Berlin változatos konyha, étterem keresés

Kis berlini útikalauz, étterem választás tippek alább.

Berlinnek változatosabb konyhája van, mint bármely más német városnak. Kóstolhatunk itt japán, magyar olasz és cseh ételeket, és megízlelhetjük az arab, a török és az indonéz konyha jellegzetes fogásait is. A változó igényeknek megfelelően a mai német konyhaművészet (Neue deutsche Küche) ételkínálata is gyökeresen megváltozott. Ez nem jelenti azt, hogy a hagyományos német ételeket felváltotta a francia étrend utánzása, csupán nagyobb változatosság, több rafinéria jellemzi a konyhájukat.

Mikor együnk?
Berlinben az étkezési idők rugalmasak. Az éttermek nyitva tartása is változatos. Gyakorlatilag a nap bármely szakában talál az ember nyitott éttermet. A legfontosabb étkezésnek a reggelit tartják (Frühsiiick), amely péksüteményekből, kemény tojásból, sajtokból, müzliből és mézből áll, ezenkívül felszolgálhatnak felvágottakat, gyümölcsleveket, túrói (Quark), joghurtot és kávét vagy teát. Szállodákban reggel 6-tól délután 1-ig lehet reggelizni, de sok kávéházban egészen délután 6 óráig kínálnak különböző összeállítású reggeliket.

Népszerű hagyomány a Friihstücksbuffet, a svédasztalos reggeli: szabott ár befizetését követően, annyit vehet és ehet az ember, amennyi beléfér. A berliniek nem veszik annyira szigorúan az ebédet (Mittagessen), mint ahogyan az Németország más területein szokás, talán azért sem, mert seregnyi gyorsétkezde (Imbiss) biztosítja a folyamatos falatozást. Este az éttermek többnyire korán megtelnek, érdemes előre lefoglalni az asztalt

Hol együnk?
Bőséges az étteremválaszték: az előkelő Restaurantoktól és a nagypolgári Gaststáttéktől a művészi körökben felkapott divatos Bistrékon és Cafékon át a népszerű Kneipékig. amely eredetileg a diáknyelvben a sarki vendéglőt jelentette, ahol bőségesen mérik az italt, és nagy adag sörkorcsolyát is kap a betérő. Mikor az idő melegre fordul, a vendéglátó-ipari egységek nagy része kiköltözik az utcára is, ha nincs jó idő, akkor bekapcsolják a kültéri fűtést: (noha ezeket környezet védelmi okokból hamarosan betilthatják).

A Konditorei (kávézó-cukrászda) egyedülálló intézmények. Ebben a polgári paradicsomban, ahol nyeles tartóra erősített újságok is várják a vendégeket, bele lehet merüli a nagy múltú és közkedvelt német Kaffee und Kuchen élvezetébe. Tortái sütemények, fagylalt, kávé, tea, forró csokoládék, gyümölcslevek, sőt borok mellett, a legtöbb helyen könnyű falatokat és salátákat is kínálnak, amelyekkel enyhíthetjük kínzó éhségünket. Az Unter den Lindenen lévő fényűző Operncafé, kiugró szabadtéri teraszával, talán a legjobb hely arra, hogy beüljünk és megkóstoljunk valamit a naponta frissen készülő házias sütemények óriási választékából. Ne feledkezzünk meg KaDeWe hatodik emeleti csemege részlegéről sem, ahol szemkápráztató a kínálat, a világ minden részéről származó finomságok közül válogathatunk.

A kávézók kitűnő lehetőséget adnak arra, hogy kényelmesen kinyújtóztassuk tagjainkat, s lazítás közben megfigyelhessük a körülöttünk rohanó világot. Ráérősen elüldögélhetünk egy kávé mellett, és egy csekély összegből még jóízűen meg is vacsorázhatunk.

Brauhausnak (szó szerint söröző) vagy Bierkellernek nevezik a régi sörcsarnokokat, amelyek folyamatosan terjeszkednek, a parkokban sörkertekké (Biergarten) alakultak át. Biztosra vehetjük, hogy mindegyikben jó a sör, bőséges az ennivaló és kitűnő a hangulat.

A menü (Speisekarte) a legtöbb helyen ki van rakva az étterem elé. A felszolgálás díja, valamint az áfa (Mwst) rendszerint benne van az árban, de csekély összegű borravalót illik adni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük