Canberra szállás és látnivaló útikalauz

Canberra

A piros linken keresztül megkapjuk a foglalható szálláshelyek listáját, korábbi vendégektől értékelés fórum: Canberra szállások, hotel és apartman árak összegyűjtve az internetről leírással ITT – közeli, kertvárosi üdülő kemping, panzió és apartman (kiadó ház, lakás és nyaraló villa) ajánló. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat. Az utazás élménybeszámolók sokat segítenek a fotók mellett a döntésben az online egyéni szállásfoglalásban. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálloda, szálláskereső online rendszerekből. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomagok.

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide utazni, utat foglalni?

Ausztrália Fővárosa, Canberra 386 ezer fős állandó lakossága nem nagy. A kontinentális, belső Ausztrália legnagyobb városa így is. Területén találhatóak az ország fő kormányzati és kulturális intézményei. Helyének kiválasztása a nemzeti fővárosa számára 1908-ban történt egy megegyezést követően, amely a két legnagyobb népességű – egymással mindig rivalizáló – város, Sydney és Melbourne között köttetett. A canberrai városlakókat az ausztrálok maguk között csak “Canberran”-nak nevezik. Az ország egyik pénzügyi, gazdasági és szellemi központja, többek között itt található az Ausztrál Nemzeti Egyetem.

Canberraban található az ország a Parlament (Parliament House) épülete és az Ausztrál Legfelsőbb Bíróság. Az ilyen középületek látogatásakor megfigyelhetjük a fiatal főváros állami épületein tükröződő nemzeti méltóság szellemét. A főváros ad otthont az ausztrál fegyveres erők épületeinek, például az Ausztrál Védelmi Erők Akadémiája (Academy of Australian Forces of Defence).

A Parlament területén található, az “Őslakosok Sátor Nagykövetsége”, amely az ausztráliai bennszülöttek jogaira és földkérdéseire hivatott felhívni a figyelmet.

A parlament épülete mögött található a régi parlament épülete, előttük pedig az úgynevezett “Államszövetség Rakpart” (Commonwealth Place). A Griffin-tó partja, ahol a világ összes zászlaját felvonultatják a legfelülre magasodó ausztrál zászlóval. Mellettük található jobb oldalon az ország tudományos épülete, a “Questacon”, ahol a tudományokba és az ausztrál tudósok munkáiba láthatunk bepillantást.

Említésre méltó az Ausztrál fővárosban található Griffin B. Tó (Lake Burley Griffin), melynek partját teljesen körülöleli Canberra. Közvetlen környezetében számtalan fonro fővárosi intézmény is található (a már említett Államszövetségi Rakpart pl.), a számtalan kisebb-nagyobb parkokkal. A tavon lehetőség van horgászatra és csónakázásra is a kikapcsolódó pihenésen és sétákon felül.

Canberra területén egyfajta mementóként áll az úgynevezett “Blundell Háza” (House of Blundell), mely valamikor 1860 épülhetett, és ez az egyik utolsóként megmaradt épület a főváros területén, mely az eredeti település helyén állt a város alapítása előtt. A maga puritán és egyszerű megjelenésével emlékezteti az utazót az egykori telepes világra.

A főváros ezen felül otthont ad az ország legjelentősebb kultúrális és szociális intézményeinek, ilyen többek között az Ausztrál Háborús Emlékhely (Australian War Memorial), mely az fiatal ausztrál nemzet egyik legjelentősebb épülete. Látogatásakor bepillantást nyerhetünk az ausztrál hősi múltba. Az Emlékhely a város észak-déli irányban átszelő tengely északi végén található, amelynek a másik, déli végén a Parlament épülete található, szimbolizálva ezzel a jelen és a múlt összefonódását, emlékezetét. Bár a két épületet nem köti össze egy egységes út, de a Parlamentből tisztán látható, ahogy fordítva is az Emlékhely lépcsőiről a Parlament. Magát az Emlékhelyet 1941-ben nyitották meg, és máig ez az egyik legnagyobb, legjelentősebb ilyen jelleg emlékhely. Maga az Emlékhely három fő részre tagolódik, az egyik a megemlékezésekhez és a felvonulásokhoz használt “Commemorative Area”, melynek területén található az “Emlékek Csarnoka” és az ismeretlen ausztrál katona sírja. A másik két rész a galériák és a Fegyveres Erők Múzeum (Museum of Armed Forces). Valamint, az emlékhelyhez tartozik még egy kültéri szoborkert, a kutatóközpont és az irattár is. Az Emlékhelyet még II. Erzsébet is meglátogatta fiatalkorában.

Szintén a fővárosban található még az Ausztrál Nemzeti Könyvtár (Australian National Library), mely impozáns épületével és hatalmas gyűjteményével szintén az ausztrál nemzet egyik büszkesége.

Másik, szintén az ausztrál identitást kifejező fővárosi épület az Ausztrál Nemzeti Galéria (Australian Nationaly Galery), melynek tárlatai között festmények és képzőművészeti alkotások találhatóak, kiemelve a helyi, ausztrál alkotókat és munkáikat.

Ha pedig a természetbe vágyunk, akkor a várostól csak egy karnyújtásnyira lévő Canberra Természetvédelmi Park (Canberra Nature Park) vár ránk. A Park valójában egy 30 különböző terület együttese Canberra körül. Területükön hegyekkel körbeölelt bozótosokat, egykori legelőket és tekinthetünk meg, eredeti állapotukba visszaállítva. A park területén gyakoriak a sétáló, bámészkodó turisták, a szerelmes párok a természetbarátok, hiszen csendes környezet a páratlan panorámával sokakat vonz. Mint minden védett területen, a gépjármű és a motor használata szigorúan tiltott és büntetendő.

Szintén természeti látnivaló a Canberra-i Nemzeti Arborétum (National Arboretum Canberra). A Nemzeti Parkhoz hasonlóan, az arborétum is a várostól nem messze található, különbsége abban rejlik, hogy rehabilitációs céllal létesült a nagy károkat okozó 2001-es és 2003-as tűzvészek nagy pusztítása után. Területén főleg cédrusok és különböző ritka fafajták találhatóak. Az arborétum különlegessége, hogy több pontján szoboralkotásokat helyzetek el. E szobrok egyike Dorothea McKellar ausztrál költőnő “My Country” (“Az én Hazám”) című verséből egy sor: “wide brown land” kéziratának háromdimenziós, felnagyított szobra, mely 35 méter hosszú és 9,5 méter magas műalkotás.

Repülőterek, távolság a központtól, centrumtól légvonalban: a nagy nemzetközi repülőtér (CBR) 6,4 km. A világ számos fővárosához hasonlóan jól elérhető légi úton. Repülőtere a Queanbeyan-ban található Canberrlai Nemzetközi Repülőtér (Canberra International Airport – YSCB/ CBR). A repülőjegy árak online jól áttekinthetőek, pontosan láthatjuk az átszállási időket, és elemezhetjük a megoldásokat.

Az ausztrál főváros Sydneytől 280 km-re délnyugatra, Melbourne-től 660 km-re északkeletre helyezkedik el. A pontos tájékozódást GPS navigáció segítheti, ha autóval közlekedünk.

Szállás ajánlatok összehasonlítása gyorsan, hotelfoglalás egyénileg: Canberrai szállások, hotelek minden ajánlat ITT. Hotel, olcsó magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás (hostel, kollégium) interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek közelében egyszerűen tudunk keresni. A Clifton Suites On Northbourne 4****, Avenue Hotel 4+**** superior (213 szobás luxus szálloda, gyorsan betelik a magas árai ellenére) nagyon kedveltek, ilyen az öt csillagos Jamala Wildlife Lodge ház is.

Utazás képek, kedvcsináló fotók, élménybeszámoló és szállás:

Környéke, környékén szállások, közeli települések online foglalás lehetőséggel: Queanbeyan, Goulburn, Tumut, Gundagai, Yass, Hall, Macgregor, Gundaroo, Providence Portal, Adaminaby, Coolac és Adelong.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.