Ázsia – Összefoglaló magyarul

Sok szempontból Ázsia az ősi és titokzatos földrész. Az európaiak századokon át úgy érezték, hogy valahol a valóság és mítosz között lebeg. Csodás és fantasztikus történetek keringtek róla. A 14. sz.-ban Ázsiában utazó Marco Polo halálos ágyán kijelentette: „A felét sem mondtam el annak, amit láttam”.

Ázsia a legnagyobb földrész, a világ szárazföldjeinek egyharmadát foglalja el, s népességének mintegy 60%-a lakik itt. Földjén Szibéria örökké fagyott földjei mellett megtalálhatók a malajziai dzsungelek, az arab sivatagok vagy Japán vulkáni kúpjai. Itt emelkedik a Föld legmagasabb csúcsa, a 8848 m-es Csomolungma, de itt található a világ legmélyebb szárazföldi pontja is, a Holt-tenger. 396 m-rel a tengerszint alatt.

Ázsia foglalja magában a volt Szovjetunió területének kétharmadát és egész Kínát. Babilon, Asszíria, Perzsia, Arábia, Levante, India, Mezopotámia, Kína földjén, az Indus völgyében civilizációk születtek. Innen indultak hódító útjukra a világvallások: a buddhizmus, a hinduizmus, az iszlám és a kereszténység.

Ha leszámítjuk Dél-Oroszországot és a közép-ázsiai régiót alkotó szovjet utódállamokat: Türkmenisztánt, Tádzsikisztánt, Kazahsztánt és Kirgizisztánt, Ázsiát négy részre oszthatjuk. Ezek a következők: Kelet-Ázsia (vagy Távol- Kelet), amely Kínát, Japánt és Oroszország ÉK-i részét foglalja magában; Dél-Ázsia, amelynek az indiai szubkontinens a meghatározó része; Délkelet-Ázsia, amelyhez a csendes-óceáni szigetvilág és Indokína tartozik; végül a Közel-Kelet (Nyugat-Ázsia), amelyet a Földközi-tenger és a Vörös-tenger határol.

Ázsia sok részén jelentkeznek környezeti ártalmak, és ezen a földrészen találhatók a világ legzsúfoltabb, legzajosabb, legpiszkosabb és legszennyezettebb levegőjű városai, Delhi és Hszian a világ legrosszabb levegőjű városai. Delhiben évi 294, Hszianban 273 napon át haladja meg a légszennyezettség a határértéket.

Az ázsiai városlakók élete kemény küzdelem a túlélésért, minthogy kevés a munkalehetőség, drága az élelem, az oktatás színvonala csökken, a vezetékes víz és a villanyáram luxusnak számít. Calcuttában például a házaknak csak alig több mint 55%-ában van víz és villany.

A vidéken nagymértékű erdőirtás folyik. 1980 és 1990 között a hatalmas trópusi keményfa- erdőkkel rendelkező országok, például Thaiföld, a Fülöp-szigetek és Malajzia értékes természeti kincsük 2-3%-át vesztették el évente.

Terület: 44 385 000 km2

Lakosság 3 184 000 000

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük