Mont Blanc hotelek: fehér hegycsúcsok és jeges sziklák

Mont Blanc hegycsúcs magassága: 4807 m
Jégtenger hossza: 7 km
Jégtenger szélessége: 1200 m

Szállás keresés a turista szoba kategóriától, 1-2-3-4-5 csillagos, a luxus szállodákig: Mont Blanc, Chamonix város és környéke szállás ajánlatai ITT.

FRANCIAORSZÁG / OLASZORSZÁG / SVÁJC térsége, határvidéke

Európa (a történelmi) legmagasabb hegye gleccsereiről és hegyes gránitszikláiról híres. Byron és Shelley itt találtak rá „a magány nyelvére”. A Mont Blanc (vagy Mont-Blancin, ahogyan a franciák hívják) tulajdonképpen egy hegytömb, azaz hegyvonulat, s nem egyetlen csúcs; mintegy 40 km hosszú és 10 km széles. A hegy uralja a francia Alpokat, valamint a svájci és olasz határ¬vidéket. A csúcsáról táruló látványt „felejthetetlennek” írják le. A Kaukázus legmagasabb pontja – Európa valódi teteje – az Elbrusz, a kettős hegycsúcs az Oroszországhoz tartozó Kabard-Balkárföld és Karacsáj-Cserkeszföld köztársaságok területén 5642 méterig emelkedik ki.

hegycsúcsok Chamonix határából

A Mont Blanc alulról 2011

A francia hegycsúcsot első ízben 1786-ban „hódította meg” Jacques Balmat. Ő Chamonix-ból, a hegy lábánál fekvő francia városból származott, és hegyi vezető volt, aki dr. M. G. Paccard-t kísérte. A következő évben visszatért Horace Bénédict de Saussure, az ismert svájci orvos és természettudós társaságában. Manapság rendszeresen érkeznek hegymászók a csúcsra a voie royal-on, azaz „királyi úton”, melynek első szakasza az Aiguille du Midi téléphérique mellett vezet.

Az Aiguille du Midiről pompás kilátás nyílik olyan természeti csodákra, mint a Les Grandei Jorasses vagy a Dents du Midi („Dél fogai”). A Tramway du Mont Blanc néven ismert fogaskerekű vasúttal lehet eljutni a Jégtengerhez (mely valójában egy hatalmas gleccser része). Az út fenyőerdőkön keresztül, egy viadukton át vezet a „tengerhez”. A gleccser csodálatos látvány, megfagyott hullámai szikráznak a napfényben.

A hegy lábánál terül el a Chamonix-völgy, melyet ugyancsak Franciaország csodás természeti szépségei között tartanak számon, Chamonix városa sok rendezvény és kulturális program helyszíne. Az ősi fenyőerdők adnak otthont a ritka harkálynak, a pic tridactyle-nék. Az alacsonyabban fekvő lejtőkön mogyorós pelék és ragadozó madarak élnek. Franciaország, Olaszország és Svájc közös szervezésében a Le Tour de Mont Blanc keretében a kirándulókat körbeviszik a hegy alacsonyabb nyúlványain. Hegyi-futó, hegymászó, gleccsermászó és sí versenyek érdekes helyszíne ez, a sípálya rendszer drága, de jónak mondható, céges és elit csoportok meg tudják fizetni.

Mont Blanc hegycsúcs

Élmény, fotó galéria:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.