Az Écrins Nemzeti Park

Écrins Nemzeti Park területe: 91 800 ha
A legmagasabb pont (Mont Pelvoux): 3946 m

RHÖNE-ALPOK, FRANCIAORSZÁG
Az écrin szó franciául „ékszerdobozt” jelent, és ami a természeti szépségeket illeti, a francia Alpokban található Écrins Nemzeti Park valóban egy sor ékkövet tartalmaz. A Le Massif des Écrins 4000 méterre, toronyként magasodik a vad Vallouise-völgy fölé. Lejjebb, a napos lejtőkön levendula virágzik a tölgy-, bükk- és fenyőerdőkben, melyek a helyiek által Isabelle de Francé névre keresztelt lepkének adnak otthont. A magasabban fekvő területeken, a sziklafalak árnyékában vadabb a táj. A hosszú főgyökerekkel rendelkező fenyők helyét itt a rövidebb gyökerű lucfenyő veszi át, mely jobban tud alkalmazkodni a sziklás lejtők ritkásabb talajához.

Az 1973-ban létrehozott parkban alpesi flóra és fauna honos. A legkönnyebben Briancon felől közelíthető meg, a D 994-es, majd a 984-es úton a különös nevű Le Pré de Madame Carle (Madame Carle rétje) felé. Innen kétórás sétával lehet eljutni a Fehér-gleccserhez, ahonnan gyönyörű látványt nyújt a délre fekvő Fekete-gleccser.

Az Écrins Nemzeti Park

A hágótól gyalogút vezet a vadregényes vízmosástól a L’Alpe du Villar-d’Aréne-hez, az úton táblák jelzik a látnivalókat. Gyakran figyelhetünk meg errefelé párosával repülő arany sasokat. Az arany sas rendkívül jól érzi magát az Écrins Parkban, ahol költőhelyet is talál magának. A madarakat Franciaország más tájaira innen telepítik át.
A Mont Pelvoux 3946 méter magas csúcsa a legmagasabb a parkban, és valaha a savoiai Alpok (és vele a Mont Blanc) Franciaországhoz csatolása előtt – a legmagasabb hegy volt az egész országban. A Pelvoux-hegy nevezetes számos gleccseréről: a Pelvoux-gleccser a csúcsnál, a déli oldalon a Du Clos De L’Home, közöttük a Momie és a Violette a keleti oldalon, és a Fekete-gleccser a déli részen.

A parktól északra található a Meije hegy-vonulata, melynek legmagasabb csúcsa 3983 méter. La Grave-ból a hegyet mászni nem kívánó kirándulók drótkötélvasúton majdnem a csúcsig feljuthatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük