Barbados Összefoglaló magyarul, számdatok

A Karib-tengeri térség angol gyarmata a függetlenség elnyerése után jó kapcsolatokat tart fenn Nagy-Britanniával

Barbados fővárosának. Bridgetownnak is megvan a maga Trafalgar tere, akárcsak Londonnak, s a tér közepén ott áll Nelson admirális szobra, amelyet 1813-ban emeltek. A szigetnek félreismerhetetlenül angolos a légköre, gyakran nevezik „Kis-Angliának”. Templomai – amelyek egyenesen valamelyik angol megyéből érkezhettek volna ide – mindenfelé láthatók a falvakban. Akárcsak az angolok, Barbados lakói is ösztönösen tisztelik a hagyományokat. Bridgetown kikötőjében a rendőrök például még most is a matrózok öltözékét és szalmakalapját viselik.

Barbados a karib-tengeri szigetvilág legkeletibb tagja, a Kis-Antillák ívén kívül fekszik, őslakói az aravak indiánok voltak; ez az indián törzs népesítette be a legtöbb szomszédos szigetet is. Akár a többi szigeten, a 16. sz.-ban spanyol rabszolga-kereskedők itt is foglyul ejtették, s eladták őket a gyarmatokra. 1677-ben megérkeztek az első angol telepesek. A sziget Ny-i partjánál megalapították Holetownt; 17 évre rá ülésezett először a gyarmat képviselő-testülete. A sziget brit gyarmat maradt egészen 1966-ig, amikor is önálló állam lett a brit Nemzetközösség keretében.

A34 kmhosszú,23 kmszéles Barbados viszonylag sík terület. Legmagasabb pontja, a Hillaby-hegy sem több 340 m-nél. A hűvös, ÉK-i irányú passzátszelek mindenütt éreztetik hatásukat, így a hőmérséklet ritkán haladja meg a 30 °C-ot, vagy esik22 °Calá. Csak két évszak van: a száraz (decembertől májusig) és az esős évszak (júniustól novemberig).

Barbados rendkívül sűrűn lakott: átlagosan 607 ember él egy km2-en. Éppen a nagy népsűrűség miatt sok barbadosi lakos kivándorolt.

Azoknak, akik a szigeten maradtak, stabil és viszonylag magas az életszínvonaluk. Bár a gazdaság nagy része még mindig a fehér kisebbség ellenőrzése alatt áll, akik zömmel a brit ültetvényesek leszármazottjai, a politikai hatalom már a fekete többség kezében van. A szociális ellátás jól működik, az oktatás magas színvonalú, a szigetlakók 99%-a írástudó.

A barbadosi gazdaság szinte kizárólag a cukornádtermesztésen alapul; ennek melléktermékei a rum és a melasz. Az elmúlt években az ipar szerepe jelentősen csökkent, de még mindig a cukor a fő exportcikk. A kormány lépéseket tesz annak érdekében, hogy az ipart talpra állítsa: szerkezetátalakítást hajt végre, felújítja a gépparkot, támogatja a privatizációt. Hogy az élelmiszer-behozatal csökkenjen, a farmereket arra ösztönzi, hogy a belső piacra termeljenek.

A gazdasági élet meghatározója mégis a turizmus. Valójában Barbados már több mint 200 éve vonzza a látogatókat. 1968-ban a turizmusból származó valutabevétel meghaladta a cukorexportét, az 1990-es évek közepe óta már évente több mint 400 000 turista gyönyörködik a sziget csodás látnivalóiban.

Szinte egész Barbadost gyönyörű, rózsaszín és fehér homokstrandok és korallzátonyok veszik körül. Leglátogatottabb a Platina-part, egy védett Ny-i partszakasz Bridgetowntól É-ra. A turizmus fejlődésének beindulásával egyidejűleg kezdte meg a kormány az ipar támogatását is. Van már 400 gyár, ezek a munkaerő 25%-át foglalkoztatják, és 9 ipari parkban koncentrálódnak. A szigeten van némi kőolaj és földgáz is, de ez nem elég az energiaszükséglet kielégítésére.

Az ipari fejlődés ellenére nagy a munkanélküliség. 1993-ban a munkaerő kb. 25.5%-a nem talált munkát, s ez néhány népszerűtlen megszorító intézkedés gyors megtételére kényszerítette a kormányt: ilyen volt a munkabérek csökkentése az állami szektorban, az adórendszer felülvizsgálata és a hozzáadottérték-adóra vonatkozó javaslat törvényerőre emelése. Ezek a drasztikus intézkedések meg is tették kellő hatásukat, bár a munkanélküliség még az 1990-es évek közepén is megközelítette a 20%-ot. Ennek ellenére a barbadosi életszínvonal az ENSZ értékelése szerint minden más fejlődő országénál magasabb.

SZÁMOK ÉS TÉNYEK

Terület: 430 km2
Lakosság: 261 000
Népsűrűség: 606,9 fő/km2
Főváros: Bridgetown
Államforma: alkotmányos monarchia
Pénznem: 1 barbadosi dollár=100 cent
Nyelv: angol (hivatalos)
Vallás: keresztény (protestáns 67%, katolikus 4%); egyéb 12%, nem hívő 17%
Éghajlat: trópusi monszun, esős évszak júniustól novemberig; Bridgetownban az évi középhőmérséklet 25oC
Földhasznosítás: művelt terület 77%, rétek, legelők 9%, egyéb 14%
Elsődleges nyersanyagforrások: cukornád, hal, rákfélék, kagylók; kevés kőolaj és földgáz
Fő gazdasági ágak: turizmus, földművelés, textilipar, vegyipar, elektronika. gépgyártás
Fő exportcikkek: elektronikai alkatrészek, cukor, melasz, vegyipari cikkek, textíliák, ruházat, rum
Nemzeti jövedelem/fő: 6505 USA-dolár
Természetes szaporodás: 3 ezrelék
Várható élettartam: férfiak 71 év, nők 76 év

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük