

A közigazgatási főváros, Pretoria arculatát meghatározzák a masszív középületek, mint például a városra néző hegy ormán emelkedő, 1910-ben épült Unió épületegyüttes (Union Buildings). Ünnepélyesebb külsejű a gránitból való Voortrekker-emlékmű, amely azoknak a holland származású úttörőknek állít emléket, akik annak idején ekhós szekereiken vonultak a kontinens belsejébe.

Johannesburg D-en még mindig őriz valamit az aranyláz idején keletkezett település lendületéből. Felépítették itt a korábbi „arany- város” mását, ahol az idelátogató turisták veszélytelenül beleélhetik magukat egy letűnt kor hangulatába. Johannesburg ma a Dél-afrikai Köztársaság kereskedelmi és ipari életének lüktető központja. Topográfiai vonatkozásban testvérvárosa Soweto, ahonnan a feketék százezrei ingáznak naponta az egykori „fehér” Johannesburgban levő munkahelyeikre.

KwaZulu-Katal tengerparti strandjai, hegyei és vadasparkjai üdülők tömegeit vonzzák ide az ország belsejéből, különösen a transvaali tartományokból és a Szabad Államból. Durban Afrika legnagyobb kikötője s egyszersmind leglátogatottabb üdülőhelye, Pietermaritzburgban viszont erősebben érezhető még a gyarmati idők hangulata.

Az afrikai községek festői látványt nyújtanak a turisták számára. Észak- és Kelet- Transvaalban a ndebelék falvai tarkítják a tájat, lakásaik, házaik falát érdekes mértani minták díszítik. Vidéken mindenütt láthatók a hagyományos alakú, kúpos tetejű, hengerszerű, illetve kaptár alakú kunyhók, jóllehet számuk egyre csökken.

A vadgazdálkodásnak nagy fontosságot tulajdonítanak; a vadállatok jelentős idegenforgalmi vonzerőt jelentenek. A mozambiki határ mentén levő mintegy 20 700 km2 területű Kruger Nemzeti Park nagyvadjairól és egyéb állatfajairól híres. A többi vadrezervátum között találjuk Umfolozit, ahol az Afrikában majdnem teljesen kihalt fehér orrszarvú tenyészik, innen a világ más területeire is szállítanak belőlük. A rezervátumokon kívül is élnek vadállatok: vidéken több helyütt ma is hallható éjjelente a párducok morgása, és a krokodiloktól is óvakodni kell.

Az apartheidből a demokrácia felé vezető útja során a Dél-afrikai Köztársaság korábban megoldhatatlannak tűnő problémákat oldott meg. Az ország kormányának és népének a megbékélés és a jövőbe vetett hit szellemében minden jel szerint eltökélt szándéka, hogy végigviszi a megkezdett reformokat.

Egy hozzászólás a(z) “Dél-afrikai Köztársaság – Városok és vidék” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük