Bahama-szigetek szállás keresés és nevezetesség tippek

Bahama-szigetek

A Karib-tengeri szigetcsoport, az észak-amerikaiak szórakozóhelye fejlett turizmussal és offshore banküzletekkel rendelkezik. Minden szempontból egzotikus úticél. Teljes állandó lakossága sokat nőtt, 351461 főre nőtt 2010-re.

A genovai hajós, Kolumbusz Kristóf (portugálul: Cristóvão Colombo, spanyolul: Cristóbal Colón) a Bahama- szigetekhez tartozó San-Salvador szigetén (más néven Watling-szigeten) lépett először az Újvilág földjére. Hogy pontosan hol, azt ma már nemigen tudjuk megállapítani, de a szigeten négy emlékmű is van, és állítólag mindegyik azt a helyet jelöli, ahol a nagy felfedező kikötött.

Szállás keresés és nyaralás, üdülés foglalás lehetőség egyénileg. A piros linken keresztül megkapjuk a foglalható szálláshelyek, hotelek aktuális listáját: Bahamák: szállások, hotel és apartman képek árak/leírás ITT. Szálloda, nem vad-kemping-üdülő és apartman (kiadó nyaraló-ház, lakás vagy villa) ajánlatok. Kis csoportok részére ez a hotelkereső kínálja a szabad szobákat kedvező feltételekkel. Friss élménybeszámolók, értékelések, vélemények sora vár ránk a leírások/fotók mellett. A szép lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive napi és csomag ajánlatok. Gyakran nagy baráti társaságok, csoportok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel.

– Sir Charles Guest House (egy és két hálószobás 52 m² illetve 79 m² apartman, South Palmetto Point, )
– Harbor Breeze Villas 5***** (69 m²-es kiadó egységek, kettő és négy főre egy és két-hálószobás, megfizethető luxus, pazar kilátás és kertes környezet)


Utazás képek, kedvcsináló, élménybeszámoló és szálloda ízelítő:

Last minute és first mimute akciós árak a szálláshely árgyűjtő oldalon, több mint 800 lehetőség 2019-ben: Bahamák települései szerinti hotel árak, szállások ITT. Szoba, apartmanok (kiadó villa, házak és nem-olcsó ágyak hosszútávra), pici-szálloda igen, vendégház és turista kategória nem vagy alig-alig. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálláskereső online rendszerekből. Önellátó, reggelis, félpanziós, all-inclusive csomag ajánlatok egész évben.

Történelem, nevezetességek és látnivalók:
San Salvador egy a 700 sziget és 2000 korallzátony közül, amely a Bahama-szigetcsoportot és az azonos nevű államot alkotja. A szigetcsoport 1200 km hosszú ívet képez Haiti Ny-i csücskétől Florida DK-i részéig. A szigetek az 5956 km² területű, legnagyobb Androstól a lakatlan szigetekig igen különböző méretűek. A két legnépesebb sziget a New Providence, ahol a főváros, Nassau fekszik, valamint a Nagy-Bahama-sziget. New Providence a sűrűbben lakott: 246329 lakosa volt 2010-ben, pedig területe valamivel kisebb, mint Nagy-Bahama-szigeté, amelyen 41 040 ember él. E két sziget lakossága Bahama népességének 75 %-át jelenti.

Rabszolgák és leszámozottjaik

A Bahama-szigetek népességének több mint 80%-a az Észak-Afrikából a 18. sz.-ban behurcolt rabszolgák leszármazottja. A szigetek őslakosai az aravak indiánok voltak, akiket a spanyolok rabszolgamunkára Hispaniolára szállítottak. Maguk a spanyolok sohasem telepedtek le a Bahamákon, az első európai telepesek a 17. sz.-ban Angliából a vallási üldözés miatt elmenekült puritánok, valamint kalózok voltak; az utóbbiak jó rejtekhelyeket találtak az ezernyi titkos, jól védett horgonyzóhely között. Hozzájuk később az amerikai függetlenségi háborúban (1775-83) vereséget szenvedett királypártiak. majd még később, az amerikai polgárháborúban (1861-65) legyőzött déliek csatlakoztak. Egy rövid. 18. sz.-i időszaktól eltekintve a Bahama-szigeteket a 17. sz.-tól kezdve a britek kormányozták egészen 1993-ig, amikor független államként a brit Nemzetközösség tagja lett.

A szigeteknek kevés természeti kincsük van; a bahamaiak évszázadokon át halászok és kis földeken gazdálkodó parasztok voltak. Egyedül a korallzátonyok között folytatott szivacshalászatból származott bevételük. Ám az 1950-es években döntő változás következett be a szigetvilág gazdasági életében.

Kihasználva az Észak-Amerikához való közelséget, a forró, napos, de mégis nedves klímát, a fehér homokos strandokat s főleg a tengert, amelyet itt a Golf-áramlat mindig langyosan tart, bahamai és külföldi üzletemberek az idegenforgalom nagyszabású fejlesztésébe kezdtek. Ma már mintegy 3,5 millió turista látogatja a Bahama-szigeteket évente – főleg az Egyesült Államokból -, és a turizmus lett a gazdaság alapja, amely a munkaerő mintegy 40%- át foglalkoztatja.

Az egyik legnagyobb idegenforgalmi beruházás Freeport City-Lukaya kifejlesztése volt, Nagy-Bahama-sziget Ny-i csücskén. Ez a terület eredetileg kietlen, fenyőerdőkkel borított vidék volt, míg egy Wallace Groves nevű amerikai pénzember engedélyt nem kapott a bahamai kormánytól a térség idegenforgalmi és ipari övezetté való fejlesztésére. A négy hektáron elterülő Freeport City-Lukaya ma a Karib-szigetek legnagyobb üdülőkörzete hotelekkel, kaszinókkal, villákkal, kellemes homokstranddal és nemzetközi bazárral. Mélytengeri kikötője mellett gyógyszergyár, cementmű, nagyobb kőolajfinomító és átrakó állomás létesült.

Nagy-Inagua-szigeten van a világ legnagyobb olyan üzeme, ahol napfénnyel szárított sót termelnek. New Providence homártelepe exportigényeket elégít ki. A kormány támogatja a mezőgazdaságot, főként Androson, mert szeretné az országot minél hamarabb önellátóvá tenni. Japán tőkével nagy citruslé-feldolgozó üzem létesült, és 8090 ha-on telepítettek citrusféléket.

A bahamai törvények mentesítették az egyéneket és társaságokat a jövedelmi és örökösödési adótól, ezért több mint 390 bank és nagyvállalat települt az országba. Nassau az eurodollár egyik kereskedelmi központja, amely a londonival vetekszik. Üröm az örömben, hogy az országot kapcsolatba hozzák a drogkereskedelemmel, bár a kormány az Egyesült Államok nyomására megtette már az első lépéseket ennek letörésére. Az adóparadicsomok közben a 2008-as pénzügyi világválság után egyre inkább modern, “klasszikus” telephelyeket keresnek.

A Bahama-szigetek fő központjai, New Providence és Nagy-Bahama-sziget már felkészültek a turisták fogadására és az üzleti életre, de számos más szigetet, amelyeket „családi szigeteknek” vagy „külső szigeteknek” neveznek, alig érintettek az utóbbi évek változásai.

A New Providence-től K-re lévő Eleuthera-szigetek mellett fekvő kis Spanish Wells nagyobbrészt az első puritán telepesek leszármazottaiból álló lakossága 300 éven keresztül megőrizte különállását és identitását. A Kis- és Nagy-Abaco-sziget mesteremberei még ma is úgy építik hajóikat, ahogy őseik tették századokkal ezelőtt. George Town a Ráktérítőn fekvő Exuma-csoportban máig megtartotta szigeti székvárosi jellegét.

Említést érdemel még a kicsiny Bimini-csoport, ahol Ernest Hemingway amerikai író egy darabig élt. Cat-szigeten, a Bahamák legkeletibb tagján van a szigetállam legmagasabb pontja, a mindössze63 mmagas Alvernia- hegy. Androson, New Providence-től Ny-ra több mint 110 ún. kék lyuk van. Ezek mindenütt megtalálhatók a Bahamákon, de Androson van belőlük a legtöbb. A kék lyukak olyan széles, meredek falú szárazföldi alagutak, amelyekben a sziget korall alapjain keresztül a tenger felemelkedik.

Ennél impozánsabb az androsi korallzátony a sziget K-i partján. Hosszúsága 200 km. és nagyságban a második az ausztráliai Nagy-korallzátony után.

Bahamák

Települések szállás ajánlóval: Nassau, Freeport (pl.: Grand Lucayan Resort Bahamas – 4 csillagos **** óriási szálloda, vagy az érdekes olcsóbb Pelican Bay Hotel 3***), Georgetown, Marsh Harbour, Alice Town, Governorʼs Harbour, Harbour Island, Farmerʼs Hill, Hope Town, Cherokee Sound, Treasure Cay, Hartswell, Andros Town, Clarence Town, Mount Thompson, Seymourʼs, Arthurʼs Town, Bailey Town, Behring Point, Cartwright, Colonel Hill és Freetown.

Adatok, Számok, adatok, száraz tény tudnivalók:
Hivatalos név: Bahamai Közösség
Területe: 13 940 km²
Lakossága, népessége (2010): 351 ezer
Népsűrűsége: kb. 28 fő/km2 (ez nem túl magas)
Fővárosa: Nassau
Államforma: alkotmányos monarchia
Pénzneme: 1 bahamai dollár=100 cent
Fő nyelvei: angol, kreol
Vallása: keresztény (baptista 32%, anglikán 20%, római katolikus 19%, metodista 6%)
Éghajlata: trópusi monszun, esős évszak júniustól novemberig; Nassauban az évi Középhőmérséklet: 24 Celsius
Földhasznosítás: művelt terület 1%, erdő 32%, egyéb 67%
Elsődleges nyersanyagforrások: fa, hal, rák- és kagylófélék
Fő gazdasági ágak: idegenforgalom, offshore banküzletek, kőolaj-finomítás, halászat, erdőgazdaság, gyógyszeripar, cementgyártás
Fő exportcikkek: rák- és kagylófélék, rum, só, faanyag, cement, gyógyszer
Nemzeti jövedelem/fő: 12 342 USA-dollár
Természetes szaporodás: 16 ezrelék volt 1995-ben, és nőtt utána

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.