Berlin-Schloss Cecilienhof és a városközpont látnivalói

Schloss Cecilienhof – a berlini városközponttól északra, egy tó partján terül el a kellemes, angol stílusú park, a Neuer Garten. Ideális környezet a Vilmos koronaherceg és felesége számára 1916-ban épült, borostyánnal befuttatott, felerészt favázra épült kúriának, a Schloss Cecilienhofnak. 1945 júliusában itt találkozott Winston Churchill, Harry Truman és Sztálin a Németország sorsát negyvenöt évre megpecsételő potsdami megállapodás meghozatalára. Napjainkban luxusszálloda és múzeum (nyitva: kedd-vasárnap 10-17) működik benne. A Neuer Garten gyöngyszeme a neoklasszicista Marmorpalast (Márványpalota).

A városközpont látnivalói
Potsdamba hajóval vagy vonattal megérkezve az Altér Markton álló, Karl-Friedrich Schinkel tervezte neoklasszicista Nikolaikirchét fogjuk először megpillantani. A Havel folyó túloldalán áll az 1753ban befejezett városháza. A barokk házakban bővelkedő óváros három kapuja BrandenburgerTor(1770), Jagerton (1773) és a Nauenertor (1755. Az utóbbin átlépve a bájos Hollandische Viertlbe (holland negyed) jutunk, amelyet 1734 és 1741 között Jan Boumann tervezett holland telepesek számára.

Einstein-torony
Az Albert-Einstein-Straße vezet a Telegrafenberg tetején álló, 1921-ben asztrofizikai megfigyelőhelynek épült Einstein-turmig (nyitva: októbertől márciusig, csak idegenvezetéssel). Albert Einstein egyszer itt tartotta relativitáselméletének emlékezetes gyakorlati bemutatóját. Az obszervatórium a mai napig használatban van tudós szobrát a személyzet, szellemes módon egy kis kövecske – „Ein Stein” formájában „állította fel”.

Babelsberg
Potsdam keleti külvárosának filmipara az 1920-as években Hollywoodéval versengett, Fritz Láng Metropolis című művéhez hasonló klasszikusok készültek itt. Napjainkban stúdióként és vidámparkként üzemel a Filmpark Babelsberg (nyitva: áprilistól októberig mindennap 10-18)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük