Alsóhermándi-cseppkőbarlang, Harmanec Szlovákia

A szemet gyönyörködtető Hermándi-völgyben (Harmanecká dolina). a Nagy-Fátra (Vel’ká Fatra) és a Körmöci hegyek (Kremnické vrchy) határvonalán, Besztercebányától (Banská Bystrica) délnyugatra fekszik kb. 9 kilométerre az Alsóhermándi-cseppkőbarlang. 1932-ben fedezték fel, és 1950-ben nyitották meg a nagyközönség előtt.

Az Alsóhermándi-cseppkőbarlangot Fehér-barlangnak is nevezik, mivel hófehér cseppkőalakzatok díszítik. A barlang két szintjének tágas termeit és csarnokait, hatalmas zuhatagait, különleges alakú függő- és állócseppköveit a vízfolyások, valamint a lemálló sziklatörmelékek alakították ki. A látogatók előtt megnyitott legmagasabb barlangterem a Pagodák csarnoka, amelynek magassága 28 m, és az itt kialakult pagodaszerű cseppkőképződmények elérik a 12 métert. Különlegességnek számít a Borsóterem borsószerű cseppkődíszítése, továbbá a legérdekesebb látnivalók közé sorolhatók a barlang kis tavai, amelyek a zöld valamennyi árnyalatában játszanak.

Az Alsóhermándi-cseppkőbarlanghoz a közeli parkolóból kanyargó ösvény vezet. A barlangséta során a látogatóknak 1042 lépcsőfokot kell végigjárniuk.

A környéken szép panziókat, hoteleket és turista vendégházakat (kiadó szobát és lakást) találunk.

Barlang videó 2010: www.youtube.com/watch?v=EPKs8dncUYA.

Magyar wiki: hu.wikipedia.org/wiki/Als%C3%B3herm%C3%A1nd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük