Bécs szép kertek és parkok

Ki a városból! Ez megoldható itt anélkül, hogy át kellene lépnünk a városhatárt. A város 415 négyzetkilométeres összalapterületéből 205 négyzetkilométer park, kert és erdő. A legnagyobb egybefüggő zöld terület a közismert Wienerwald, a Bécsi-erdő, a nagyváros fontos szerepet betöltő tüdeje és közeli pihenőhelye. Az elegáns külső kerületek lakóházai felkapaszkodnak egészen a hegyoldalig. A 62-es villamossal vagy a 60B busszal könnyen eljuthatunk a lainzi állatkert bejáratához, ahonnan a Wienerwald egyes turistaútvonalai indulnak. A rétek, ösvények, tavacskák és a nagy nyugalom ideális feltételeket biztosítanak a kikapcsolódáshoz; az erdőbe rejtőzve található a Hermes-villa, ahol rendszeresen tartanak Bécsből idehozott vándorkiállításokat.

De található egy zöldövezet az 1. kerület körül is, minthogy a városközpontot reprezentatív parkok övezik. Az egykori vizesárok helyén alakították ki a Stadtparkot (Városi park), és 1862-ben megnyitották a nagyközönség előtt. Az újjáalakított zöld terület leltárába bekerült számos pavilon, emlékmű (többek között a valcerkirály, Johann Strauss szobra), de festői rétek, facsoportok és egy mesterséges tó is. Déli végében fekszik a Hübner-fürdőház. A kastélyszerű épületben nyaranta keringőkoncerteket tartanak. Még két létesítmény van, amely kiváló kirándulási célpont: az U4 metróvonal Stadtpark állomásának közelében rejtőzik egy árnyas kerthelyiség, a park másik végében pedig, a Wien folyó másik oldalán igen kedvelt teraszos kávéház található. Itt már egy melegebb kora nyári napon is alig lehet helyet találni.

A Ringen fekvő Burggartent 1818-19-ben a császári család magánparkjaként létesítették. A Monarchia felbomlása óta az „egyszerű nép” is látogathatja ezt a kicsiny, de hangulatos, több szinten elrendezett parkot. Impozáns az 1902-ben berendezett pálmaház, a szecesszió egy további műremeke. A Ring felöli oldalán látható a Mozart-emlékmű.

Szembeszökően egészen más jellegű az 1819-23 között létesített Volksgarten (Néppark), mely úgyszintén a Ring mentén húzódik, a Heldenplatz és a Burgtheater között. Ahogyan neve is mutatja, ez volt az első, a lakosság számára megnyitott szabad park.

A szigorú geometriai formák szerint tervezett park közepén áll a Thészeusz-templom. Két hatalmas zöld terület nyújt kiváló lehetőséget arra, hogy a város közepén találjunk kellemes felüdülésre.

kastély és park

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük