Bajmóc (Bojnice) látnivalói + szálláshely tipp

Bajmóc, Bojnice

Nem kell messzire utaznunk, hogy csodás természeti, építészeti és történelmi értékekre leljünk. Egy elbűvölő szlovák kisváros, Bajmóc pont ezeket kínálja a látogatók számára. Nyugodt, felfrissítő utazás Szlovákia szívébe.

A terület az őskor óta lakott, majd sok nagyság uralmát megérte: Csák Máté, Mátyás király, Szapolyaiak, Bocskai, Rákóczi szabadságharc. A szép, nyugodt környék sok csatát, újjáépítést látott.

Legfőbb nevezetessége vitathatatlanul a várkastély. Az eredeti vár már a magyar honfoglalás korában állhatott, a monda szerint egy Bojnik nevű rablólovag építtette. 1889-1910 között a Loire menti francia várkastélyok mintájára alakították át, a máig látható romantikus stílusú épületre. A II. világháború után állami tulajdon lett, múzeumi és rendezvényközponti szerepet betöltve. A kitűnő állapotban lévő, alig több mint százéves épület több nemzetközi filmforgatás helyszíne, szellem- és kísértetfesztiválnak otthont adó mesés kastély. Parkjában, a gyerekek nagy örömére, állatkert található, ezzel rendkívül vonzóvá téve a térséget célba vevő kirándulókat. A pompás látványt nyújtó 365 ablakos várkastély romantikus benyomását a palota és kápolnarész, valamint a kecses tornyok erősítik.

Az eredeti óvár szabálytalan sokszöget alkot, ezekből emelkedik ki az ötemeletes új vár, melynek 100 szobája volt. A meglehetősen bonyolult, sokfolyosós, kis és nagy várudvarokkal tagolt és bástyajárókkal díszített kastély termeiben jórészt eredeti berendezési tárgyakat láthatunk, művészi faburkolatokat, értékes festményeket, bútorokat. A nemesi élet és lakáskultúra, hagyományainak és a középkori fegyverek bemutatása mellett az európai művészet emlékeit közszemlére teszik. A kastély egyik legszebb terme az úgynevezett Aranyszalon, melynek aranyozott mennyezetét 183 angyalka arca díszíti. A Kékszalon falán pedig magyar királyok alakjai láthatók, a mennyezetén pedig a Pálffy, a Thurzó család és Mátyás király címere figyelhető meg. A vezetett túra végén egy a vár alatti természetes barlangba nézünk le, és gróf Pálffy János impozáns síremlékét mutatják meg. Nemcsak csodás szépsége, de a programkínálat sokasága méltán teszi leglátogatottabb kastélyává Szlovákiának. Egymást érik a különböző társadalmi és kulturális események: koncertek a Hunyadi teremben, esküvői szertartások az Aranyszalonban, hagyományőrző fesztiválok és haditorna-bemutatók. A leghíresebb a Nemzetközi Szellem- és Kísértet Fesztivál, melynek során a várat megszállják a szellemek. Az izgalmas program során a város minden pontja megtelik turistákkal.

A várkastély bejáratának közelében áll  a Felvidék legöregebb, több mint 700 éves fája, melyet Mátyás király hársfájának neveznek.

A természeti értékeket említve nem hagyhatom ki a várbarlangot. A Bajmóci várbarlang természetes mésztufa barlang, 22 méter átmérőjű, 6 méter magasságú, a felszín alatt 26 méterrel helyezkedik el, a Bajmóci kastély 4. udvara alatt. A barlang a légköri csapadék következtében alakult ki, a mésztufa képződmény repedésein befolyt víznek köszönhetően. A barlangban két tó található, 8m és 12m mélységgel.

A vár szomszédságában található a Bajmóci Állatkert, amely Szlovákia legtöbb állatfaját felvonultató állatkert, igen közkedvelt. A legérdekesebb a majom- és az elefántpavilon, az akvárium és a terrárium. Különös figyelmet szentelnek itt a gyerekeknek, részükre megnyílt az ún. gyermek ZOO, ahol négy házikóban szórakozhatnak, melyek építészeti stílusa követi a jellegzetes csicsmani, liptói és vágmenti házak stílusát. Látványosságai közé tartozik a 7 méter magas kilátótorony, erről a gyerekek csúszdán csúszhatnak le, közvetlenül a szelíd háziállatok közé.

Rendkívül érdekes az Őskori Múzeum, szerintem kihagyhatatlan. Az egykor ezen a területen élt Neander-völgyiek életét ismerhetjük meg a talált leletek alapján.  Hűen tükrözi életük mindennapjait, bemutatja kőből készült eszközeiket és azt, hogy ezek segítségével milyen eszközöket készítettek, továbbá étkezési szokásaikat, a vadászatot, ruházkodásukat és a mindennapi harcot a túlélésért… Az őskori csontmaradványok között orrszarvú csontok, mamut, őz, barlangi oroszlán, szarvas, bölény és egyéb emlősök, madarak maradványai látták meg a napvilágot. A régészek szerint az ország leggazdagabb őskori lelőhelye található itt. Minden évben megrendezésre kerülnek különféle érdekes történelmi programok, mint éjszakai túrák, versenyek, oktatótúrák és egyéb különlegességek.

A Sirály termálfürdő gyönyörű környezetben, a városi erdőparkban, a Bajmóci várkastély és az állatkert közelében fekszik. A 3 medencében a főidény alatt a víz hőmérséklete 26 – 33 °C. Sport és szórakozási lehetőségek: csúszdák, homokozó, légvár (ugrálóvár), röplabdapálya, hinták és terjedelmes szabad területek. A csúszdák saját érkezési medencével rendelkeznek. A víz ráadásul gyógyhatású.

Szálláshelyek a városban és környékén: Bajmóc szállások ITT, hotel, panzió és apartman keresés segítség online.

Képes ízelítő, fotók, élmények:

További leírások, adatok, látnivalók és nevezetességeik – események, program ajánló vagy képek a helyről. Bojnice látnivalói, nevezetességei: eng.bojnice.sk és www.bojnicecastle.sk. Történelme és látnivalók magyarul: hu.wikipedia.org/wiki/Bajm%C3%B3c.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.