Arab Emírségek történelem és leírás magyarul

A hét sejkség szövetsége olajból származó mesés gazdagságát a gazdaság diverzifikálására és külföldi befektetésre használja

Valaha Kalózpartnak nevezték az Arab Emírségek1318 km hosszú partvonalát. A félelmetes, görbe tőrrel (kundzsa) és handzsárral fölfegyverzett arab kalózok fosztogatták a Perzsa-öbölben megjelenő európai kereskedelmi hajókat. A partok mentén ma is láthatók erődjeik és őrtornyaik romjai.

A 19. sz. elején Rász-el-Haima lakóinak száma 390 000 fő volt. Flottájának 880 hajóján 19 000 tengerész szolgált. A kalóztámadások már az Indiai-óceánra is kiterjedtek. A 19. sz. közepén a nyugati kereskedelmi flották védelme érdekében Nagy-Britannia kénytelen volt beavatkozni. Elpusztította Rász-el-Haimát, érvényt szerezve annak a hímévnek, hogy a britek a tenger urai. Az 1853-ban kikényszerített fegyverszüneti szerződés után a térség a Szerződéses Part (Szerződéses Omán) elnevezést kapta. A vitorlák között süvítő szelek és a vad csatakiáltások hangját mára az Öbölben közlekedő tartályhajók motorjainak véget nem érő zúgása váltotta fel.

Hét sejkség

1972-ben, miután a britek kivonultak a térségből, az Arab Emírségek hét sejkség; Abu Dhabi, Bubai, Sardzsa, Rász-el-Haima, El-Fudzseira, Umm-el-Kaivein és Adzsmán szövetségeként jön létre. Az egykor fűszerekkel, igazgyönggyel és rabszolgákkal kereskedő emírségekbe az 1962-ben megindult olajtermelés soha nem látott gazdagságot hozott. A szövetség legnagyobb sejkségének, Abu Dhabinak vannak a leggazdagabb lelőhelyei.

A 77 700 km2 területű állam rövid partszakasz fölött rendelkezik a MMuszandam-félszigettől D-re, az Ománi-öbölben, valamint a Perzsa-öbölben. Felszíne túlnyomórészt sík, homokos sivatag, míg a félsziget É-i részén húzódó Hadzsar-hegység egyik csúcsa2081 mmagasra nyúlik.

A forró, párás nyarakon, júliusban és augusztusban a hőmérséklet eléri a 49 °C-ot is, októbertől május közepéig viszont időjárása rendkívül jó: a meleg, napsütéses nappalokat kellemesen hűvös esték váltják fel. A gyér csapadékot főleg a téli viharok hozzák. Rász-el- Haima emírség, El-Fudzseira part menti síksága és az oázisok meglehetősen termékenyek, a terület többi része azonban terméketlen és jórészt sivatagos.

Az emírségek lakosságának 80%-át bevándorlók, főként irániak, pakisztániak, indiaiak és más kelet-ázsiai országból idetelepültek alkotják. A gazdag olajbevételekből megvalósult fejlődés mágnesként vonzza a betelepülőket: a férfiak száma kétszer akkora, mint a nőké.

1974-ben a hét állam megszüntette a külön minisztériumokat. Az országot minisztertanács irányítja, amelyet az elnök, az Uralkodók Legfelsőbb Tanácsának egyik tagja nevez ki. A tanácsot a hét állam uralkodói alkotják, akik abszolút uralmat gyakorolnak saját államukban. A Legfelsőbb Tanács döntéseihez legalább öt tag egyetértése szükséges.

A Szövetségi Nemzeti Tanács 40 tagját jelölés útján választják. Ezt a tanácsadói feladatot ellátó testületet nemrég állították fel ismét, mivel sok panasz hangzott el a demokrácia hiánya miatt. A lakosság az iszlám szigorú formáját gyakorolja, de nem fanatikusan, csak újabban kezdett tért hódítani a fundamentalizmus.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük