A zöld Bécs, erdő, kertváros és ligetek

Ahhoz, hogy felkereshessük Bécs két barokk díszparkját, el kell távolodnunk a Ring vonalától, mégis olyan közel vannak az óriási zöld területek.

A Belvedere-kastélyt Lukas von Hildebrandt építette 1714-23 között Savoyai Jenő hadvezérnek nyári palota céljára. Miután körbejártuk a jókora parkot, érdemes ellátogatni az Obere Belvederébe, ahol Gustav Klimt, Egon Schiele és más XIX. és XX. századi művészek alkotásai tekinthetők meg.

A schönbrunni palota a világ egyik legismertebb királyi palotája, a körülötte fekvő hatalmas kastélypark pedig értékes kertépítési emlék, amely már a XVIII. századtól nyitva áll a nagyközönség előtt. Ez a Fischer von Erlach tervei alapján létesített palota-kert együttes az U4 metróvonalon (Schönbrunn állomásig) közelíthető meg. Minden további nélkül el lehet tölteni akár egy fél napot is a csaknem két négyzetkilométer kiterjedésű hatalmas területen, beülni a Gloriette-ben található kávézóba, és elnézni a szigorúan geometrikusan elrendezett hatalmas parkot, s végül sétálni egyet a schönbrunni állatkertben. Különleges, talán kevésbé ismert látványossága a kastélyparknak a napóraházhoz kapcsolódó lepkeház. Csodálatos látvány, hogy mik röpködnek itt a mesterséges trópusi légben.

Bécs a Duna mellett fekszik – látogatóként könnyen meg lehet feledkezni erről, minthogy a látnivalók a folyótól távolabb találhatók. Aki mégis szeretne vetni egy pillantást a szép kék Dunára, az az U1-es metróval a Donauinsel állomásig utazva megteheti. Ez a mesterséges sziget, mely a Duna élővize és az Új-Dunának nevezett párhuzamos meder között jött létre, szabadidő-paradicsommá fejlődött, ahol lehet fürdeni, kerékpározni, görkorcsolyázni, gördeszkázni. A „Coppa Cagranán” (nevét a közeli Kagran városrészről kapta) számtalan part menti vendéglő található. Valamivel nyugodtabbak az Öreg-Dunánál fekvő strandfürdők, melyek a XIX. századi szabályozás után kialakított nyugodt Öreg-Dunaág mintegy 6 kilométeres hosszában nyúlnak el.

Bécs város határában – az úgynevezett Lobau negyedben – kezdődik egy hatalmas kiterjedésű ligetes terület, amely egészen a szlovák határig tart, és 1996-tól nemzeti parknak minősül. A természetkedvelőket, a szúnyogok mellett, itt még valóban érintetlen ligetes, pagonyos vidék várja. A kertvárosi, perem kerület is magáért beszél, vidéki idillt érezhetünk egy európai fővárosban.

Lobau, Wien - Bécs pereme

vízpart és parkok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük