Berlin-Mit igyunk?

Nagy Frigyes porosz király megpróbálkozott Potsdamban borkészítéssel, ám az eredmény siralmas volt. Ma már azonban számos berlini étterem kínál első osztályú választékot finom német borokból. A vörösborok minősége nem mérhető a híres, Rajna és Mosel völgyének rizlingjeihez, de a német boroknak összességében igen jó a hírük.
A legjobbnak ítélt német borok Rheingauból kerülnek ki. A legkeresettebb márkák: Schloss Johannisberger, Hattenheimer, Kloster Eberbacher, Steinberger és Rüdesheimer.

Amennyiben ünnepelni támad kedvünk, nem fogunk mellé, ha egy üveg pezsgőhöz hasonlító Sektet választunk. A Rajna-völgy legjobb vörösborai Assmannshausenben és Ingelheimben készülnek. A rheinhesseniek közül kóstoljuk meg a Niersteiner Domtalt és az Oppenheimert, amelyeket zöld palackokban forgalmaznak, eltérően a rajnai barna palackoktól. A moseli boroknak is igen jó a hírük. Az egyfajta szőlőből készült borok közül híres a Bemkasteler, a Piesporter, a Graacher és a Zeltinger. Azonban még mindig a sör. Helyben készül a Berliner Pilsner, a Schultheiss és a Kindl. A legjobb dortmundi és bajor söröket hordóból frissen csapolva (vöm Fass) szolgálják fel, de számos változatban palackozva is árusítják. Az Export világos és enyhe, a Pils világos és erős, a tápláló barna sör neve Bock.
A nyári hónapokban frissítőként kóstoljuk meg a habzó, csapolt Berliner Weiflét, melyet egy kis málnaszörppel, likőrrel vagy Waldmeisterrzl (szagosmügeszörp) spriccelnek (mit Schuss) meg, és óriási, tálszerű pohárban szervírozzák.
A berliniek szeretik a sört pálinkával (Schnapps) is megspriccelni, erre bármilyen burgonyából, kukoricából, árpából, borókából vagy egyéb szemes terményből, bogyókból készült szesz alkalmas. Pompás szívmelengető szer a téli hónapokban.
A Németországban előállított brandy (Weinbrand) egész jó, ám az igazi, erős, cseresznyéből (Kirschwasser), szilvából (Zwetschgenwasser) vagy málnából (Himbeergeist) desztillált gyümölcspárlatok sokkal finomabbak.
Mindegy, melyikkel mérgezzük magunkat: Prost! Egészségünkre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük