Bad Schandau szálláshelyek, utazás élmény tippek

Bad Schandau

Népszerű szálláshelyek magyarul: Bad Schandau hotel és apartman szállás ajánlatai ITT. Panziók, apartmanok, olcsó szoba és magánszállás és szállodák minden igényre a térségben. Olcsó, wellness és üzleti elegáns szállás csoportnak, rendezvényekhez. Kiadó lakás, apartman és munkásszálló vagy turista olcsó szállás megoldások egy helyen.

Hotel Elbresidenz Bad Schandau

Ha már csodákra várunk, akkor Hotel Elbresidenz Bad Schandau *****, az az 5 csillagos szálloda, az amiért érdemes lefeküdni és utána felkelni, dolgozni, mosolyogni és vicsorogva küzdeni. Száz méterre a folyótól a 211 szobás luxus hotelben mindent megkapunk. Igen, ez tényleg drága, mert 3 éttermében, illetve bárjában szó szerint egy vagyont ott lehet hagyni minden nap. Az érzés miatt érdemes, az árak miatt nyilván választhatjuk az olcsóbb kis környékbeli családi vendéglőket.

A kínálatban, városok / szállások távolsága a cseh határ közelében: Papstdorf 2.2 km 1, Kurort Gohrisch 2.3 km 3, Königstein 5.8 km 1, Kurort Rathen 6.0 km 1, Rathen 6.2 km 1, Lichtenhain 6.9 km 1, Hohnstein 7.8 km 1, Hřensko 8.1 km 3, Stadt Wehlen 9.9 km 2, Sebnitz 10.9 km 2, Janov (Csehország) 11.0 km 1 és Lohmen 12.9 km 1. A kellemes vendégházak, hangulata mellett a nagy villák és elit kastélyok luxus megfér.
Ez a kisváros Szász Svájc egyik üdülő- és kirándulóközpontja; az Elba jobb partján, a kiszélesedő Kirnitzsch- és Zaucke-völgyben fkeszik. A gépkocsis turisták a folyóparton levő, nagy parkolóhelyre kanyarodhatnak.

A városka várhegyén, a mostani Schlossbergen a XIII. században épült Schomberg vára, amely a fontos közlekedési út védelmére szolgált. Schandau a XV. században szerepelt először az oklevelekben. Régi épületei csak részben maradtak fenn; az 1678., majd 1704. évi tűzvész sok kárt tett bennünk. Lakosai ma főleg idegenforgalomból élnek, de fejlett ipara van (hajógyár, fa feldolgozó kombinát.

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben:

Látnivalók:

A Strasse der III. Weltfestspiele vezet be félkelet felől a városkába. Jobb kézre találjuk az Ostrau városrészbe vezető, 1904-ben épült drótkötélpálya végállomását, a népszerű kiránduló-kisvonat, a Kirnitzschtalbahn (Kirnitzsch-völgyi vasút) állomását, majd a Millionenbau épületét, amely eredetileg kiállítások céljára szolgált, most pedig ,,Am Stadtpark” néven üzletház.

Helytörténeti múzeum: A város történetére, a vidék természetrajzára és – többek között – a hegymászó sportra találunk itt érdekes dokumentumokat.

A Karl-Marx-Platz a városka egyik fontos csomópontja. Alatta vezették el az észak felől csordogáló – tavasszal inkább hömpölygő – Kirnitzsch folyó vizét. A tér sarkából lépcsőfeljárat vezet a Schlossbastei vendégfogadóhoz, s onnan tvább szerpentinút a Schlossberg, a Várhegy felé.

Mesterséges romok (Künstliche Ruinen). 1882-ben létesítették őket, s kilátótorony szerepét töltik be. Köröskörül láthatók az egykori Schomberg-vár ár ok gyűrűjének nyomai, egyes helyeken falmaradványok vannak. A ciszterna ugyancsak a régi erődítményből való.

Az August-Bebel-Strasse, a város egyik legszebb utcája, a Karl-Marx-Platzból északi irányban vezet a Kirnitzsch folyó bal partján. Balra a Schlossber tárul elénk, favázas házaival. Jobbra, a folyón túl a Stadtpark (városi park) húzódik, amelyben a Clara Zetkin üdülőotthon előtt a fasizmus áldozatainak emlékműve áll. A Stadtmühlenplatz az August-Bebel-Strasse északi végén van.

A régi városháza (Altes-Rathaus – a postával szemben). Az épület 1863-tól 1938-ig volt városháza. Az elé épített lépcsőtornyon a városi és az egykori szász választófejedelmi címert láthatjuk.

A Marktstrasse a Poststrasse végéről vezet fél felé. Egyik házán Justus Sieber egyházi és világ dalköltő emléktábláját láthatjuk; Sieber a XVII. század második felében Bad Schandauban volt pap.

Ernst Thälmann-üdülőotthon ( a tér nyugati oldalán). 1705-ből való, késő reneszánsz épület, magas tetőzettel, kettős padlásablaksorral. Eredetileg serfőzde céljaira szolgált.

Adler-gyógyszertár( a tér északi oldalán, a Marktstrasse sarkán). A tér legszebb, favázas szerkezetű épülete 1660-ból származik.

Szt. János templom (St. Johannis Stadtkirche – a tér keleti oldalán) a XVIII. század elején épült.
Két reneszánsz műremeke: a homokkőtömbből faragott szószék, valamint a homokkőből, szász márványból és féldrágakövekből készült, 1572-ből származó oltár, amely 1760-ig a drezdai Kreuzkirchében, majd 1906-ig az Annenkirchében állott. A bejárat mellett bent balra találjuk az egyetlen Elba-parti helységből sem hiányzó árvízmagasság jeleket.
A Königsteiner Strasse vezet a főtér nyugati végéből a hajóállomás felé. Az utcában van a régi vámház (Zollhau), s mellette az 1751-ben épült Sóimérő (Salzschank) épülete.

A környék kirándulóhelyei: A Lichtenhaini-vízesés, a Szász Svájc különleges természeti szépsége; Neumannmühle, a vidék legérdekesebb fűrészmalma, Zeughaus – fegyverraktár, Hinterhermsdorf temploma, a sziklaszínpad, Altrathen várának romjai, Neurathen sziklavár maradványai, a Bastei hídja, Lichtenhain temploma, Szt. Péter és Pál-templom, a Helytörténeti múzeum, Hohnstein temploma, városi gyógyszertár, városháza, Hohnstein vára, Lohmen plébániatemploma, Lochmühle fogadó, Wehlen várának maradványai, Helytörténeti múzeum és növénykert, Szűz Mária-templom, Königstein vára.

Budapest és Bad Schandau távolsága kb. 650 km autóval az online útvonaltervező ajánlásával. Repülőtér távolságok a központtól: Klotzsche (DRS) 35.5 km (Dresden – Drezda) és Ruzyně (PRG) 90.5 km – Prága repülőtere.

Vélemények és magyar leírások utazásunk segítéséhez, oda vonzzuk magunkat az élményhez és a minőséghez itt Németországban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük