Brugge lehetőségek

Búcsúk és történelmi körmenetek

Brugge középkori városképe ideális keretet biztosít a körmenetek és búcsúk számára is, melyeknek eredete itt is vallási és történelmi eseményekre vezethető vissza.

■ Heiligblutprozession (Szentvér búcsú). Ha 1204-ben nem küldött volna Brugge keresztes lovagokat Konstantinápolyba, akkor ma szegényebb lenne egy látványossággal. Minden évben Krisztus mennybemenetelének napján színes öltözetű körmenet vonul végig a város utcáin. Bibliai jeleneteket felidéző kocsikkal, középkori viseletbe öltözött trombitásokkal és zászlóvivőkkel, hordozható harangjátékkal követik Brugge legtiszteletreméltóbb ereklyéjét: pár millilitert Krisztus véréből. A szent legenda szerint a jeruzsálemi pátriárka adományozta a nemes cseppeket Flandria hercegének a második keresztes hadjárat alkalmából.

■             Az Aranyfa ünnepi menete. Ötévenként vonul végig XV. századi viseletbe öltözve a 2000 fős menet – kőztük száz lovas és tizenkét díszhintó – a városon. A menet a burgundiai Merész Károly herceg és Margaréta yorki hercegnő 1468-as esküvőjét idézi fel. Augusztusban, két egymást kővető vasárnap.

■             Blindeken körmenet. Minden évben körbeviszik a városon a 36 font súlyú keresztet, hogy hálát adjanak Szűz Máriának a franciák fölött 1304-ben aratott győzelemért. Augusztus I5.

Fiákerrel, kerékpáron, hajóval

Az óváros szűk utcácskáiban gépkocsival próbálkozni teljesen felesleges, de csaknem reménytelen is. Az egyirányú utcák rafinált rendszere miatt a lehető legváratlanabbul bukkannak elő és tűnnek el a helyismerettel rendelkezők kocsijai. Parkolóhely alig van, és az is nagyon drága. Akad azonban más lehetőség is. Naponta indul a lóvasút a Platz ‘t Zandtól, a Posztócsamok előtt pedig fiákeresek várják utasaikat. A fiáker üléséről kényelmesen és hangulatosan ismerkedhetünk meg a várossal. Aki jobban szereti az önállóságot, az a pályaudvarnál létesített három privát kölcsönzőből vehet ki kerékpárt, és azzal karikázhatja be Bruggét. A Reien hajókázva is ismerkedhetünk az óvárossal, sőt még az attól néhány kilométerre északra fekvő Damméval, Brugge középkori kikötőjével is. Április elejétől szeptember végéig naponta ötször indul a kerekes gőzhajó, a „Lamme Goedzak”, amelyen végig lehet járni a Brugge-Damme csatornáit. Beszállás Bruggéban a Noorweegse Kaai előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük