Abisko Nemzeti Park, Lappföld

NORBOTTEN, SVÉDOSZÁG
Abisko Nemzeti Park területe: 7700 hektár
Nemzeti park alapítása: 1909

A Svédország északi részén elterülő Lappföld több szemet gyönyörködtető nemzeti parknak ad otthont. A legszebb közülük az Abisko. Igazán káprázatos látványt nyújt a mélyen fekvő völgyben elhelyezkedő park, melyet délről és nyugatról hegyek, északon pedig a Tornetrásk-tó határolnak. A parkot átszelő Abiskojokka folyó csillogó víztükrén táncot jár a sarki fény. A terület geológiai múltjáról meredek sziklafalakkal övezett mély kanyonok tanúsodnak. Az Abisko Nemzeti Parkon halad keresztül a Kungsleden (Királyok útja) turistaút, ez Nikkaluotkából, egy kis lapp faluból indul, mely Kirunától 60 kilométerre-délre fekszik és a norvég határon lévő Riksgransenbe tart. A parkból drótkötélpályán lehet feljutni a Njulla-hegyre, ahol a látogatók a Tornetrask-tó és a Lapp kapu csodás panorámáját tekinthetik meg.

A mészben gazdag sziklát dús növényzet borítja, és számos ritka növényfaj él itt. A lapp orchidea védett virág, az országban sehol másutt nem honos. A park vadonjait fecskék, lemmingek és jávorszarvasok lakják, és ritka madárfajok, például sarki poszáták köröznek az égbolton.

Angolul és svédül még több infó, leírások a hivatalos oldalakon: www.lansstyrelsen.se/norrbotten/sv/djur-och-natur/skyddad-natur/nationalparker/abisko/Pages/default.aspx – Abisko nationalpark.

Abisko

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük